Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιοι θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 3% στον φόρο εισοδήματος Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιοι θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 3% στον φόρο εισοδήματος
Έκπτωση φόρου 3% προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο για τους φορολογούμενους που επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να προσφέρει κίνητρα για την εφάπαξ... Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιοι θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 3% στον φόρο εισοδήματος
«Σκούπα» χαρακτηρίζεται το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έκπτωση φόρου 3% προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο για τους φορολογούμενους που επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να προσφέρει κίνητρα για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για το έτος χρήσης 2022, έως τις 31 Ιουλίου 2023, αντί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις.Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη ρύθμιση είχε εφαρμοστεί προσωρινά και το καλοκαίρι του 2021, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Ακόμα πέντε αλλαγές

Σημειώνεται πως η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή θεωρείται θέμα ημερών και αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές σε πρόστιμα, δηλώσεις και ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει την κατάργηση του προστίμου για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, τη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, τη νέα ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων για χρέη προς την Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, την αναβίωση των παλιότερων ρυθμίσεων και τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.1. Δηλώσεις φορολογίας

Την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για τις εκπρόθεσμες υποβολές δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών για τα φυσικά πρόσωπα και εκτιμάται πως θα τεθεί σε εφαρμογή από φέτος για μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές φορολογικές δηλώσεις στην περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος που βεβαιώνεται με την εκπρόθεσμη δήλωση δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

2. Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από την 1η Απριλίου 2023 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήναΜε αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να το κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του έτους. 

3. Ρυθμίσεις δόσεων

Η νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών που ανακοίνωσε πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο, αφορά σε όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. 

Στο ίδιο πλαίσιο, αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων που χάθηκαν ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Η αναβίωση των ρυθμίσεων αυτών πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιουλίου του 2023 με την καταβολή 2 δόσεων και με την αναβίωση όλων των ευεργετημάτων των ρυθμίσεων.

Σημειώνεται πως σχολιάζοντας τις αλλαγές και στις βελτιώσεις που επιφέρει στο φορολογικό πλαίσιο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης τόνισε πως οι φορολογούμενοι που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα νέα προγράμματα τμηματικής εξόφλησης των χρεών κρύβουν τσουχτερά επιτόκια που φθάνουν έως 5,87%.

4. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Νέα εξάμηνη παράταση μέχρι το τέλος του 2023 παίρνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, το τουριστικό πακέτο. 

5. Επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αφορά όλο το 2023 και πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση 76 εκατομμυρίων ευρώ. 

cnn.gr

error: Content is protected !!