Πρόκληση για τις επιχειρήσεις η προσέλκυση και η διαχείριση ταλέντων Πρόκληση για τις επιχειρήσεις η προσέλκυση και η διαχείριση ταλέντων
Η ανάγκη δημιουργίας μιας κουλτούρας, που να υποστηρίζει τη συνεχή μάθηση, ώστε να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις απέναντι στις αλλαγές που προκύπτουν... Πρόκληση για τις επιχειρήσεις η προσέλκυση και η διαχείριση ταλέντων

Η ανάγκη δημιουργίας μιας κουλτούρας, που να υποστηρίζει τη συνεχή μάθηση, ώστε να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις απέναντι στις αλλαγές που προκύπτουν βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που είχε σήμερα η Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO PfB Group με τον Παύλο Ευθυμίου, γενικό διευθυντή ΕΕΝΕ στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Ανθρώπινο Δυναμικό – Upskilling & Reskilling», που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών στο αμφιθέατρο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών.



Σύμφωνα με όσα επεσήμανε η κ. Πιτσίκα, οι περισσότερες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκουν, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην ψηφιακή μετάβαση, την υψηλή τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, τα αναδυόμενα περιβάλλοντα εργασίας και το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς τόσο η προσέλκυση όσο και η διαχείριση ταλέντων αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Την ίδια στιγμή ο χάρτης των δεξιοτήτων των εργαζομένων αλλάζει. Σύμφωνα με την κ. Πιτσίκα, «η φαντασία, η ενσυναίσθηση και η δημιουργικότητα είναι από τις βασικότερες δεξιότητες που ζητούν πλέον οι επιχειρήσεις. Δυστυχώς όλα αυτά δεν αναπτύσσονται ιδιαίτερα μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα και αυτό πρέπει να αλλάξει».



Όπως τόνισε η ίδια «το τρίπτυχο σπουδές, εργασία, σύνταξη όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα έχει οριστικά τελειώσει. Μιλάμε για συνεχή και δια βίου εκπαίδευση των στελεχών καθώς και αλλαγή καριέρας. Στο πλαίσιο αυτό, οι πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα και να εντάξουμε εργαλεία ανάπτυξης δεξιοτήτων στις οποίες οι επιχειρήσεις δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση».



Από την πλευρά του, ο Παύλος Ευθυμίου εστίασε στην ανάγκη αλλαγής κουλτούρας στην ελληνική επιχειρηματικότητα και τη σύνδεση των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων με Upskilling & Reskilling όπως γίνεται και στο εξωτερικό. Αυτή η αναγκαιότητα συνδέεται με την βιωσιμότητα και την εξέλιξη των επιχειρήσεων. «Αν δεν κινηθούμε σε αυτή τη κατεύθυνση, χάνουμε τεράστια παραγωγικότητα, τεράστια δυνατότητα ανάπτυξης ενώ μένουμε πίσω σε σχέση με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό» σημείωσε. Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη και τις προσκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωποι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε σε μια σειρά από κλάδους της οικονομίας τι αλλάξει με την τεχνητή νοημοσύνη και να το κεφαλαιοποιήσουμε στο μέγιστο αναπτυξιακά. Την τεχνολογία δεν θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως αόρατο ανταγωνιστή αλλά ως βασικό σύμμαχο ανάπτυξης».

Μ.Τσ. – ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!