Μιχάλης Λιβανός: Αναγκαία και επιτακτική η ένταξη των μαθημάτων πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ στα σχολεία Μιχάλης Λιβανός: Αναγκαία και επιτακτική η ένταξη των μαθημάτων πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ στα σχολεία
Αναγκαία και επιτακτική η ένταξη των μαθημάτων πρώτων βοηθειών και καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) στα σχολεία. Η γνώση και η πρόληψη σώζουν ζωές και ο... Μιχάλης Λιβανός: Αναγκαία και επιτακτική η ένταξη των μαθημάτων πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ στα σχολεία

Αναγκαία και επιτακτική η ένταξη των μαθημάτων πρώτων βοηθειών και καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) στα σχολεία.

Η γνώση και η πρόληψη σώζουν ζωές και ο χρόνος απόκρισης είναι συχνά ο αμείλικτος αντίπαλος σε τέτοιες καταστάσεις.

Η κρισιμότητα των πρώτων λεπτών είναι τόση που συνήθως κρίνει αν κάποιος θα χάσει τις αισθήσεις του ή ακόμα και την ίδια του τη ζωή. Ο χρόνος είναι ελάχιστος και οι πρώτες βοήθειες πραγματικά σώζουν ζωές μιας και συνήθως δεν προλαβαίνει να φτάσει εγκαίρως ασθενοφόρο.

Έχουν γίνει κάποια πρώτα σημαντικά βήματα στα σχολεία, με ειδικά σεμινάρια πού παραδίδονται στους μαθητές, όμως πολλοί ειδικοί γιατροί αλλά και δάσκαλοι και καθηγητές ζητούν την υποχρεωτική ένταξή τους στο σχολικό πρόγραμμα, για παιδιά από 12 ετών και πάνω.

Στην Ευρώπη τα μαθήματα πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ είναι ήδη νομοθετημένα σε 5 χώρες, ενώ σε 16 ακόμη χώρες υπάρχουν σχετικές συστάσεις. Απέχουμε, λοιπόν, πολύ από την επίτευξη του στόχου να γνωρίζουν όλα τα παιδιά να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, από σοβαρούς επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί σε βάθος με το θέμα και οι οποίοι προτείνουν να καθιερωθεί η αγωγή υγείας ως αυτόνομο μάθημα στο ωρολόγιο πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πέραν όμως αυτής καθαυτής της εκπαίδευσης των παιδιών στον να σώζουν ζωές, προκύπτουν και άλλα οφέλη. Μελέτες δείχνουν ότι ανεβαίνει σημαντικά η αυτοεκτίμηση των παιδιών, η ετοιμότητά τους αλλά και η ενσυναίσθησή τους.

Θεωρώ ότι ήδη έχουμε αργήσει ως πολιτεία να νομοθετήσουμε την εισαγωγή αυτών των μαθημάτων στη διδακτέα ύλη και σκοπεύω να συμβάλλω και εγώ στο να αναδειχθεί το θέμα στους αρμόδιους, ώστε να υπάρξει το σχετικό νομοθέτημα το συντομότερο δυνατό.

error: Content is protected !!