Διασταύρωση των στοιχείων συνέντευξης του κ. Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Σαλαμίνας σε τοπική εφημερίδα
ΑΡΘΡΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣΕΙΔΗΣΕΙΣΕνδιαφέρονΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 27 Απριλίου 2023 fonisalaminas
Πολλές απορίες μας δημιουργήθηκαν, παρακολουθώντας νέα και δράσεις του αγαπητού στη μεγάλη μάζα του λαού της Σαλαμίνας , πυροσβέστικού κλιμακίου Σαλαμίνας.
Ως φίλοι εθελοντές, αλλά και συγγενείς πυροσβεστών, διαβάζοντας τη συνέντευξη του κ. Αντιδήμαρχου Πολιτικής Προστασίας, κ. Σωτήρη Νάννου ο οποίος, ίσως, είχε καλές προθέσεις να βοηθήσει (με ότι μέσο του διέθεσε ή του επέτρεψε να έχει στη διάθεσή του , ο κ. Δήμαρχος ).
Στην αρχή διαβάζουμε για το μητρώο εθελοντών, όπου “έτρεξαν” απλοί πολίτες, με θέληση και αυταπάρνηση να εγγραφούν για να βοηθήσουν. Κανείς δεν γνωρίζει, πόσοι άνθρωποι εξ αυτών των εθελοντών, έχουν πάρει την 3ήμερη εκπαίδευση που απαιτείται, για την διαπίστευση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, με την οποία μπορούν οι εθελοντές να ενεργούν ( επικουρικά και κατά όπως λέει ο νόμος) στο έργο της πυροσβεστικής. Μάλιστα μάθαμε, πριν λίγες εβδομάδες, ότι λόγω της μη πιστοποίησης αυτών των υποψηφίων εθελοντών, υπήρξε σχεδόν σε όλους αυτούς τους ανθρώπους μεγάλη απογοήτευση για τη μη ικανότητα τους λόγω έλλειψης πιστοποίησης, ούτως ώστε να είναι χρήσιμοι προς βοήθεια στη δασοπυρόσβεση. Αυτό θα έπρεπε να το είχε βάλει στον προγραμματισμό μετά το τέλος της αντιπυρικής του 2022 έστω, να το τακτοποιούσε ο δήμος Σαλαμίνας. Δεν το έκανε. Έτσι λοιπόν, τα άτομα αυτά στράφηκαν σε μία εθελοντική ομάδα του νησιού, ώστε να πάρουν την πιστοποίηση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, για τη δασοπυρόσβεση. Και έτσι και έγινε. Τρείς, τουλάχιστον εθελοντές κατάφεραν να πάρουν πάρουν την πιστοποίηση και είναι πλέον μάχιμοι, δίπλα στο πλευρό του που κλιμακίου Σαλαμίνας. Έως τον Ιούνιο του 2022, αξιόπιστες πληροφορίες, μας λένε ότι όταν έγινε μία ερώτηση προς τον αντιδήμαρχο κο Νάννο Σωτήρη πόσοι είναι “ετοιμοπόλεμοι”, ώστε να σχηματιστεί μια ομάδα εθελοντών του δήμου, όπου οργανωμένα θα συμβάλει σε περίπτωση ανάγκης, η απάντηση ήταν “Να μωρέ όλοι έχουν τις δουλειές τους και δεν προλαβαίνουν και δε θέλουν να έρχονται, γιατί πάνε για μπάνια κλπ”.
Κανείς δε ξέρει πόσοι ακόμα, αναξιοποίητοι εθελοντές υπάρχουν και πόσοι έχουν εγκαταλείψει.
Εθελοντές οι οποίοι, κάποιοι εξ αυτών έχουν εξειδικευμένες γνώσεις πάνω σε διάφορα θέματα. (όπως αναφέρει η συνέντευξη). Αξιόπιστες πληροφορίες, βεβαιώνουν επίσης , ότι κανένας εθελοντής εξ αυτών δεν ήρθε οργανωμένα, εν γνώση των αξιωματικών, ειδικά εν γνώση του επί 2 τελευταίων ετών προϊσταμένου του πυροσβεστικού κλιμακίου. Επίσης ποτέ δε ζητήθηκε από κανέναν αξιωματικό και συνεπώς δεν συμμετείχε κανένας από τους εθελοντές του μητρώου που δημιουργήθηκε από τον δήμο κατά τα έτη 2021 και 2022, σε καμία επιχείρηση-αποστολή. Η συνέντευξη είναι σε πλήρη αντίθεση, με την πραγματικότητα.
