Οι παγκόσμιοι χάρτες του σχολείου είναι λάθος: Αυτά είναι τα πραγματικά μεγέθη των χωρών Οι παγκόσμιοι χάρτες του σχολείου είναι λάθος: Αυτά είναι τα πραγματικά μεγέθη των χωρών
Χώρες όπως η Ρωσία και ο Καναδάς, στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερες από ό,τι νομίζατε. Δείτε τον χάρτη. Αν και ο παγκόσμιος χάρτης που έχουμε στο σχολείο... Οι παγκόσμιοι χάρτες του σχολείου είναι λάθος: Αυτά είναι τα πραγματικά μεγέθη των χωρών

Χώρες όπως η Ρωσία και ο Καναδάς, στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερες από ό,τι νομίζατε. Δείτε τον χάρτη.

Αν και ο παγκόσμιος χάρτης που έχουμε στο σχολείο υποτίθεται ότι αναπαριστά ολόκληρο τον πλανήτη σε μια σταθερή κλίμακα, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι χάρτες δεν είναι τόσο ακριβείς.Για παράδειγμα, ένας συμβατικός χάρτης απεικονίζει την Γροιλανδία να έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με την Αφρική, ωστόσο η αφρικανική ήπειρος είναι 14 φορές μεγαλύτερη σε έκταση από την χώρα της Γροιλανδίας. Ειδικότερα, η πρώτη έχει έκταση 2,16 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η δεύτερη 30,4 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα.Σημειώνουμε επίσης ότι η Αφρική είναι 3 φορές μεγαλύτερη από τη Βόρεια Αμερική, ενώ το μέγεθός της είναι σημαντικά μεγαλύτερο και από τη Ρωσία, αν και κάτι τέτοιο δε φαίνεται στους συμβατικούς χάρτες.

Γιατί οι συμβατικοί χάρτες είναι παραμορφωμένοι

Ανέκαθεν, η μεγαλύτερη δυσκολία για τους σχεδιαστές χαρτών ήταν πως είναι αδύνατο να αναπαραστήσουμε την πραγματικότητα μιας σφαίρας σε μια επίπεδη επιφάνεια. Ανά τους αιώνες, οι χαρτογράφοι δοκίμασαν διάφορους μεθόδους και σχήματα, όπως αυτό της καρδιάς ή του κώνου.

Το 1569, όμως, ο Φλαμανδός χαρτογράφος και γεωγράφος Γκεράρντους Μερκάτωρ, παρουσίασε τη μερκατορική προβολή, η οποία απεικόνιζε μια κυλινδρική παρουσίαση των χαρτών. Γρήγορα, η μερκατορική προβολή επικράτησε και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στους χάρτες που κρέμονται στον τοίχο της κάθε σχολικής αίθουσας, καθώς και στους χάρτες που βλέπουμε στα σχολικά βιβλία.Ο λόγος που προτιμήθηκε η μερκατορική προβολή ήταν διότι ήταν πολύ χρήσιμη για τους ναυτικούς, λόγω της ικανότητάς της να αντιπροσωπεύει γραμμές σταθερής πλοήγησης πορείας ως ευθεία τμήματα που διατηρούν τις γωνίες με τους μεσημβρινούς.

Ωστόσο, το πρόβλημα με το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ότι καταφέρνει αν και καταφέρνει να διατηρεί το σωστό σχήμα των μαζών της ξηράς, αυτό γίνεται με το κόστος της παραμόρφωσης των μεγεθών τους. Ειδικότερα, η παραμόρφωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να φαίνονται μεγαλύτερες οι εύπορες χώρες του Βορρά.Όμως, ένας επιστήμονας από το Met Office, ονόματι Neil Kaye, δημιούργησε μια δισδιάστατη αναπαράσταση, που μας παρουσιάζει την πραγματική εικόνα του πλανήτη.

Το βίντεο παρακάτω δείχνει πώς πρέπει να μεταβληθούν τα μεγέθη των χωρών για να αποφύγουμε την παραμόρφωση του χάρτη:

ieidiseis.gr

error: Content is protected !!