Aσήμι: Θετικές προοπτικές για το 2023 Aσήμι: Θετικές προοπτικές για το 2023
Η ζήτηση ράβδων ασημιού και νομισμάτων παραμένει υψηλή Το ασήμι καταγράφει δυναμική πορεία το 2023, συνεχίζοντας την άνοδο που ξεκίνησε στα μέσα του Οκτώβρη του 2022,... Aσήμι: Θετικές προοπτικές για το 2023

Η ζήτηση ράβδων ασημιού και νομισμάτων παραμένει υψηλή

Το ασήμι καταγράφει δυναμική πορεία το 2023, συνεχίζοντας την άνοδο που ξεκίνησε στα μέσα του Οκτώβρη του 2022, καταγράφοντας απόδοση 27% σ’ αυτό το τρίμηνο. Ο λόγος είναι ότι οι επενδυτές  έσπευσαν να καλύψουν τις ανοικτές θέσεις τους εν μέσω ισχυρής φυσικής ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο αλλά και και της ανόδου των τιμών του χρυσού.



Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές θα διορθωθούν βραχυπρόθεσμα μετά το ράλι, αλλά τα θεμελιώδη μεγέθη θα δίνουν στήριξη στις τιμές του τους επόμενους 12 μήνες.

Ο λόγος χρυσού προς ασήμι μειώθηκε στο 75x από το υψηλό του 96x τον Σεπτέμβριο. Η Ινδία προχώρησε σε εισαγωγές μεγάλων πσοοστήτων για να αναπληρώσει τα αποθέματα ασημιού που είχαν εξαντληθεί, δίνοντας βασικό στήριγμα στην αγορά. Όμως οι εισαγωγές άρχισαν να εξασθενούν το 4ο τρίμηνο του 2022 και το εγχώριο ασήμι διαπραγματεύεται πλέον με έκπτωση.

Οι προβλέψεις των αναλυτών

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ισχυρή αναπλήρωση των αποθεμάτων το 2022 μειώνει τα περιθώρια για συνεχή αύξηση των εισαγωγών στην Ινδία το 2023. Παρ’ όλα αυτά, η ισορροπία προσφοράς-ζήτησης φαίνεται ισχυρή, σημειώνουν. Ένας ακόμα παράγοντας που ευνοεί  τη ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου είναι η  αυξανόμενη υιοθέτηση των πράσινων πηγών ενέργειας. Επιπρόσθετα, τα αποθέματα ασημιού  μειώνονται στα χρηματιστήρια, γεγονός που υποδηλώνει μια πιο σφιχτή αγορά. Η ζήτηση ράβδων ασημιού και νομισμάτων παραμένει υψηλή και το ασφάλιστρο για τα νομίσματα παραμένει αυξημένο. Οι προβλέψεις για το ασήμι είναι ότι θα έχει καλές επιδόσεις, παράλληλα με τον χρυσό, καθώς οι επενδυτές αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις έναντι του χρυσού.



Τέλος, η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα εμπορεύματα θα έχουν την τιμητική του το 2023. Θα έχουν μάλιστα την πιο ισχυρή προοπτική από κάθε άλλη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, μέσα σε ένα τέλειο μακροοικονομικό περιβάλλον και εξαιρετικά χαμηλά αποθέματα για σχεδόν κάθε βασική πρώτη ύλη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Goldman Sachs Group Inc, Τζεφ Κάρι.

ot.gr



error: Content is protected !!