Γ. Ραγκούσης: Σήμερα στη Βουλή αποδείχτηκε ότι η επί 3,5 χρόνια κυβερνητική αδικία και κοροϊδία σε βάρος των κατοίκων της Σαλαμίνας συνεχίζεται κανονικότατα Γ. Ραγκούσης: Σήμερα στη Βουλή αποδείχτηκε ότι η επί 3,5 χρόνια κυβερνητική αδικία και κοροϊδία σε βάρος των κατοίκων της Σαλαμίνας συνεχίζεται κανονικότατα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχές και από εμένα για καλή χρονιά σε όλους και όλες. Κύριε Υφυπουργέ, η ερώτηση είναι πάρα πολύ απλή,... Γ. Ραγκούσης: Σήμερα στη Βουλή αποδείχτηκε ότι η επί 3,5 χρόνια κυβερνητική αδικία και κοροϊδία σε βάρος των κατοίκων της Σαλαμίνας συνεχίζεται κανονικότατα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ευχές και από εμένα για καλή χρονιά σε όλους και όλες.

Κύριε Υφυπουργέ, η ερώτηση είναι πάρα πολύ απλή, πάρα πολύ συγκεκριμένη και έχει να κάνει με τους μόνιμους κατοίκους της Σαλαμίνας, αλλά και τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να πω ότι ουσιαστικά μιλάμε, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat -όσο κι αν κάνει εντύπωση, κύριε Πρόεδρε-, για ένα από τα πέντε μεγαλύτερα λιμάνια επιβατικής κίνησης με περίπου έξι εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο να διακινούνται μέσα από την πορθμειακή γραμμή Περάματος-Σαλαμίνας. Ταυτόχρονα, μιλάμε για Ελληνίδες και Έλληνες, Σαλαμίνιες και Σαλαμίνιους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους, ανέργους, οι οποίοι ακριβώς επειδή έχουν αυτήν την ιδιαιτερότητα, να χρειάζονται να κάνουν χρήση αυτής της πορθμειακή γραμμής πολύ συχνά, σε εβδομαδιαία βάση ή σε ημερήσια βάση μερικές φορές και πολλοί από αυτούς και μια και δυο φορές, είναι πραγματικά -ειδικά στη σημερινή συγκυρία, όπου η ακρίβεια καλπάζει και τους κατατρώει τον μισθό, τη σύνταξη και όποιο επίδομα παίρνουν-, αδήριτη ανάγκη να είχε θα έλεγε κανείς από χθες, από προχθές, εδώ και τρεισήμισι χρόνια τεθεί σε λειτουργία το μεταφορικό ισοδύναμο και για τη Σαλαμίνα, προκειμένου να καταλαμβάνει και τους μόνιμους κατοίκους, τους επαγγελματίες και όσους επιχειρούν στη Σαλαμίνα. Αντί γι’ αυτό η δική σας Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αδιαφορήσει παντελώς, δεν έχει κάνει τίποτε τρεισήμισι χρόνια, ενώ η νομοθεσία ισχύει από την 1η Ιουλίου του 2019. Απολύτως τίποτα δεν έχετε κάνει.                        

Όχι μόνο δεν έχετε κάνει, αλλά μπροστά σας βλέπετε να εξελίσσονται και μια σειρά από άρσεις παροχής εκπτώσεων που δίνονταν σε ειδικές κατηγορίες, όπως οι εκπαιδευτικοί, όπως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές και άλλοι εργαζόμενοι, και εσείς, η Κυβέρνηση, πάλι αδιαφορείτε εντελώς, μη πραγματοποιώντας καμία παρέμβαση για να προστατέψετε αυτούς τους πολίτες, οι οποίοι πραγματικά έχουν πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, πολλαπλάσιο αυτού που έχουν όλοι όσοι ζουν στην Αττική, για παράδειγμα, ή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Γιατί δεν φτάνει που τους τρώει το εισόδημα η ακρίβεια, έχουν και την υποχρέωση να χρησιμοποιούν αυτή την πορθμειακή γραμμή.