Τα σημεία εκκένωσης πληθυσμών, πέραν του γεγονότος ότι υπάρχει υποχρέωση νόμου από το 2018 να υπάρχουν, είναι ανέντιμα επικίνδυνο για τους πολίτες σου. Κατά το έτος 2022, στον στρατηγικό σχεδιασμό του συμβουλίου που έγινε και μετά την περσινή άσκηση δασοπυρόσβεσης στα Κανάκια Σαλαμίνας, η οποία άσκηση πραγματοποιήθηκε από τον αντισυντσυντσγματάρχη κ.Παναγιώτη Αράπη. Διοικητής του 4ου Π.Σ . Πειραιά,όπου ανήκει το κλιμάκιο Σαλαμίνας, ένας ιδιαίτερα ικανός, ανώτερος αξιωματικός του Π.Σ. όπου εδώ και πολλά χρόνια, διοικεί με ασφάλεια το πολυδαίδαλο και 10 φορές περισσότερο άναρχο νησί μας , με κατοικίες άναρχα δομημένες σε δασικές περιοχές, πολλαπλάσια χειρότερη κατάσταση από το Μάτι.
Ο κος Αράπης, πρότεινε ο ίδιος, σημείο εκκένωσης πληθυσμού για τα Κανάκια , την παραλία Κανακίων, όπου μετά θα παραλαμβάνονταν ο κόσμος με πλωτά μέσα , όπως ορίζει ο νόμος πλέον από το 2018, να είναι γνωστά από πριν την αντιπυρική περίοδο, όσον αφορά τους δήμους.
Πρόταση ή οποία δε θα μπορούσε να μη γίνει δεκτή, εφόσον κανένας που έχει οριστεί από τον δήμο ως υπεύθυνος πολιτικής προστασίας, διαθέτει ανάλογη διαπίστευση ή επιμόρφωση, πόσο μάλλον κάποια εμπειρία στο αντικείμενο.Κάτι που θα πρέπει να το φροντίσει η επόμενη διοίκηση του δήμου, στους υπευθύνους πολιτικής προστασίας που θα ορίσει.
Κατά συνέπεια κανένα σημείο εκκένωσης δεν ολοκληρώθηκε. Το καλοκαίρι του 2022 στην πυρκαγιά του Ευριπίδειου, ο κ.Αράπης εκκένωσε τον οικισμό Μπόσκο κατευθύνοντας τον κόσμο στο σημείο εκκένωσης, που ήταν από εκείνον προδιαγεγραμμένο σημείο με δική του εντολή . Τα σημεία αναστροφής τώρα , μετά από συνομιλία μας με αυτήκοο συνομιλητή με τον τότε προϊστάμενο του Μαϊου του 2022 διασταυρώσαμε ότι ο ίδιος πρότεινε 2 σημεία έτοιμα από τη φύση, φυσικά πλατώματα, πλησίον σε 2 σημεία του δρόμου Κανακίων, πρότεινε να γίνει μια απλή διαπλάτυνση των ήδη υπάρχοντων πλατωμάτων, με μία και μόνο απλή μπουλντόζα αλλά ούτε αυτό δεν έγινε, τουλάχιστον έως τα τέλη Αυγούστου του 2022.
Παρά ταύτα δείτε τι ειπώθηκε από κάτω στη συνέντευξη του κου Νάννου.
Αφήνουμε ασχολίαστα τα “παρατηρητήρια” διότι, ακόμα και να υπήρξαν, παρά το ότι δεν είχε ιδέα κανένας αξιωματικός τι είναι αυτά και από ποιους στελεχώνονταν, θα ήταν μεγάλη κοροϊδία προς τους εθελοντές του μητρώου του δήμου, να μην τους έχεις στείλει να βγάλουν την διαπίστευση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας ( όπως κάνουν φέτος ξανά οι εθελοντικές ομάδες του νησιού) , και να τους στέλνεις μέσα στη ζέστη “σε παρατηρητήρια ” αμφιβόλου αξιοπιστίας .
Έγκυρες πληροφορίες, μας αναφέρουν ότι ο χειριστής drone, που ο άνθρωπος είναι ηλεκτρολόγος και τώρα τελευταία τον μετέταξαν στη πολιτική προστασία, από προσωπικό του πάθος και θέληση πήγε και έβγαλε το δίπλωμα χειριστή Drone, χωρίς να έχει κανένα θεσμικό ρόλο να έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να χειρίζεται το drone, το οποίο, μάθαμε ότι όντως αγοράστηκε με κάποιο τρόπο από το δήμο Σαλαμίνας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο αυτός ο δημόσιος υπάλληλος του δήμου πλέον, είναι σε επαφή με το πυροσβεστικό κλιμάκιο Σαλαμίνας ως υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου Σαλαμίνας ,και έχουν συνεννοηθεί σε ποια τοποθεσία θα πετάει το drone.
