‘Φρένο’ στο ChatGPT λόγω παράνομης συλλογής προσωπικών δεδομένων ‘Φρένο’ στο ChatGPT λόγω παράνομης συλλογής προσωπικών δεδομένων
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής Η Ιταλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων ‘μπλοκάρει’ το Chatgpt λόγω παράνομης συλλογής προσωπικών δεδομένων. Το μεταδίδουν... ‘Φρένο’ στο ChatGPT λόγω παράνομης συλλογής προσωπικών δεδομένων

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων ‘μπλοκάρει’ το Chatgpt λόγω παράνομης συλλογής προσωπικών δεδομένων. Το μεταδίδουν οι Ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera.
Η απόφαση πάρθηκε εφόσον ο Εγγυητής “σημειώνει την έλλειψη ενημέρωσης των χρηστών και όλων των ενδιαφερομένων μερών των οποίων τα δεδομένα συλλέγονται από την OpenAI (Αμερικανική πλατφόρμα που διαχειρίζεται το ChatGPT), αλλά κυρίως την απουσία νομικής βάσης που να δικαιολογεί τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.”





Η Ιταλική Αρχή διέταξε λοιπόν “με άμεση ισχύ” τον προσωρινό περιορισμό της επεξεργασίας των δεδομένων των Ιταλών χρηστών. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Corriere della Sera, η εταιρεία ίσως ήδη από αύριο θα καταστήσει την πλατφόρμα “μη προσβάσιμη σε όσους έχουν εγγραφεί με ιταλικό e-mail”. Εις περίπτωση που αυτό δεν γίνει, η εταιρεία απειλείται με πρόστιμο – τονίζει η εφημερίδα – ύψους μέχρι και 20 εκατομμύρια ευρώ.





Ο Ιταλικός Τύπος τονίζει επίσης πως η Ιταλική Αρχή αμφισβητεί “την απουσία συστημάτων επαλήθευσης της ηλικίας των ανηλίκων” (κάτω των 13 ετών) εφόσον δεν υπάρχει κανένα φίλτρο “για την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών”, γεγονός το οποίο “εκθέτει τους ανηλίκους σε απαντήσεις που είναι εντελώς ακατάλληλες για το επίπεδο ανάπτυξης και αυτογνωσίας τους”.





Τέλος, ο Ιταλικός Τύπος υπενθυμίζει πως στις 20 Μαρτίου η εταιρεία OpenAI είχε υποστεί παραβίαση δεδομένων (data breach) που σχετίζονταν με τις συνομιλίες των χρηστών και τις πληροφορίες πληρωμής των συνδρομητών της υπηρεσίας.

ertnews.gr

error: Content is protected !!