Herado: H ελληνίδα Startupper που «πάει» ως το φεγγάρι με «έξυπνα» δοσίμετρα Herado: H ελληνίδα Startupper που «πάει» ως το φεγγάρι με «έξυπνα» δοσίμετρα
Hπερίπτωση της ελληνικής Startup Herado είναι πραγματικά ξεχωριστή μια και η CEO της Μαριάνθη Φραγκοπούλου είναι πυρηνικός φυσικός με πολυετή ερευνητική δραστηριότητα αλλά κυρίως... Herado: H ελληνίδα Startupper που «πάει» ως το φεγγάρι με «έξυπνα» δοσίμετρα

Hπερίπτωση της ελληνικής Startup Herado είναι πραγματικά ξεχωριστή μια και η CEO της Μαριάνθη Φραγκοπούλου είναι πυρηνικός φυσικός με πολυετή ερευνητική δραστηριότητα αλλά κυρίως γιατί το προϊόν της είναι υπερυψηλής τεχνολογίας, με μοναδικά χαρακτηριστικά, και θα πάει στο διάστημα! «Dream Big – Think Big», όπως επισημαίνει και η ίδια…

Η Herado ιδρύθηκε το 2018 έχει την έδρα της στην Ελλάδα αλλά έχει ήδη επεκταθεί σε 16 χώρες και σε τρεις ηπείρους μέχρι σήμερα. Η εταιρεία σχεδιάζει και παράγει στην Ελλάδα έξυπνα δοσίμετρα μέτρησης της ακτινοβολίας σε πραγματικό χρόνο, ώστε να προστατεύσει και να μειώσει την πιθανότητα έκθεσης των εργαζομένων σε χώρους όπου υπάρχει ακτινοβολία όπως Νοσοκομεία, Αεροπορία, Στρατός αλλά και τους αστροναύτες στο διάστημα. 



Ουσιαστικά απευθύνεται σε μια τεράστια αγορά και στέκεται επάξια δίπλα σε εδραιωμένες εταιρείες – κολοσσούς, με καινοτόμα προϊόντα που την καθιστά πρωτοπόρα στο κομμάτι της ακτινοπροστασίας. Αναφερόμαστε ειδικότερα, σε μικρές φορητές συσκευές, με μια οθόνη εμφάνισης αναλυτικών πληροφοριών για διάφορα είδη ακτινοβολίας, με τον χρήστη να έχει άμεση και ακριβή εικόνα για την εκάστοτε θέση του.

Παράλληλα, η Herado έχει αναπτύξει και μια πλατφόρμα ελέγχου και παρακολούθησης των συσκευών στο cloud, δίνοντας στους οργανισμούς σφαιρική και άμεση εικόνα για κάθε σημείο ενδιαφέροντος.

Ξεκίνησε από «ψηλά» αλλά στοχεύει «χαμηλά»

Η Μαριάνθη Φραγκοπούλου, μίλησε για όλα αυτά στο Liberal.gr: «Η Herado, πραγματικά ξεκίνησε από το διάστημα! Είμαι πυρηνικός φυσικός με εξειδίκευση στον χώρο της δοσιμετρίας διαστήματος, με συνεργασίες με όλους τους Διαστημικούς Οργανισμούς. Είχα ένα ξεκάθαρο πρόβλημα να αντιμετωπίσω: αυτό της προστασίας των αστροναυτών από την ακτινοβολία, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα σε μια αποστολή. Το πρόβλημα αυτό αφορά όμως και άλλες επίγειες εφαρμογές. Θεωρώ ότι αυτό είναι και το ”μυστικό” της επιτυχίας. Δηλαδή η λύση ενός υπαρκτού προβλήματος που αφορά μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού. Άρα απευθύνεται σε μια τεράστια αγορά σε ένα αντικείμενο το οποίο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολύ καλά».

Και όπως συνήθως συμβαίνει με τις διαστημικές εφαρμογές, λόγω της εξεζητημένης και καινοτομικής φύσης τους, πολλές εξ αυτών βρίσκουν την πορεία τους στον κόσμο γύρω μας με τη μορφή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. 

