Ελλάδα, η χώρα του… ξεπλύματος Ελλάδα, η χώρα του… ξεπλύματος
Ποιες είναι οι πιο «επώνυμες» υποθέσεις και τα πρόσωπα που έχουν μπει στο μικροσκόπιο Η υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο την Εύα Καϊλή, η οποία... Ελλάδα, η χώρα του… ξεπλύματος

Ποιες είναι οι πιο «επώνυμες» υποθέσεις και τα πρόσωπα που έχουν μπει στο μικροσκόπιο

Η υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο την Εύα Καϊλή, η οποία παραμένει κρατούμενη για την υπόθεση του Qatargate, είναι μόλις μία από τις συνολικά 25.000 υποθέσεις που χειρίστηκε η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος μόνο για το έτος 2022! Ο αριθμός των υποθέσεων είναι από μόνος του εντυπωσιακός και μαρτυρά ότι η «μάχη» της ανεξάρτητης Αρχής Kαταπολέμησης της Nομιμοποίησης Eσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για τον εντοπισμό ιχνών «μαύρου χρήματος» είναι μεγάλη σε εύρος και διαρκής.

Τα πρόσωπα που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της Αρχής, υπό τον πρόεδρό της, επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, δεν είναι πάντοτε και «πρωταγωνιστές» της επικαιρότητας. Αντίθετα, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι ελεγχόμενοι επιλέγουν να κινούνται μακριά από τη δημοσιότητα και μέσω διαδρομών που δεν είναι πάντα εύκολα ανιχνεύσιμες.



Παρ’ όλα αυτά όμως, τα αντανακλαστικά της Αρχής είναι άμεσα και κινητοποιείται είτε αυτεπαγγέλτως είτε μετά από «καμπανάκι» για ύποπτες συναλλαγές που μπορεί να… χτυπήσει από οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, την Αστυνομία, την ΕΥΠ και τις φορολογικές αρχές.

Το γεγονός βέβαια ότι άνοιξαν 25.000 φάκελοι δεν σημαίνει ότι σχηματίστηκαν αυτόματα και άλλες τόσες δικογραφίες, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος και να διαπιστωθεί με αντικειμενικά στοιχεία η διακίνηση του μαύρου χρήματος.

1.200 πορίσματα για ξέπλυμα

Πάντως, όπως έλεγαν στα «ΝΕΑ» αρμόδιες πηγές, τους τελευταίους μήνες συντάχθηκαν 1.200 πορίσματα για υποθέσεις με βασικό αδίκημα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για περαιτέρω έλεγχο και άσκηση ποινικής δίωξης. Επιπλέον, σε 200 περιπτώσεις η Αρχή διέταξε τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων υπόπτων.

Δεσμεύσεις που αντιστοιχούν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία παραμένουν «παγωμένα» μέχρι οι υποθέσεις να αξιολογηθούν και από τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να μην αλλάξουν χέρια από τους ελεγχόμενους σε μια ύστατη προσπάθεια να εξαφανίσουν τα ίχνη τους από τα «ραντάρ» των εισαγγελικών και ελεγκτικών αρχών.



Στο στόχαστρο της Αρχής

Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση της Εύας Καϊλή, ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, διέταξε τη δέσμευση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων της, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της προέλευσής τους.

Την ίδια ακριβώς «στρατηγική» της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων ακολούθησε η Αρχή και στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, με το πρώτο πόρισμα να έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και να έχει συσχετιστεί με τα ευρήματα της οικονομικής αστυνομίας στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα Γιάννη Σέβη.

Στο στόχαστρο της Αρχής βρίσκονται όμως και μια σειρά άλλων υποθέσεων, οι οποίες μετά το τέλος του ελέγχου, αν προκύψουν ενδείξεις για την τέλεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος, θα αποστέλλονται άμεσα στον εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα ελέγχονται:

• Περισσότερες από 10 ΜΚΟ, οι δραστηριότητες των οποίων συνδέονται με το Προσφυγικό.

• Η δράση αστυνομικών που φέρονται να εμπλέκονται σε διάφορα κυκλώματα και σε εγκληματική οργάνωση.

• Καταγγελίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω δελτίων ΟΠΑΠ.

• Γιατροί, οι οποίοι φέρονται να έχουν σχέση με την έκδοση πλασματικών και εικονικών συνταγογραφήσεων που προκαλούν ζημιά στα δημόσια ταμεία.



• Πλαστά πιστοποιητικά επιμόρφωσης.

• Παράνομη εμπορία αναβολικών.

Για καθεμία από αυτές τις υποθέσεις, μόλις ολοκληρώνεται, συντάσσονται πορίσματα και διαβιβάζονται άμεσα στους αρμόδιους εισαγγελείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν έργο και – κατά περίπτωση – μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προχωρούν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.

Πρόσφατα, μάλιστα, μια μεγάλη υπόθεση με 26 φυσικά πρόσωπα και 16 εταιρείες απεστάλη στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα. Η έκνομη δραστηριότητα, κατά το πόρισμα, σχετιζόταν με σειρά παράνομων πράξεων, με αποτέλεσμα οι ελεγχόμενοι να μην πληρώνουν ΦΠΑ καθώς και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις από κοινοτικές επιδοτήσεις ή προς το ελληνικό Δημόσιο.

Οι 3 μονάδες έρευνας και ελέγχου

Ολες αυτές οι υποθέσεις, μαζί με τις 95.000 δηλώσεις «πόθεν έσχες» υπόχρεων, γίνονται φύλλο και φτερό από το ελεγκτικό και επιστημονικό προσωπικό της Αρχής που είναι χωρισμένο και εργάζεται σε τρεις διαφορετικές Μονάδες.

• Η Α’ Μονάδα ερευνά και αξιολογεί τις ύποπτες και ασυνήθιστες συναλλαγές με βάση πληροφορίες που διαβιβάζονται από άλλους δημόσιους, ιδιωτικούς φορείς ή ιδιώτες.

• Η Β’ Μονάδα Χρηματοοικονομικών Κυρώσεων είναι αρμόδια για την εφαρμογή του μέτρου της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που επιβάλλεται με Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των οργάνων του και με Αποφάσεις και Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και για τον προσδιορισμό των προσώπων που σχετίζονται με την τρομοκρατία και τη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.

• Και η Γ’ Μονάδα ελέγχει δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης υπόχρεων για υποβολή «πόθεν έσχες».

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι όλο το «βάρος» των πολύπλοκων και σύνθετων ερευνών σηκώνουν μόλις 62 πρόσωπα, ενώ ο Κανονισμός προβλέπει 95 θέσεις, αριθμός που και πάλι δεν είναι επαρκής για να ελεγχθούν οι χιλιάδες φάκελοι και οι υποθέσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Αρχής.

Ο επικεφαλής της, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έχει απευθυνθεί πολλές φορές αρμοδίως, θέτοντας το ζήτημα της υποστελέχωσης της υπηρεσίας και την ανάγκη να καλυφθούν τα κενά για την αποδοτικότερη λειτουργία της Αρχής.

ot.gr

error: Content is protected !!