Φορολογική ενημερότητα: Διάταξη – «ανάσα» για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου Φορολογική ενημερότητα: Διάταξη – «ανάσα» για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου
Ανάσα προς χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου αποτελεί η νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών η οποία προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας ακόμη και εάν ο φορολογούμενος... Φορολογική ενημερότητα: Διάταξη – «ανάσα» για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου

Ανάσα προς χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου αποτελεί η νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών η οποία προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας ακόμη και εάν ο φορολογούμενος έχει χρέη στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, η διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου «Διατάξεις για την ανάπτυξη, τις υποδομές και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού» θέτει κάποιες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της ενημερότητας.



Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται πως σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή, δύναται να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας περιορισμένης ισχύος, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν μήνα.

Η φορολογική διοίκηση μετά την υπαγωγή του οφειλέτη σε ρύθμιση ορίζει υποχρεωτικά όρο παρακράτησης στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου.



Το παρακρατούμενο ποσό λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Ειδικά για μεταβίβαση ακινήτου το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με ποσό παρακράτησης ποσοστού 70% επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση. Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή.

Εάν το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και το ποσό της παρακράτησης (υπολογιζόμενο επί του τιμήματος) είναι μικρότερο των οφειλών, εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας με υπολογισμό του ποσού της παρακράτησης επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της παρακράτησης που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτό δεν υπερβαίνει το τίμημα.



Στις περιπτώσεις που το τίμημα από τη μεταβίβαση ακινήτου είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής και υπάρχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στη φορολογική διοίκηση και τον e-ΕΦΚΑ, που υπερβαίνουν αθροιστικά το ύψος του τιμήματος πώλησης, κατά τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής οι απαιτήσεις της φορολογικής διοίκησης και οι απαιτήσεις του eΕΦΚΑ ικανοποιούνται αναλογικά.

aftodioikisi.gr

error: Content is protected !!