Η διαφάνεια, η πρόληψη και η ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στο επίκεντρο της ομιλίας του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στην Τακτική Γ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Η διαφάνεια, η πρόληψη και η ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στο επίκεντρο της ομιλίας του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στην Τακτική Γ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
17/12/2022 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η διαφάνεια, η πρόληψη και η ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στο επίκεντρο της ομιλίας του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στην Τακτική... Η διαφάνεια, η πρόληψη και η ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στο επίκεντρο της ομιλίας του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στην Τακτική Γ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

17/12/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διαφάνεια, η πρόληψη και η ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στο επίκεντρο της ομιλίας του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στην Τακτική Γ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Γ. Πατούλης: «Υποχρέωση της Κεντρικής Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς»

Στην υποχρέωση των αιρετών της αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους Θεσμούς, αλλά και στην αναγκαιότητα  η αυτοδιοίκηση, να  έχει τον πολίτη στο επίκεντρο, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε επίσης ότι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ολοκληρωμένα, μπορεί να βοηθήσει όλους τους φορείς του κρατικού μηχανισμού στο να λειτουργούν αποτελεσματικότερα και να αναπτύξουν, περαιτέρω, τη συμμετοχική δημοκρατία, φέρνοντας και την Κεντρική Διοίκηση πιο κοντά στους πολίτες.  «Μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, θα μειωθεί η μεγάλη πίεση που δέχεται το δικαστικό σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, από το πλήθος των υποθέσεων που παράγει διαχρονικά η δημόσια διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση» τόνισε  ο Γ. Πατούλης και συμπλήρωσε ότι ως Περιφερειάρχης Αττικής, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δήμων και Περιφερειών, Αντιπροέδρος της ΕΝΠΕ και Προέδρος του ΙΣΑ, θα συμβάλει με κάθε τρόπο «στην προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών του συστήματος απονομής δικαιοσύνης καθώς και στην επίτευξη πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος στη μεγάλη προσπάθεια της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Κυβέρνησης».

Η τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών. Τις εργασίες άνοιξε η Μαργαρίτα Στενιώτη Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, παρόντες στη Γενική Συνέλευση ήταν  ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών και Εισαγγελέων Χ. Αθανασίου, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μ. Γεωργίου, ο εκπρόσωπος του ΣυΡιζΑ Θ. Ξανθόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χ. Κακλαμάνης, η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα, ο εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25 Σ. Θεοδωρόπουλος, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Νταγιάκος, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο Γ. Σαρμάς, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Βερβεσός,  η εκπρόσωπος της Γενικής Επιτροπείας των Τακτικών Δικαστηρίων Α.Παπαπαναγιώτου, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελ. Σκιαδάς, εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Π. Αλεξανδρής,  ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών Ιωάν. Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Η. Κλάππας, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας κ. Μανάρα, εκπρόσωποι του συμβολαιογραφικού συλλόγου, των δικαστικών ενώσεων, προϊστάμενοι των δικαστηρίων, πρόεδροι των διοικήσεων των δικαστηρίων της χώρας, κ.α..

Τα θέματα που απασχόλησαν τη Γ.Σ. αφορούσαν μεταξύ άλλων τη Δικαιοσύνη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων, ο ρόλος των Δικαστικών Ενώσεων στη σύγχρονη εποχή, η  Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το  Κράτος Δικαίου – Δίκαιη Δίκη  και το Τεκμήριο Αθωότητας, η υποστελέχωση της γραμματειακής υποστήριξης, οι υποδομές, οι ειδικές συνθήκες άσκησης του Δικαστικού Λειτουργήματος, τα μισθολογικά και Συνταξιοδοτικά ζητήματα Δικαστικών Λειτουργών, κ.α.  

Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη 

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: 

Ως Περιφερειάρχης Αττικής, ως Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, αλλά και ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, χαιρετίζω τις εργασίες της σημερινής Συνέλευσης και εύχομαι καλή επιτυχία στις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η  αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρετώ επί σειρά ετών και σε όλους τους βαθμούς της, οφείλει να έχει τον πολίτη στο επίκεντρο, οφείλει να έχει στραμμένο το βλέμμα στη λύση και όχι στο πρόβλημα, και προφανώς οφείλει να συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους Θεσμούς, όπως άλλωστε είναι και ο στόχος όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι γεγονός, ότι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, εφόσον εφαρμοστεί ολοκληρωμένα και χωρίς συμβιβασμούς, θα βοηθήσει όλους τους φορείς του κρατικού μηχανισμού στο να λειτουργούν αποτελεσματικότερα, και να αναπτύσσουν, περαιτέρω, τη συμμετοχική δημοκρατία, φέρνοντας και την Κεντρική Διοίκηση πιο κοντά στους πολίτες της.  Κυρίως όμως μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, θα μειωθεί η μεγάλη πίεση που δέχεται το δικαστικό σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, από το πλήθος των υποθέσεων που παράγει διαχρονικά, η δημόσια διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση. Όλοι μαζί το προηγούμενο διάστημα, μέσα από διαφορετικούς ρόλους, δημιουργήσαμε το υπόβαθρο για την ανάπτυξη του εσωτερικού ελέγχου στη χώρα μας, μια στρατηγική διαφάνειας που ολοκληρώθηκε με τον πρόσφατο νόμο, αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες διοικητικές διαδικασίες και συνεπώς σε λιγότερες υποθέσεις στις δικαστικές αίθουσες.  Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας.

Επιδιώκουμε λοιπόν τη συνεργασία, την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, τη διασφάλιση των διαδικασιών και την υποβοήθηση του ρόλου μας. Άλλωστε, η εμπέδωση της Διαφάνειας στις λειτουργίες της Αυτοδιοίκησης, είναι μια διασφαλιστική διαδικασία που μας πάει μπροστά, μας κατευθύνει στο στόχο. Εμείς υπηρετούμε μια Αυτοδιοίκηση που βγαίνει μπροστά από τα γεγονότα, οδηγεί τις εξελίξεις, προλαμβάνει ανεπιθύμητες καταστάσεις. Όπως πράξαμε την περίοδο της πανδημίας έτσι και στη συνέχεια, θα είμαστε κοντά σας, σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, για την επίτευξη πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος στη μεγάλη προσπάθεια της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Κυβέρνησης γενικότερα, με απώτερο σκοπό την εμπέδωση της Διαφάνειας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους Θεσμούς.

Γραφείο Τύπου

error: Content is protected !!