Εργαζομένους άνω των 55 ετών προτιμούν τώρα οι επιχειρήσεις Εργαζομένους άνω των 55 ετών προτιμούν τώρα οι επιχειρήσεις
Σύμφωνα με την κοινή λογική, οι νέοι και ακμαίοι εργαζόμενοι είναι οι πολλά υποσχόμενοι για τις επιχειρήσεις και το πλέον δυναμικό στοιχείο τους. Σε... Εργαζομένους άνω των 55 ετών προτιμούν τώρα οι επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την κοινή λογική, οι νέοι και ακμαίοι εργαζόμενοι είναι οι πολλά υποσχόμενοι για τις επιχειρήσεις και το πλέον δυναμικό στοιχείο τους. Σε εποχές κρίσης, μάλιστα, είθισται να πιστεύουμε πως οι εργαζόμενοι μεγαλύτερων ηλικιών είναι οι πλέον ευάλωτοι και προσφερόμενοι για απολύσεις και γενικώς μειώσεις προσωπικού. Φαίνεται, όμως, πως η εικόνα αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των επιχειρήσεων, τουλάχιστον των αμερικανικών, που προτιμούν τους έμπειρους υπαλλήλους προχωρημένης ηλικίας θεωρώντας τους σαφώς σκληρότερα εργαζομένους και πολύ πιο αφοσιωμένους στη δουλειά τους, χωρίς τους περισπασμούς της νεότητας.Τους τελευταίους μήνες, οι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 55 ετών έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση από τις εταιρείες, όπως γράφει η Καθημερινή. Ο λόγος αυτού του παράδοξου είναι ότι στις ηλικίες αυτές οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα δυναμικοί επαγγελματικά, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της εφημερίδας Wall Street Journal και του ινστιτούτου NORC με αντικείμενο τις αξίες των Αμερικανών. Σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας που επικαλείται τα πορίσματα της εν λόγω έρευνας φέρει το 75% των ερωτηθέντων ηλικίας από 65 ετών και άνω να χαρακτηρίζει πολύ σημαντική γι’ αυτούς τη σκληρή δουλειά. Το ποσοστό είναι σαφώς μικρότερο, όμως, και συγκεκριμένα 61%, όταν τίθεται το ίδιο ερώτημα σε νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, τα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω είναι, πλέον, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ. Οι δημογραφικές αλλαγές μπορούν να δώσουν μια λογική εξήγηση γι’ αυτή την τάση καθώς στην εποχή μας οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και κάνουν λιγότερα παιδιά. Επιπλέον, ορισμένοι συνταξιούχοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εργαστούν για να τα βγάλουν πέρα λόγω του αυξημένου πληθωρισμού.Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις επιδιώκουν να προσλαμβάνουν ανθρώπους μεγάλης ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι τα χρόνια τους είναι σημαντικό πλεονέκτημα εφόσον συνεπάγονται εμπειρία και οξυμένη κρίση. «Είναι πολύ λογικό να προσλαμβάνουμε έμπειρους εργαζομένους, καθώς αποτελούν εγγύηση για σταθερότητα», υποστηρίζει η Χέδερ Τίνσλεϊ-φιξ, ανώτερη σύμβουλος για τα δικαιώματα των εργοδοτών στην Αμερικανική Ομοσπονδία Συνταξιούχων (AARP). Η εταιρεία Kindercare Learning Cents Inc., η οποία διαχειρίζεται περισσότερες από 1.500 εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας, υπέγραψε συμβόλαιο τον περασμένο Αύγουστο με στόχο να ενισχύσει τον αριθμό των προσλήψεων. Ο λόγος ήταν ότι ο κλάδος της παιδικής μέριμνας συγκαταλεγόταν στους τομείς που από την πανδημία και μετά αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εργαζομένων. Απευθύνθηκε, λοιπόν, σε εργαζομένους άνω των 50 ετών, για να εκπλαγεί από την επιτυχία του εγχειρήματος.

«Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η Kindercare διαπίστωσε ότι η κίνηση αυτή απέδωσε καρπούς», επισημαίνει ο Tρέιβις Τρότμαν, διευθυντής του τομέα εύρεσης «ταλέντων» της εταιρείας. «Υπάρχει μια προθυμία από αυτήν την ηλικιακή ομάδα να εργάζεται την πρωινή βάρδια ή να δουλεύει για όσο χρειάζεται», προσθέτει ο Τρότμαν.«Το 2021, η παγκόσμια εταιρεία στελέχωσης Manpowergroup Inc. ξεκίνησε ένα πρόγραμμα πρόσληψης ώριμων εργαζομένων, ως απάντηση στις ανησυχίες των πελατών της για την έλλειψη εργατικού δυναμικού», υποστηρίζει η Κορέλ Μακ Ντάουελ. Οπως αναφέρει πάντα το σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, η 69χρονη Αμερικανίδα, αν και είχε βγει στη σύνταξη, επανεντάχθηκε στην εταιρεία όπου εργαζόταν και ηγήθηκε της πρωτοβουλίας πρόσληψης «ώριμων εργαζομένων».

moneyreview.gr

error: Content is protected !!