Hotspot των ξένων πλουσίων η Ελλάδα – «Χρυσή» αύξηση αδειών διαμονής Hotspot των ξένων πλουσίων η Ελλάδα – «Χρυσή» αύξηση αδειών διαμονής
Πολλά από τα προγράμματα «Golden Visa» της Ευρώπης κλείνουν – Κερδισμένη η Ελλάδα Η απόδραση στα ελληνικά νησιά θεωρείται κάτι το φανταστικό για πολλούς, οι οποίοι... Hotspot των ξένων πλουσίων η Ελλάδα – «Χρυσή» αύξηση αδειών διαμονής

Πολλά από τα προγράμματα «Golden Visa» της Ευρώπης κλείνουν – Κερδισμένη η Ελλάδα

Η απόδραση στα ελληνικά νησιά θεωρείται κάτι το φανταστικό για πολλούς, οι οποίοι -ωστόσο- στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να κάνουν διακοπές για δύο εβδομάδες. Για άλλους, σύμφωνα με το CNBC, είναι τρόπος ζωής. Αν, βέβαια, έχουν τα χρήματα να ξοδέψουν.



Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, η Ελλάδα βιώνει μια έκρηξη στον αριθμό των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα «μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή» το 2022, παρόλο που τέτοια έργα δεν ευνοούνται σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Οι εκδόσεις «χρυσής βίζας» στη χώρα -με το οποίο χορηγείται πενταετής άδεια παραμονής σε άτομα που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 δολάρια σε ελληνικά ακίνητα- σχεδόν διπλασιάστηκαν πέρυσι σε 2.767 (1.525 το 2021), σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης Ασύλου και Μετανάστευσης .



Και ενώ οι Κινέζοι πολίτες είναι οι κορυφαίοι αιτούντες του προγράμματος, αντιπροσωπεύοντας το 63% όλων των αιτήσεων από την έναρξή του το 2014, μια νέα ομάδα επενδυτών αναδύεται: οι πλούσιοι Αμερικανοί.

Οι αιτήσεις από Αμερικανούς πολίτες με μεγάλες τσέπες αυξήθηκαν κατά 740% μόνο το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία επενδύσεων μετανάστευσης Astons, τοποθετώντας την Ελλάδα ως τον τρίτο προτιμώμενο προορισμό «Golden Visa» των Αμερικανών μετά την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πορτογαλία και Ιρλανδία καταργούν τη «χρυσή βίζα»

Όπως τονίστηκε, η Πορτογαλία είναι ο προτιμώμενος προορισμός για τους πλούσιους Αμερικανούς εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω του εύκρατου κλίματος, της καλής ποιότητας ζωής και της πρόσβασης στη ζώνη Σενγκεν.

Αλλά με την απόφαση της Λισαβόνας τον περασμένο μήνα να καταργήσει το πρόγραμμα για υπηκόους τρίτων χωρών, που έρχεται λίγες μέρες μετά από παρόμοια κίνηση της Ιρλανδίας, η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει το παγκόσμιο στέμμα.



Η Alina Lesina, εμπειρογνώμονας της Astons USA, είπε ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να γίνει πλέον ο «προορισμός επιλογής» για πλούσιους Αμερικανούς. «Όχι μόνο ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές ευρωπαϊκό σύστημα χρυσής βίζας μεταξύ των επενδυτών των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αλλά υπήρξε επίσης τεράστια αύξηση σε ετήσια βάση», επεσήμανε.

Από την πλευρά της, η Ολυμπία Αναστασοπούλου, γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, είπε ότι η τάση δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της ευρείας απήχησης που έχει ήδη η χώρα στους τουρίστες. «Σε σύγκριση με τις προαναφερθείσες χώρες, έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Έχουμε χαμηλότερο κόστος ζωής, υπέροχο κλίμα όλο το χρόνο και επαναλαμβάνουμε το πρόγραμμα όπως χρειάζεται», δήλωσε η Αναστασοπούλου.

Η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διπλασιάσει το ελάχιστο όριο της επένδυσης στα 500.000 δολάρια από τον Μάιο, φέρνοντάς το πιο κοντά σε παρόμοια προγράμματα άλλων χωρών όπως η Ισπανία.

Περισσότερες χώρες τερματίζουν τη «χρυσή βίζα»

Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων προγραμμάτων «μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή» στον κόσμο, σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη της εταιρείας συμβούλων Henley & Partners.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν επί του παρόντος στις τάξεις τέτοιων δεικτών, σημειώνοντας υψηλή βαθμολογία για τους χρόνους επεξεργασίας, την ποιότητα ζωής και το συνολικό κόστος. Ωστόσο, ακόμη και όταν ορισμένες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου περιορίζουν τις χρυσές βίζες, ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση πλούσιων ατόμων αυξάνεται παγκοσμίως.

Τα αφρικανικά έθνη είναι μεταξύ εκείνων που προσφέρουν νέα προγράμματα διαμονής και διπλής υπηκοότητας με αντάλλαγμα μια εισφορά κεφαλαίου από άτομα με μετρητά για ξόδεμα.

Η Κένυα βρίσκεται επί του παρόντος σε προχωρημένα στάδια εισαγωγής της ιθαγένειας μέσω επένδυσης. Η Ουγκάντα, επίσης, φέρεται να εξετάζει ένα παρόμοιο πρόγραμμα.

Αυτές οι χώρες ακολουθούν το νησί Μαυρίκιος στον Ινδικό Ωκεανό, το οποίο προσφέρει διαμονή σε όσους επενδύουν τουλάχιστον 375.000 δολάρια σε ένα από τα έξι projects πολυτελών ακινήτων. Οι κοντινές Σεϋχέλλες προσφέρουν υπηκοότητα για επένδυση τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

ot.gr

error: Content is protected !!