Επομένως, με βάση αυτά τα δεδομένα, η ερώτηση είναι πάρα πολύ απλή. Εδώ και τρεισήμισι χρόνια που είστε Κυβέρνηση γιατί δεν έχετε θέσει σε εφαρμογή το μεταφορικό ισοδύναμο για να στηρίξετε τα εισοδήματα και τις συντάξεις αυτών των ανθρώπων της Σαλαμίνας, των μόνιμων κατοίκων και των επαγγελματιών; Και τι προτίθεστε, εν πάση περιπτώσει, να κάνετε, ώστε να πείσετε -αν μπορέσετε να πείσετε- ότι σταματάτε την αδιαφορία, σταματάτε την κοροϊδία και όντως μπαίνει μπροστά σε εφαρμογή το μεταφορικό ισοδύναμο για τη Σαλαμίνα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Θέλω να ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου «χρόνια πολλά» και «καλή χρονιά» με υγεία σε όλες και όλους.

Κύριε Ραγκούση, επειδή έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, καταλαβαίνω την αγωνία σας και την προσπάθειά σας να προσεγγίσετε τους πολίτες της Σαλαμίνας καταθέτοντας αυτή την επίκαιρη ερώτηση. Θα σας θυμίσω, όμως, ότι αυτή η Κυβέρνηση,, αναγνωρίζοντας την προσφορά του μεταφορικού ισοδύναμου, το οποίο είναι ένα έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε και το ολοκλήρωσε. Αυτή η Κυβέρνηση ήρθε και έβαλε επιπλέον κεφάλαια και αυξήσαμε το ποσό το οποίο δίνεται πλέον μέσω του μεταφορικού ισοδύναμου. Και συνεχώς προσπαθούμε να διορθώσουμε τις αδικίες τις οποίες είχε το μεταφορικό ισοδύναμο.

Θέλω να σας θυμίσω, λοιπόν, πως το ότι οι κάτοικοι της Σαλαμίνας είναι έξω από την παροχή του μεταφορικού ισοδύναμου οφείλεται στη δικιά σας νομοθέτηση. Εσείς τους είχατε θέσει εκτός, δεν τους έθεσε εκτός η Νέα Δημοκρατία. Και όχι μόνο τη Σαλαμίνα. Και όλη την Κρήτη είχατε θέσει εκτός. Αλλά, κάνοντας καινούργια μαθήματα γεωγραφίας εμείς καταφέραμε και εντάξαμε την Κρήτη. Και την εντάξαμε, κύριε συνάδελφε, γιατί υπήρχε το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των εισιτηρίων και σε ό,τι έχει να κάνει με τα οχήματα, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τους πολίτες.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για να μπορέσει να εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο και να δοθούν τα χρήματα από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής οφείλουν να είναι καταγεγραμμένες όλες οι κρατήσεις μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, κάτι το οποίο δεν είχε τη δυνατότητα και δεν χρειαζόταν, δεν προβλεπόταν για τη Σαλαμίνα. Και γι’ αυτόν τον λόγο δεν ήταν μέσα στο μεταφορικό ισοδύναμο. Αυτό το γνωρίζατε, όμως, όταν κάνατε τον νόμο και όταν εφαρμόσατε το μεταφορικό ισοδύναμο. Δεν θέλω να πιστέψω ότι αδιαφορήσατε. Μπορεί να σας ξέφυγε. Αλλά, το γνωρίζατε.

Ερχόμαστε, λοιπόν, τώρα στο σήμερα, για να μην μιλάμε για το παρελθόν. Θα ήθελα να ενημερώσω και εσάς, κύριε Ραγκούση, και τους πολίτες της Σαλαμίνας ότι εδώ και αρκετό καιρό έχουμε προχωρήσει στη μελέτη και την τροπολογία του Προεδρικού Διατάγματος για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα.

Ξέρετε, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Προφανώς και θα εντάξουμε τη Σαλαμίνα μέσα στο μεταφορικό ισοδύναμο. Οφείλουμε και πρέπει να την εντάξουμε μέσα στο μεταφορικό ισοδύναμο. Απλά, είμαστε στα τελικά στάδια της κατάρτισης αυτού του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα έχοντας μέσα και τις δρομολογιακές γραμμές της Σαλαμίνας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Ραγκούση, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εάν ήταν προσωπικό το θέμα, κύριε Κατσαφάδο, σας λέω ειλικρινά, επειδή είναι και οι πρώτες μέρες του 2023, ότι θα είχα τη διάθεση έως και να διασκεδάσω την απάντησή σας. Όμως, επειδή δεν είναι προσωπικό το θέμα και είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα για τους κατοίκους της Σαλαμίνας, οφείλω να διατυπώσω την άποψη ότι η απάντηση που έδωσε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στην επίκαιρη ερώτηση που κάναμε για το μεταφορικό ισοδύναμο της Σαλαμίνας είναι αδιανόητα γεμάτη ψέματα, γεμάτη ψέματα, γεμάτη ψέματα. Ούτε καν μισές αλήθειες! Απόλυτα ψέματα!