Οι υδροφόρες που βοηθούσαν, ήταν μισθωμένες από την περιφέρεια Αττικής, τον κ.Πατούλη, κατά τα έτη 2021 2022.Το 16τονο όχημα , που καθόταν μέσα στο κλιμάκιο, το 2021 και το 2022, σε στάδιο επικινδυνότητας 4 ή σε επιφυλακές, έκανε εξαιρετική δουλειά και ευχαριστούμε τον κ.Πατούλη για αυτό. Το 2022 τα βυτιοφόρα του ντόπιου κου Πουλή, ένα μεγάλο και ένα μικρό, μισθώθηκαν από τον Δήμο Σαλαμίνας, πέραν αυτών της περιφέρειας, η οποία έστειλε ακόμα ένα βυτιοφόρο όχημα το 2022, βοήθησαν αρκετά, αν και ακούσαμε ότι υπήρξαν παράπονα από τον ιδιοκτήτη των βυτιοφόρων αλλά επειδή δεν ασχοληθήκαμε να το διασταυρώσουμε, το αφήνουμε για κάποια άλλη στιγμή…Παρά ταύτα, τα βυτιοφόρα οχήματα ήταν μια καλή βοήθεια και του τωρινού και από το 2021 αντιδήμαρχου πολιτικής προστασίας, από τον κ.Πατούλη αλλά και το μισθωμένο από το Δήμο Σαλαμίνας του κ.Πουλή.
Όσον αφορά το δανεισμό οι ίδιοι η σημερινή δημοτική αρχή Σαλαμίνας, μιλούν για δάνειο.
Μέσω του προγράμματος Τρίτσης, κανένας δεν έχει απαντήσει ακόμα πόσες κάμερες θα μπούνε, σε τι κόστος και μαζί με τα οχήματα, ποιο θα είναι το τελικό ύψος του κόστους, τι ακριβώς θα χρεωθεί ο λαός της Σαλαμίνας, χωρίς να έχουν δικαιολογηθεί οι πόροι που θα βρεθούν τα χρήματα, γνωρίζοντας όλοι τι απίθανοι αρνητές συνέπειας είναι ως πληρωτές οι δήμοι και οι ΟΤΑ, για αυτό το ποσό των τριών περίπου εκατομμυρίων ευρώ.
Όσον αφορά τα οχήματα που έχει ο δήμος ή πρόκειται ” να πάρει στο διηνεκές μέλλον, τα δύο “υπερσύγχρονα οχήματα ” που σίγουρα είναι κάτι καλό, και επικροτούμε, δε ξέρουμε ποιοι θα το οδηγούν, τι εμπειρία θα έχουν στη δασοπυρόσβεση….αλλά και γιατί τα ήδη υπάρχοντα τύπου ντακότας, τα έχουν να λειτουργούν σε άλλους τομείς πλην της πολιτικής προστασίας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε και τα λειτουργικά προβλήματα που έχουν, το Μεγάλο Σάββατο η αντλία δεν έπαιρνε ούτε στροφή, εκθετοντας έτσι τον προγραμματισμό που είχε κάνει ως αποστολή ο προϊστάμενος του πυροσβεστικού κλιμακίου Σαλαμίνας, με αυτό το όχημά στην κατάσβεση.
Εν τέλει όμως , κανείς δε ξέρει όταν θα αποκτηθούν στο μέλλον, κανείς δεν μας ενημέρωσε για σχετικό χρονοδιάγραμμα, αν έχουν έρθει σε συνεννόηση με τους αξιωματικούς του πυροσβεστικού σώματος και που θα χρησιμοποιηθούν.
Αντ’ αυτών των απαντήσεων….στη συνέντευξη , ειπώθηκαν οι παρακάτω γενικότητες.
Το πρόγραμμα Τρίτσης είναι δάνειο και οι δανειστές φοβούνται πολύ για τους πρωτοπόρα ασυνεπείς δήμους και ΟΤΑ ως εξωφλητές. Δείτε τι όρους βάζουν για τυχούσες κακομεταχείρισης των πόρων του δανείου.