Οδηγός για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε 3 στάδια! Οδηγός για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε 3 στάδια!
Σύμφωνα με τον οδηγό της ΑΑΔΕ το «πλυντήριο» περιλαμβάνει διασπορά κεφαλαίων σε πολλούς λογαριασμούς, σύσταση εικονικών εταιρειών, υπερτιμολογήσεις και άλλα κόλπα Σε τρία στάδια... Οδηγός για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε 3 στάδια!

Σύμφωνα με τον οδηγό της ΑΑΔΕ το «πλυντήριο» περιλαμβάνει διασπορά κεφαλαίων σε πολλούς λογαριασμούς, σύσταση εικονικών εταιρειών, υπερτιμολογήσεις και άλλα κόλπα

Σε τρία στάδια επιχειρείται να νομιμοποιηθεί το «μαύρο χρήμα» που προέρχεται είτε από φοροδιαφυγή είτε από άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τη μπροσούρα που κατήρτισε η ΑΑΔΕ.

Τον οδηγό «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος τον ενεχυρίασε η ΑΑΔΕ σε λογιστές, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μεσίτες ακινήτων, εμπόρους και οι εκπλειστηριαστές αγαθών μεγάλης αξίας, οι οποίοι, λόγω της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, μπορούν να βρεθούν χωρίς να το θέλουν μπλεγμένοι και να αντιμετωπίσουν βαριές ποινές, εάν περάσει από τα χέρια τους ύποπτη συναλλαγή.



Οι συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών οφείλουν να εφαρμόζουν τα αποκαλούμενα μέτρα «δέουσας επιμέλειας», η παράλειψη των οποίων επιφέρει ποινές κάθειρξης έως 10 έτη και πρόστιμα έως 1.000.000 ευρώ.

Όμως, σύμφωνα  με το νέο πλαίσιο που θέλει να καθιερώσει η ΑΑΔΕ, εάν περάσει από τα χέρια τους παράνομη συναλλαγή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξουν ότι δεν ευθύνονται και να αποδείξουν την αθωότητά τους.

Ήδη οι λογιστές έχουν ξεσηκωθεί και αντιδρούν στο νέο σχέδιο της ΑΑΔΕ, που καθιστά αυστηρότερο το πλαίσιο καταπολέμησης των ροών του μαύρου χρήματος, αλλά με την αύξηση των ευθυνών των ιδίων, που θα απειλούνται με αυστηρές κυρώσεις για κάθε συναλλαγή που διεκπεραιώνουν. 



Ποιες είναι οι διαδρομές του «μαύρου χρήματος»

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος γίνεται συνήθως σε τρία στάδια με ενδιάμεσους σταθμούς το καθένα, στα οποία εφιστάται η προσοχή των εμπλεκόμενων.

Τα στάδια περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διασπορά του μαύρου χρήματος σε πολλούς λογαριασμούς, σύσταση εικονικών εταιρειών, υπερτιμολογήσεις, υποτιμολογήσεις κ.λπ.

Η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες περιλαμβάνει:

  • Τη μετατροπή ή μεταβίβαση περιουσίας εν γνώσει ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα (π.χ. τρομοκρατία, ναρκωτικά, δωροδοκία, απάτη, σωματεμπορία, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή)
  • Την απόκρυψη ή συγκάλυψη της αλήθειας αναφορικά με τη φύση, προέλευση και διάθεση περιουσίας εν γνώσει του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα.
  • Την απόκτηση, κατοχή ή χρήση περιουσίας εν γνώσει, κατά το χρόνο κτήσης, ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα.
  • Τη χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα με την τοποθέτηση σε αυτόν ή τη διακίνηση μέσω αυτού εσόδων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.


Τα στάδια νομιμοποίησης

Η νομιμοποίηση του βρώμικου χρήματος επιχειρείται μέσω των ακόλουθων κινήσεων:

1. Στάδιο τοποθέτησης

Το ρευστό χρήμα διοχετεύεται και αναμειγνύεται µε νόμιμα κεφάλαια ή απλά κατατίθεται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Με την ολοκλήρωση της φάσης αυτής τα έσοδα των εγκληματικών ενεργειών δεν έχουν πλέον μορφή ρευστού χρήματος.

2. Στάδιο διαστρωμάτωσης

Στόχος σε αυτό το στάδιο είναι η απόκρυψη της εγκληματικής προέλευσης των προϊόντων. Τα χρήματα μεταφέρονται και διαιρούνται συχνά μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών χωρών, ατόμων ή εταιρειών.

3. Στάδιο ενσωμάτωσης

Α’ Δικαιολόγηση: Δημιουργία μιας φαινομενικά νόμιμης προέλευσης των προϊόντων παράνομης δραστηριότητας π.χ. αγορά και πώληση ακίνητης περιουσίας, επινόηση κερδών από τυχερά παίγνια, κληρονομιές κ.λ.π., υποτιμολόγηση, υπερτιμολόγηση.

Β’ Επένδυση: Χρήση προϊόντων παράνομης δραστηριότητας για ίδιο όφελος, π.χ. κατανάλωση (τρόπος ζωής, κοσμήματα, οχήματα) και επένδυση (π.χ. ακίνητη περιουσία, αξιόγραφα, χρηματοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων).

sofokleousin.gr

error: Content is protected !!