Και ειλικρινά, απορώ πώς είναι δυνατόν ένα μέλος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποφασίζει και να αποτολμά να έρχεται στη Βουλή να λέει τέτοια ψέματα. Τι νομίζετε; Ότι εμείς δεν ξέρουμε τι λένε οι νόμοι; Δεν τα έχω μπροστά μου, νομίζετε, κύριε Κατσαφάδο;

 .

Να τα ξεκινήσουμε ένα-ένα, κύριε Κατσαφάδο. Είπατε για προεκλογικό ενδιαφέρον. Ουδέν ψευδέστερον αυτού. Και εγώ σήμερα που κάνω αυτή την επίκαιρη ερώτηση έχω υπογράψει δύο ερωτήσεις ακριβώς για το ίδιο θέμα, στις οποίες έχετε δώσει απάντηση, αλλά θα δούμε μετά τί απάντηση έχετε δώσει. Την πρώτη -βλέπω τις απαντήσεις εδώ- νωρίτερα είχαν γίνει οι ερωτήσεις- 15 Απριλίου του 2021 κύριε Κατσαφάδο. Τί σχέση έχει ο Απρίλιος του 2021 με την προεκλογική περίοδο; Και η δεύτερη πανομοιότυπη πάλι για το μεταφορικό ισοδύναμο, πέρυσι τέτοια εποχή 31 Ιανουαρίου 2022. Έχω την απάντησή σας εδώ μπροστά μου, άρα είχαμε υποβάλει την ερώτηση αρκετά νωρίτερα. Πρώτον, αυτό λοιπόν.

Δεύτερον, είναι δυνατόν κύριε Κατσαφάδο, να λέτε εδώ στη Βουλή αυτό το απίθανο ψέμα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που άφησε τη Σαλαμίνα έξω από το μεταφορικό ισοδύναμο; Πού θα πάει αυτό το ψέμα; Τολμήσατε να το πείτε. Πώς σας περνάει από το μυαλό ότι αυτό θα αντέξει; Να, ο νόμος του 2018.  Τί λέει ο νόμος 4551 του 2018. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 10 λέει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 το μέτρο τίθεται σε πλήρη εφαρμογή για όλα τα νησιά της επικράτειας, πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας. Υπάρχει εδώ, κύριε Κατσαφάδο, πλην Σαλαμίνας; Βεβαίως και δεν υπάρχει. Πού υπάρχει η Σαλαμίνα: Στο ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 τίθεται σε πλήρη εφαρμογή και για τη Σαλαμίνα. Και τολμάτε να έρθετε εδώ να απαντήσετε σε τέτοια ερώτηση, χρησιμοποιώντας αυτό το ψέμα; Σας παρακαλώ πάρα πολύ, υποχρεούστε να ζητήσετε συγγνώμη για το ψέμα που είπατε και να το πάρετε πίσω, να το ανακαλέσετε.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι από 1η Ιανουαρίου 2019 η Σαλαμίνα έχει ενταχθεί στο μεταφορικό ισοδύναμο και θα μπορούσαν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Σαλαμίνας να κάνουν χρήση του μεταφορικού ισοδύναμου. Γιατί δεν κάνουν τώρα; Διότι όντως απαιτείται ένα προεδρικό διάταγμα που θα ενέτασσε την πορθμειακή γραμμή Σαλαμίνα-Περάματος στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Έχει γίνει αυτό το προεδρικό διάταγμα, κύριε Κατσαφάδο; Το έχετε κάνει τρεισήμισι χρόνια τώρα; Η απάντηση είναι όχι, κοροϊδεύετε. Κοροϊδεύετε,  επίσημα σας το λέω και ξέρετε πως αποδεικνύεται ότι κοροϊδεύετε; Στην πρώτη απάντηση που δώσατε το 2021 τί είπε ο κ. Πλακιωτάκης που δεν τόλμησε να έρθει σήμερα; Λέει στις 15 Απριλίου του 2021 «Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει προβεί στη σύνταξη σχεδίου προεδρικού διατάγματος, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής».

