Προγράμματα εισόδου: Εισιτήριο για όσους θέλουν να μπουν σε Ευρώπη, Βενετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ταϊλάνδη Προγράμματα εισόδου: Εισιτήριο για όσους θέλουν να μπουν σε Ευρώπη, Βενετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ταϊλάνδη
Επιπλέον κόστος για όσους τις επισκέπτονται φαίνεται ότι ετοιμάζονται να επιβάλουν αρκετές χώρες παγκοσμίως. Τα προγράμματα εισόδου ίσως αποτελέσουν ταξιδιωτική τάση για το 2023 και θα... Προγράμματα εισόδου: Εισιτήριο για όσους θέλουν να μπουν σε Ευρώπη, Βενετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ταϊλάνδη

Επιπλέον κόστος για όσους τις επισκέπτονται φαίνεται ότι ετοιμάζονται να επιβάλουν αρκετές χώρες παγκοσμίως. Τα προγράμματα εισόδου ίσως αποτελέσουν ταξιδιωτική τάση για το 2023 και θα απαιτούν από τους ταξιδιώτες να εγγραφούν και/ή να πληρώσουν πριν εισέλθουν σε μια πόλη, ένα εθνικό πάρκο, μια χώρα ή ακόμα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, για εκείνους που καταφθάνουν από άλλους, μη ευρωπαϊκού προορισμούς.

Η Βενετία είναι μία από τις πρώτες πόλεις που εισάγει εισιτήριο εισόδου, τα αμερικανικά εθνικά πάρκα απαιτούν κρατήσεις πριν από τις επισκέψεις και η Ευρώπη ξεκινά τόσο το ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) καθώς και το Πρόγραμμα Εισόδου και Εξόδου τον Νοέμβριο του 2023, όπου οι επισκέπτες θα πρέπει να εγγραφούν πριν την επίσκεψη και να πληρώσουν.



Ανάλογα προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη και από χώρες εκτός Ευρώπης και Αμερικής. Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι εισάγει από την 1η Ιουνίου 2023 αμοιβή εισόδου στη χώρα για τις διεθνείς αφίξεις. Σύμφωνα μάλιστα με την Bangkok Post, το ποσό θα είναι 300 μπατ (8,14 ευρώ) για τις αεροπορικές αφίξεις και 150 μπατ (4,07 ευρώ) για εκείνους που φθάνουν στη χώρα μέσω θαλάσσης με επίγεια μεταφορικά μέσα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται επίσης να εισάγει το δικό του πρόγραμμα, όπου οι επισκέπτες θα πρέπει να εγγραφούν και να πληρώσουν πριν εισέλθουν στη χώρα. Το πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου ονομάζεται Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Εξουσιοδότηση (ETA) και θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το πρόγραμμα ESTA των ΗΠΑ, όπου οι μη Αμερικανοί εγγράφονται πριν από την άφιξή τους στην Αμερική.



Το ETA δεν αποτελεί βίζα αλλά λειτουργεί σαν άδεια εισόδου στη χώρα. Θα ισχύει για δύο χρόνια και θα επιτρέπει σε κάποιον να μείνει στη χώρα για 6 μήνες. Μάλιστα, η άδεια εισόδου θα επαληθεύεται από αυτοματοποιημένες συνοριακές πύλες. Το πρόγραμμα είναι μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για πλήρη ψηφιοποίηση των συνόρων μέχρι το 2025.

Η τιμή του τέλους εισόδου στο Ηνωμένο Βασιλείο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, ωστόσο δεν αναμένεται να είναι πολύ υψηλή (το ESTA για την είσοδο στις ΗΠΑ κοστίζει επί του παρόντος 21 δολάρια). Το πιθανότερο πάντως είναι ότι ταξιδιώτες χωρίς βίζα που φθάνουν από χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η υπόλοιπη Ευρώπη θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.



Ο πλήρης κατάλογος των χωρών των οποίων οι υπήκοοι αναμένεται να υποβάλουν αίτηση για είσοδο στη Βρετανία (συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα) υπάρχει στην ιστοσελίδα etaUK.

Για να συμπληρώσετε την αίτηση, θα χρειαστείτε ένα έγκυρο εθνικό βιομετρικό διαβατήριο, τα ταξιδιωτικά σας στοιχεία, μια έγκυρη διεύθυνση email και μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Απαιτούνται, τέλος, 48-72 ώρες για την επεξεργασία των αιτήσεων.

insider.gr

error: Content is protected !!