Διάλεξη Ντίνου Κουμπάτη για το Θέατρο και τους θεατές στο Φιλολογικό Καφενείο Λαυρεωτικής Διάλεξη Ντίνου Κουμπάτη για το Θέατρο και τους θεατές στο Φιλολογικό Καφενείο Λαυρεωτικής
Προσκεκλημένος του Φιλολογικού Καφενείου Λαυρεωτικής, ο γνωστός σκηνοθέτης και καθηγητής Θεατρικής Αγωγής στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ντίνος Κουμπάτης, ανέπτυξε ένα ιδιαίτερα θέμα γύρω από... Διάλεξη Ντίνου Κουμπάτη για το Θέατρο και τους θεατές στο Φιλολογικό Καφενείο Λαυρεωτικής

Προσκεκλημένος του Φιλολογικού Καφενείου Λαυρεωτικής, ο γνωστός σκηνοθέτης και καθηγητής Θεατρικής Αγωγής στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ντίνος Κουμπάτης, ανέπτυξε ένα ιδιαίτερα θέμα γύρω από τις σχέσεις του κοινού και της θεατρικής σκηνής, με τίτλο «Τα Θέατρο επάνω και κάτω από την Σκηνή».

Μπροστά σε ένα κοινό τριάντα πέντε ατόμων, στις εγκαταστάσεις του Πάρκου Πολιτισμού του ΕΜΠ, μίλησε τόσο για το πώς μπορεί να προετοιμαστεί ένα θεατρικό έργο, ώστε να αποτελέσει παράσταση για το κοινό, αλλά και πώς το κοινό που την παρακολουθεί να γνωρίζει την πηγή των διαδραματιζομένων επί σκηνής και να έχει την δυνατότητα να κρίνει έως ενός ορισμένου σημείου τόσο το έργο σαν συγγραφή, όσο και σαν σκηνική απόδοση, αλλά παράλληλα να αντιλαμβάνεται τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των συγκεκριμένων χαρακτήρων, τους οποίους υποδύονται και ερμηνεύουν οι ηθοποιοί. 

Ο κ. Κουμπάτης, εξέφρασε σε γενικές γραμμές την άποψή του ότι ο κάθε θεατής, πρέπει να βρίσκεται σε θέση να διεισδύει και ο ίδιος στην υπόθεση κάθε θεατρικού έργου, και να συμμετέχει στην εξέλιξή του σαν να είναι και αυτός μέρος του, ως προς την υπόθεση, την ερμηνεία και την σκηνοθεσία ακόμη.

Με αυτόν τον τρόπο θα μετέχει σαν αυτόπτης μάρτυρας, ή έστω σαν αυτήκοος μέτοχος στην ψυχολογία του κάθε ρόλου, τον οποίον ερμηνεύουν οι ηθοποιοί, καθοδηγούμενοι από τον σκηνοθέτη.



Από την θέση αυτή, ο θεατής θα έχει την δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, να αντιλαμβάνεται άμεσα και πλήρως τον όλο μύθο του θεατρικού έργου, αλλά και να ψυχολογεί τους χαρακτήρες σε βάθος και να αιτιολογεί την εν εξελίξει συμπεριφορά τους, η οποία μπορεί να ποικίλει ακόμη και από λεπτό σε λεπτό και ανάλογα με τις περιστάσεις ή τα οφέλη, τα οποία επιχειρεί να προσπορίσει από τους άλλους, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον ομιλητή, ο θεατής θα πρέπει να έχει αποκτήσει ορισμένες ειδικές γνώσεις, ώστε να μην σφάλει στις εκτιμήσεις του και να μην μένουν κενά στην κατανόηση του κειμένου και των ερμηνειών.



Οι ακροατές, μεταξύ των οποίων και ο επί τριάντα έτη Δήμαρχος της πόλης κ. Κώστας Πόγκας, διετύπωσαν τα καλύτερα λόγια στο Βιβλίο Εντυπώσεων, το οποίο είχε ανοιχθεί, από όπου και μεταφέρουμε το παρακάτω σχόλιό του

 «Συγχαρητήρια για την ομιλία σας. Στην ηλικία μου, που είναι αρκετά μεγάλη, πρώτη φορά άκουσα τόσο πλατειά αναφορά για το Θέατρο και μακάρι να είχαμε πολλούς σαν και εσάς. Ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε καινούργια ομιλία σας».



Τον ομιλήσαντα, παρουσίασαν η φιλόλογος καθηγήτρια κυρία Ελένη Ζωΐδου, και ο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, μετά το πέρας της ομιλίας δε, μίλησαν και οι κ.κ. Ζαφείρης Κωστόπουλος,  Κώστας Τσιμπογιάννης, Νίκος Σφύρλας, Μιχάλης Καψιανός, Γιώργος Τσιούρης, και άλλοι.

                                                                                              Λίλυ Νούραη

error: Content is protected !!