Μαζικές απολύσεις στους επιχειρηματικούς συμβούλους Μαζικές απολύσεις στους επιχειρηματικούς συμβούλους
Μετά από ένα μπαράζ προσλήψεων η εικόνα αλλάζει Οι περικοπές θέσεων εργασίας στη McKinsey και την KPMG τον προηγούμενο μήνα αποτελούν ένα πρώτο σημάδι ότι η... Μαζικές απολύσεις στους επιχειρηματικούς συμβούλους

Μετά από ένα μπαράζ προσλήψεων η εικόνα αλλάζει

Οι περικοπές θέσεων εργασίας στη McKinsey και την KPMG τον προηγούμενο μήνα αποτελούν ένα πρώτο σημάδι ότι η έκρηξη των δαπανών για επιχειρηματικούς συμβούλους που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να έχει τελειώσει, καθώς οι πελάτες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος και να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Οι εταιρείες με έλλειψη προσωπικού και απελπισμένες να ψηφιοποιήσουν τις δραστηριότητές τους μετά την πανδημία έχουν πληρώσει σε συμβούλους ποσά ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια. Η ζήτηση για τεχνολογικές συμβουλές, το κλείσιμο συμφωνιών και η εφαρμογή καθαρών μηδενικών δεσμεύσεων τροφοδότησε μια έκρηξη στα κέρδη των συμβούλων και πυροδότησε έναν πόλεμο μισθών και προσλήψεων.



Ωστόσο, η εικόνα αυτή αλλάζει: το αυξανόμενο κόστος, το τέλος του σχεδόν δωρεάν δανεισμού για τους πελάτες και η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας οδήγησαν σε πιο σκληρές προοπτικές για τις εταιρείες συμβούλων – και πυροδότησαν τις πρώτες μεγάλες περικοπές στον κλάδο, μετά την ανακοίνωση μεγάλων απολύσεων σε κολοσσούς όπως η Meta και η Goldman Sachs.

Η KPMG περικόπτει σχεδόν 700 θέσεις εργασίας στη συμβουλευτική της δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 200 στην Αυστραλία, ή περίπου το 2% του συνολικού εργατικού δυναμικού της σε κάθε χώρα. Εν τω μεταξύ, η McKinsey θα απολύσει έως και 2.000 από τους 45.000 υπαλλήλους της ως μέρος μιας παγκόσμιας αναδιάρθρωσης μετά από χρόνια ταχείας επέκτασης.

Οι ανεξέλεγκτες προσλήψεις

Οι ανεξέλεγκτες προσλήψεις από συμβούλους τους τελευταίους 18 μήνες θύμιζε την αύξηση των προσλήψεων κατά τη διάρκεια της έκρηξης του dotcom πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, η οποία κατέληξε σε μαζικές απολύσεις, δήλωσε η Fiona Czerniawska, διευθύνουσα σύμβουλος στην Source Global Research.



Οι σύμβουλοι παραμένουν απασχολημένοι με την παροχή συμβουλών σε θέματα τεχνολογίας, ESG και εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά τομείς όπως οι συμβουλές συμφωνιών είναι πιο υποτονικοί, σύμφωνα με άτομα του κλάδου.

«Η αγορά εξακολουθεί να είναι ανοδική, αλλά βρισκόμαστε σε μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης, αντί της υπερανάπτυξης που συνόδευε τη φρενίτιδα των συμφωνιών μετά την πανδημία», δήλωσε ο Kevin Ellis, πρόεδρος της PwC στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κρίση συναλλαγών έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τον τραπεζικό τομέα, με αποτέλεσμα να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες τους για συμβούλους.

Μείωση του κόστους

Η Credit Suisse είχε στόχο να μειώσει στο μισό τις δαπάνες της για συμβούλους πέρυσι, σε σύγκριση με το 2021, όταν δαπάνησε 2 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε επαγγελματικές υπηρεσίες για να προσλάβει 16.430 συμβούλους, εργολάβους και εργαζομένους σε εξωτερικούς συνεργάτες. Μείωσε το προσωπικό των εξωτερικών συμβούλων της κατά ένα πέμπτο το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Η λίστα των συμβούλων της περιελάμβανε τη McKinsey, η οποία εξέτασε τη διαχείριση κινδύνου και εργάστηκε σε μια γενική αναμόρφωση της επιχείρησης το 2021, και η Deloitte, η οποία συμβουλεύει την πολιτική αποδοχών.



Η ελβετική τράπεζα UBS μείωσε επίσης τις δαπάνες για συμβούλους στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειώσει το κόστος κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αύξηση των εσόδων από συμβούλους αναμένεται να επιβραδυνθεί από 10,8% το 2022 σε 7,7% φέτος, σύμφωνα με έρευνα της Source Global. Οι Big Four – Deloitte, EY, KPMG και PwC – ανέφεραν παγκόσμια αύξηση εσόδων μεταξύ 8% και 18% στα τελευταία ετήσια αποτελέσματά τους.

Οι Big Four έχουν μακρά ιστορία μετακίνησης ανθρώπων από το ένα μέρος της επιχείρησής τους στο άλλο ως απάντηση σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Σύμβουλοι άλλων εταιρειών δήλωσαν ότι μια στροφή από τους Big Four, McKinsey, Bain και Boston Consulting Group μακριά από τις συμφωνίες και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ESG, της τεχνολογίας και της ανάκαμψης, θα αύξανε τον ανταγωνισμό τιμών.

Ωστόσο, η μεταφορά εργαζομένων μεταξύ τμημάτων έχει γίνει πιο δύσκολη τα τελευταία χρόνια, με τους συμβούλους να ειδικεύονται περισσότερο σε τομείς όπως η ρύθμιση, ο κίνδυνος και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. «Είναι πιο δύσκολο στην πράξη παρά στη θεωρία», είπε ένα στέλεχος των Big Four.

ot.gr

error: Content is protected !!