8 ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 8 ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  8 ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Εδώ και πάνω από έναν αιώνα η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται... 8 ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 8 ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Εδώ και πάνω από έναν αιώνα η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους ως ημέρα μνήμης του αγώνα του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. 

Η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας φέρεται ότι είχε ως έμπνευση την διαδήλωση 15.000 εργατριών το 1908 στην Νέα Υόρκη με αίτημα λιγότερες ώρες δουλειάς, καλύτερες αμοιβές και δικαίωμα ψήφου.

Καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα το 1910 στην δεύτερη Σύνοδο του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κοπεγχάγη. 

Οι αντιπρόσωποι (100 γυναίκες από 17 χώρες) ενέκριναν την πρόταση ως μέσο προώθησης του αγώνα για ίσα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγειν. 

Γιορτάστηκε για πρώτη φορά επίσημα ως Διεθνής Ημέρα στις 19 Μαρτίου 1911.

Η ημερομηνία της 8ης Μαρτίου συνδέεται στενά (στο γρηγοριανό ημερολόγιο) με τα γυναικεία κινήματα στην Ρωσία κατά την διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917.

Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες μέχρι το 1975 ο ΟΗΕ να λάβει μέρος στον επίσημο εορτασμό. 

Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας. 

Σήμερα το 2023 ο αγώνας για ίσα δικαιώματα συνεχίζεται στο φόντο διαχρονικών ανισοτήτων μεταξύ των φύλων. 

Υπάρχει χάσμα στις αμοιβές και στην απασχόληση, έξαρση της βίας κατά των γυναικών. 

Η πιο πρόσφατη Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ  για το Χάσμα των Φύλων το 2022, κατέδειξε πόσο μεγάλες παραμένουν οι ανισότητες, ακόμα και σε αναπτυγμένες Χώρες. 

Καμιά Χώρα δεν έχει καταφέρει ακόμα την πλήρη ισότητα. 

Όσες είναι στις 10 πρώτες θέσεις της λίστας έχουν καλύψει τουλάχιστον το 80% των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων με πρώτη στην κατάταξη την Ισλανδία να είναι η μοναδική που ξεπερνά έστω και λίγο το 90%. 

Η Ελλάδα είναι στην  100η θέση σε σύνολο 145 Χωρών. 

“Η πρόοδος που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας” σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες. 

” Η ισότητα των φύλων απομακρύνεται όλο και περισσότερο” . 

Στην τρέχουσα πορεία οι ειδικοί του ΟΗΕ την τοποθετούν 300 χρόνια μακριά. 

Όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να μας προβληματίσουν καθώς ενώ έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προόδου και οι γυναίκες έχουν εμπράκτως αποδείξει την αξία τους καταλαμβάνοντας 

σημαντικότατες θέσεις τόσο στην πολιτική , ως αρχηγοί Κρατών, πρωθυπουργοί, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων , όσο και στην επιχειρηματικότητα από διευθυντικές θέσεις και άλλες θέσεις ευθύνης , αλλά και σε όλους  τους χώρους που δραστηριοποιούνται, θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθούν και άλλα βήματα ούτως ώστε να εξαλείψουν οι αναχρονιστικές διακρίσεις που δεν ταιριάζουν σε μια κοινωνία προόδου.  

error: Content is protected !!