Αυτά έλεγε απαντώντας ο κ. Πλακιωτάκης τον Απρίλιο του 2021. Τί έλεγε τον Ιανουάριο του 2022 ο κ Πλακιωτάκης με αυτό που υπέγραφε ως απάντηση στην ερώτηση που του κάναμε πάλι προεκλογικά, κύριε Κατσαφάδο; Έλεγε ότι στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό εισιτήριο από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας προωθείται σχέδιο προεδρικού διατάγματος. Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο για τη Σαλαμίνα. Και έρχεστε σήμερα εδώ δύο χρόνια μετά –τρεισήμισι χρόνια που είστε κυβέρνηση- όχι μόνο να πείτε τα ψέματα που ήδη σας αποκάλυψα, αλλά να αποτολμήσετε πάλι την κοροϊδία, ότι δήθεν ετοιμάζεται προεδρικό διάταγμα. Πού είναι το προεδρικό διάταγμα τρεισήμισι χρόνια; Τί είναι καμιά πυρηνική φυσικά αυτό το προεδρικό διάταγμα; Ένα μήνα παίρνει. Η διαδικασία για την εκπόνηση αυτού το προεδρικού διατάγματος και την επικύρωσή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν παίρνει πάνω από ένα μήνα. Θέλετε δύο, θέλετε τρεις; Αυτή είναι η αλήθεια.

Και γιατί δεν έχετε κάνει το προεδρικό διάταγμα και αναγκάζεστε σήμερα να έρχεστε εδώ και να αποτολμάτε και την κοροϊδία και το ψέμα, κύριε Κατσαφάδο; Γιατί δεν θέλετε να το εφαρμόσετε για τη Σαλαμίνα; Γιατί έχει δημοσιονομικό κόστος και εσείς, δυστυχώς, είστε μία Κυβέρνηση που βρίσκει λεφτά και τους Πάτσηδες και τους Στάσσηδες, αλλά δεν βρίσκει για τους εργαζόμενους, για τους εκπαιδευτικούς, για τους συνταξιούχους, για τους ανέργους, για τους νέους και τις νέες, γενικά για τους κατοίκους της Σαλαμίνας. Διότι αυτό, πέραν όλων των άλλων, αποδεικνύεται και από τον προϋπολογισμό τον οποίο και φέτος ψηφίσατε. Έναν προϋπολογισμό που κατά πολύ υπολείπεται το ποσό που θα έπρεπε να υπάρχει και για τη Σαλαμίνα, αλλά, βεβαίως,  και για τα υπόλοιπα νησιά, γιατί σε αυτήν την κατηγορία έχετε ρίξει όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

Άρα, ανακεφαλαιώνω και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με το εξής: Κύριε Κατσαφάδο, δεν είναι δυνατόν να έρχεστε εδώ και να αποτολμάτε να λέτε ψέματα ότι δεν υπάρχει νόμος που να σας υποχρεώνει να εφαρμόσετε το μεταφορικό ισοδύναμο και στη Σαλαμίνα. Δεν είναι δυνατόν να έρχεστε εδώ για τρίτη φορά τρεισήμισι χρόνια τώρα, να λέτε ότι δήθεν κάνουμε ένα προεδρικό διάταγμα. Πού είναι το προεδρικό διάταγμα; Δεν υπάρχει. Δεν έχετε κάνει τίποτα. Κοροϊδεύετε! Ούτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου δεν υπάρχει, κύριε Κατσαφάδο, ως κείμενο προς διαβούλευση.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ο κύριος Υπουργός, έχει τον λόγο για να δευτερολογήσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Κύριε Ραγκούση, εγώ δεν κατάλαβα πού είναι το ψέμα. Σας είπαμε ότι με βάση τη νομοθέτηση που έχετε κάνει, η Σαλαμίνα δεν είναι ενταγμένη στο μεταφορικό ισοδύναμο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλιώς, αν ήταν ενταγμένη, κύριε Ραγκούση…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Πού είναι το ψέμα; Σας διάβασα τον νόμο!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Μα, τι είναι αυτά που μου λέτε; Την 1-1-2019, κύριε Ραγκούση, εφαρμόστηκε το μεταφορικό ισοδύναμο. Κυβερνούσατε μέχρι και τον Ιούλιο του 2019. Η Σαλαμίνα δεν ήταν μέσα. Γιατί δεν ήταν μέσα η Σαλαμίνα, κύριε Ραγκούση; Γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα. Το λέτε ο ίδιος. Δηλαδή, έλεος πια! Δεν θα παίζουμε με τις λέξεις εδώ μέσα.

