Νέο σύστημα για γρήγορες μεταβιβάσεις ακινήτων – Στα… σκαριά και μητρώο ιδιοκτητών και ενοικιαστών Νέο σύστημα για γρήγορες μεταβιβάσεις ακινήτων – Στα… σκαριά και μητρώο ιδιοκτητών και ενοικιαστών
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που «μπλοκάρουν» τις μεταβιβάσεις των ακινήτων αποσκοπεί η κυβέρνηση καθιερώνοντας τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτου, που θα... Νέο σύστημα για γρήγορες μεταβιβάσεις ακινήτων – Στα… σκαριά και μητρώο ιδιοκτητών και ενοικιαστών

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που «μπλοκάρουν» τις μεταβιβάσεις των ακινήτων αποσκοπεί η κυβέρνηση καθιερώνοντας τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτου, που θα περαιώνει τις διαδικασίες σε σύντομo χρονικό διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα είναι κτηματογραφημένα και τακτοποιημένα.

Το έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή τις επόμενες ημέρες, προβλέπει την ανάπτυξη μίας διαδικτυακής πλατφόρμας διαχείρισης του ενιαίου Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτου, μέσω της οποίας θα συλλέγονται ηλεκτρονικά τα 17 δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβιβάσεων ακινήτων.



Η πλατφόρμα θα λειτουργεί στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr. Mέσω αυτής, τα δεκάδες πιστοποιητικά και λοιπά δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται σήμερα για μία μεταβίβαση ακινήτου θα συγκεντρώνονται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, δήμοι, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΦΚΑ) και θα καταχωρίζονται στον ηλεκτρονικό φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.

Μεταβιβάσεις ακινήτων:  Η διαδικασία

Η συγκέντρωση των δικαιολογητικών θα πραγματοποιείται από τον συμβολαιογράφο που συντάσσει το μεταβιβαστικό συμβόλαιο, μετά από εξουσιοδότηση των συμβαλλομένων. Ο συμβολαιογράφος θα εισέρχεται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα υποβάλλει αίτημα σε κάθε φορέα χωριστά για την ηλεκτρονική χορήγηση των απαραίτητων πιστοποιητικών και λοιπόν δικαιολογητικών εγγράφων. Οταν θα έχει λάβει όλα τα δικαιολογητικά, αυτά θα «κλειδώνουν» στην πλατφόρμα και στη συνέχεια θα υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση φόρου μεταβίβασης. Από κει και πέρα, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται με την ηλεκτρονική μετεγγραφή του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.



Με αυτή τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία, οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από τις επισκέψεις και την πολύωρη ταλαιπωρία σε εφορίες, δήμους, Κτηματολογικά Γραφεία και Πολεοδομίες, προκειμένου να υποβάλουν διά ζώσης αιτήματα για έκδοση των αναγκαίων δικαιολογητικών.

Γολγοθάς…

Επισημαίνεται ότι σήμερα για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ενός ακινήτου απαιτούνται: φορολογική ενημερότητα, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, πιστοποιητικό ΔΟΥ περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς – δωρεάς, πιστοποιητικό για μη οφειλή προς ΟΤΑ, βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας κ.λπ. Για τη συγκέντρωση όλων αυτών των δικαιολογητικών ο φορολογούμενος μπορεί σήμερα να χρειαστεί ακόμη και 7 μήνες.

Στόχος της εφαρμογής του νέου συστήματος είναι η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτου και η απεμπλοκή των υπάλληλων των εμπλεκόμενων φορέων και άλλων φυσικών προσώπων από τα ενδιάμεσα στάδια παροχής υπηρεσιών που απαιτούνται.



Διασύνδεση

Η διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης του ενιαίου ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων απαιτεί τη διαλειτουργικότητα με τα πληροφοριακά συστήματα  των εμπλεκόμενων φορέων και την ανάπτυξη υποσυστημάτων για την ανταλλαγή των επιθυμητών δεδομένων. Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου συνοδεύεται από τις εξής δράσεις:

* Διασύνδεση του συστήματος e-Αδειες με άλλα συστήματα (ΕΦΚΑ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΔΕΔΔΗΕ, Δασική Υπηρεσία και ΔΕΣΦΑ).

eleftherostypos.gr

error: Content is protected !!