«Γνωρίζοντας ότι έχουμε ένα πραγματικά καινοτόμο προϊόν, μια τεχνολογία του μέλλοντος σήμερα που ανατρέπει τα δεδομένα σε μια τεράστια αγορά, ενώ παράλληλα είμαστε μια ομάδα που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, με συμπληρωματικές δεξιότητες και ικανότητα να υλοποιήσουμε το όραμα μας, όπως φαίνεται και εκ του αποτελέσματος, οπότε και αποφασίσαμε αρχικά να επενδύσουμε εμείς στην HERADO. Το γεγονός αυτό μας έκανε ακόμα πιο δημιουργικούς στο να βρίσκουμε λύσεις σε όλες τις προκλήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. 



Με γνώμονα πάντα το επιχειρηματικό μας πλάνο υλοποιήσαμε μεθοδικά όλα όσα είχαμε αρχικά στοχεύσει. Καταφέραμε να κατασκευάσουμε μια σειρά από καινοτόμα δοσίμετρα και ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πλήρως πιστοποιημένα. Βγήκαμε στις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και κλείσαμε το έτος με κερδοφορία, το 2022 έχουμε πολλαπλάσια συνεχή ανοδική πορεία στις πωλήσεις, κυρίως εξαγωγικής δραστηριότητας», συμπληρώνει η Μαριάνθη Φραγκοπούλου.

Συμμετοχή στα μεγαλύτερα διαστημικά προγράμματα

H Herado έχει ενεργές σχέσεις και συνεργασίες με όλους τους μεγάλους διαστημικούς οργανισμούς και συμμετέχει σε εμβληματικές αποστολές όπως η Artemis και η Orion της NASA, με τη δεύτερη να περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός διαστημικού σκάφους το οποίο έχει στόχο να στείλει ανθρώπους πέρα από τη Σελήνη και τον Άρη, στο βαθύ διάστημα! 

Για την NASA τα δοσίμετρα της HERADO πρόκειται να πετάξουν με την αποστολή Artemis-1 και έχουν τοποθετηθεί στα ανθρώπινα ομοιώματα στην θέση 3 και 4 του διαστημικού σκάφους Orion, ενώ ήδη έχει πάρει έγκριση για την επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη με το Artemis-2. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα της NASA στην Ιστορία του Διαστήματος με τις αυστηρότερες προδιαγραφές μέχρι σήμερα. 



Η Ελλάδα μπορεί να παράγει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας

Αν ρίξουμε μια ματιά στο οικοσύστημα των Startups τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι υπάρχουν σημαντικές επιτυχίες και πραγματική καινοτομία σε εταιρείες που αφορούν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και όχι μόνο στον τομέα του Software, (επεξεργαστές γραφικών, αισθητήρες, φορητές συσκευές κ.α.) προερχόμενες κυρίως από ερευνητικά κέντρα, Πανεπιστήμια αλλά και από μηχανικούς από παλιότερες τεχνολογικές εταιρείες που έφτιαξαν τη δική τους Startup.

Βέβαια και τα κέντρα υποστήριξης καινοτομικής επιχειρηματικότητας, όπως το egg της Eurobank, στο οποίο σημειωτέον συμμετείχε και η Herado, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των Startups.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, διότι το επιστημονικό επίπεδο του είναι σε υψηλό επίπεδο. Ένα σταθερό περιβάλλον με γρήγορες διαδικασίες και χρηματοδοτικά εργαλεία που διαφοροποιούνται ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκεται μια εταιρεία, είναι απαραίτητα ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες Startups με καινοτόμα προϊόντα.

Το Elevate Greece είναι προς την σωστή κατεύθυνση, χρειάζονται όμως και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία καινοτόμα και ευέλικτα», μας ανέφερε σχετικά η κ. Φραγκοπούλου 

Η βασική ομάδα «κοιτίδα» παραγωγής καινοτομίας

Αναφορικά με τη διαφαινόμενη έλλειψη ειδικευμένων στελεχών, ειδικά στις τεχνολογικές εταιρείες, η Herado βασίστηκε στην ιδρυτική της ομάδα, η οποία απαρτιζόταν από όλες τις νευραλγικές ειδικότητες που χρειαζόταν η εταιρεία, με υψηλή εξειδίκευση και σημαντικές ικανότητες το κάθε μέλος στον τομέα του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπορεί η εταιρεία με ευκολία να προσελκύσει νέους ικανούς συνεργάτες για τη στελέχωσή της ειδικά στη φάση ανάπτυξης. 