Σας λέμε, λοιπόν, ότι για να μπορέσει η Σαλαμίνα δικαίως να ενταχθεί, όπως βάλαμε και τα υπόλοιπα νησιά τα οποία είχατε πετάξει έξω, όπως πολύ σωστά είπατε, όπως βάλαμε την Κρήτη, όπως βάλαμε την Λευκάδα, όπως βάλαμε την Εύβοια, πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή σε ό,τι έχει να κάνει με το προεδρικό διάταγμα για να μπορούν ηλεκτρονικά να καταγράφονται τα εισιτήρια.

Προφανώς, κύριε Ραγκούση, αυτό το προεδρικό διάταγμα για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος δεν είναι μόνο για τη Σαλαμίνα, δεν έχει μόνο αυτές τις αλλαγές. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι με βάση τη νέα νομοθεσία, την οποία έχουμε περάσει για τα ζώα συντροφιάς και τη μεταφορά τους, κι αυτό περνάει μέσα από εκεί. Υπάρχουν δεκάδες πράγματα τα οποία τροποποιούνται για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να καταθέσουμε το νέο προεδρικό διάταγμα με βάση τη λειτουργία την οποία θα έχει πλέον το ηλεκτρονικό σύστημα.

Αυτό το οποίο έρχομαι να σας πω τώρα εδώ είναι ότι όπως διορθώσαμε την αδικία στην Εύβοια και στη Λευκάδα, όπως διορθώσαμε την αδικία στην Κρήτη, έτσι θα διορθώσουμε και την αδικία στη Σαλαμίνα.

Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη περίοδος. Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ ότι η κρίση ακρίβειας, η οποία είναι παγκόσμια, πλήττει και τους πολίτες της Σαλαμίνας, όπως πλήττει όλους τους νησιώτες και όλους τους Έλληνες πολίτες. Γι’ αυτόν τον λόγο, όμως, κύριε Ραγκούση, αυτή η Κυβέρνηση προσπαθεί τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίον μπορεί και έχει καταφέρει να αποκτήσει μέσα από την οικονομική της πολιτική και μέσα από την ανάπτυξη την οποία έχει φέρει στη χώρα, να μπορέσει να περιορίσει το κόστος και τη ζημιά στον κάθε Έλληνα πολίτη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εκπτώσεις θα πρέπει να ξέρετε, κύριε Ραγκούση, ότι όπου στα δρομολόγια υπάρχει κρατική επιδότηση, εκπτώσεις υπάρχουν και συγκεκριμένο πλαφόν υπάρχει στην τιμή των εισιτηρίων και δεν υπήρξε καμία αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων. Αντιθέτως, αυτή η Κυβέρνηση μείωσε κατά 10% τον φόρο σε όλες τις μεταφορές και σε όλα τα εισιτήρια, είτε είναι ακτοπλοϊκά είτε αεροπορικά.

Όμως, σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελεύθερες γραμμές, δεν έχει καμία παρέμβαση το κράτος. Ίσα-ίσα που για φέτος σε συνεργασία -γιατί βλέπω εδώ και την αρμόδια Υφυπουργό- με το Υπουργείο Παιδείας κάναμε αυστηρή σύσταση και προσπαθήσαμε να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μια γενναία έκπτωση σε όλους τους αναπληρωτές δασκάλους και καθηγητές, ούτως ώστε να μετακινηθούν και να πάνε στις κατοικίες τους κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Όπως και έγινε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιβληθεί. Υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι. Είσαστε και παλιός Βουλευτής και παλιός Υπουργός. Υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι οι οποίοι καθορίζουν το ποιοι παίρνουν έκπτωση. Παίρνουν οι άποροι, παίρνουν οι πολύτεκνες οικογένειες, παίρνουν αυτοί που έχουν αναπηρία 80%, παίρνουν τα στελέχη του Λιμενικού, παίρνουν οι φοιτητές, παίρνουν οι σπουδαστές των σχολών. Αυτοί παίρνουν έκπτωση στα εισιτήρια.

Καταλαβαίνω την ανάγκη και την αγωνία να γίνει μια πλειοδοσία για το ποιος μπορεί να έχει χαμηλότερα εισιτήρια, αλλά κάπου πρέπει να πρυτανεύσει και η λογική.

Κλείνοντας, λοιπόν, αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι σε ό,τι έχει να κάνει με το μεταφορικό ισοδύναμο στη Σαλαμίνα πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το προεδρικό διάταγμα και πολύ σύντομα, όπως διορθώσαμε τις υπόλοιπες αδικίες, και η Σαλαμίνα θα ενταχθεί στο μεταφορικό ισοδύναμο.

error: Content is protected !!