«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα δυσκολία στο να βρούμε τους κατάλληλους συνεργάτες. Τρία πράγματα χρειάζονται για να προσελκύσει μια εταιρεία ικανούς συνεργάτες, όραμα, πρωτοπόρο προϊόν, επαγγελματικό περιβάλλον» αναφέρει σχετικά η CEO της Herado. 

Οι ανάγκες μιας εταιρείας σε φάση ανάπτυξης

Η Herado βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης (Scaleup) και εξεύρεσης δυνατών συμμάχων, έχοντας μέχρι σήμερα παρουσία σε 16 χώρες και αναπτύσσοντας ακόμα περισσότερο το δίκτυο της, έχοντας ένα μοναδικό και καινοτόμο προϊόν, σε μια τεράστια αγορά, την κατάλληλη στιγμή, με ένα ρεαλιστικό επιχειρηματικό πλάνο. Η περίοδος αυτή είναι σημαντική και κρίσιμη για μια Startup και χρειάζεται συγκεκριμένες κινήσεις αλλά και χρηματοδότηση. 

«Η ρευστότητα μιας επιχείρησης είναι μείζονος σημασίας, εμείς επιλέξαμε να κινηθούμε δυναμικά να αναπτυχθούμε πρώτα σε ξένες αγορές και να αυξάνουμε συνεχώς τις πωλήσεις μας ώστε να εξασφαλίσουμε αρχικά οργανικά τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της επιχείρησης μας.

Στόχος μας ήταν και είναι να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίας στους Οργανισμούς που μας εμπιστεύονται. Το αποτέλεσμα της συνεχούς ανοδικής πορείας της εταιρείας ήταν και η προσέγγιση από σοβαρούς επενδυτές του εξωτερικού που εμπιστεύτηκαν την HERADO. 

Στο στάδιο το οποίο είμαστε σήμερα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να έχουμε τέτοιες, στρατηγικής σημασίας, συνεργασίες ώστε να αντιμετωπίσουμε ακόμα καλύτερα την πρόκληση της απότομης εκτόξευσης της εταιρείας. Τον Οκτώβριο η εταιρεία μας μετασχηματίστηκε σε Ανώνυμη όπως επίτασσε η συνεχή ανάπτυξη της HERADO, με σκοπό τη δημιουργία δυο στρατηγικών θυγατρικών σε δυο ηπείρους. Διαφαίνεται λοιπόν μια σημαντική πορεία στο προσεχές μέλλον. Και στην πορεία αυτή, έχουμε στόχο η HERADO να είναι ο leader στην παγκόσμια αγορά δοσιμέτρων», αναφέρει σχετικά η Μαριάνθη Φραγκοπούλου.

Συμβουλές προς άλλους Startuppers

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σαν χώρα τα πλεονεκτήματα μας και τα μειονεκτήματα μας και να κάνουμε τα μειονεκτήματα μας πλεονέκτημα. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, μια μικρή αγορά και απαιτητική ταυτόχρονα. Επομένως, αποτελεί τον ιδανικό χώρο να δοκιμάσει κανείς την πραγματική ιδέα του. Το ελληνικό οικοσύστημα έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα όπως είναι η χαρτογράφηση του αλλά είναι ακόμα στην αρχή με αρκετές παθογένειες. 

Οι νέοι founders θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαδρομή δεν είναι εύκολη, υπάρχουν πολλές στιγμές που μοιάζουν να πηγαίνουν όλα λάθος και για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που σίγουρα θα προκύψουν θα πρέπει να αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν να είναι μια συνειδητή επιλογή με στόχο και όραμα. Η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα σκληρής και επίμονης δουλείας με στόχο την υλοποίηση ενός οράματος. 

liberal.gr

error: Content is protected !!