Στο στόχαστρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων για αποκάλυψη «κρυφών» μισθωσεων Στο στόχαστρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων για αποκάλυψη «κρυφών» μισθωσεων
Πρόσφατοί έλεγχοι αποκάλυψαν αδήλωτα εισοδήματα μέσα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb Στα «δίχτυα» της εφορίας πρόκειται να πιαστούν ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα μέσω πλατφόρμας... Στο στόχαστρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων για αποκάλυψη «κρυφών» μισθωσεων

Πρόσφατοί έλεγχοι αποκάλυψαν αδήλωτα εισοδήματα μέσα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb

Στα «δίχτυα» της εφορίας πρόκειται να πιαστούν ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb.

Το επόμενο χρονικό διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να υπογράψει επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με τις Airbnb, Booking.com και VRBO, του ομίλου της Expedia.Πρώτιστος στόχος του νέου πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες είναι η παροχή πληροφοριών σχετικά τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στο στόχαστρο τα Airbnb

Άλλωστε πρόσφατοι έλεγχοι της ΑΑΔΕ πραγματοποιήθηκαν το 2022 με βάση στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες αποκάλυψαν ότι πάνω από 73.000 ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb είχαν «ξεχάσει» να δηλώσουν εισοδήματα ύψους 102 εκατ. ευρώ.

Πώς προέκυψαν τα στοιχεία; Υπήρξε διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων με τις αντίστοιχες πλατφόρμες και πιάστηκαν οι «ξεχασιάρηδες» οι οποίοι κλήθηκαν από την εφορία να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις. Με αποτέλεσμα να εμφανίσουν τα… κρυφά εισοδήματα και πληρώσουν φόρους και πρόστιμα.Η ΑΑΔΕ ζήτησε από τις ψηφιακές πλατφόρμες να «κατεβάσουν» 14.736 καταχωρήσεις ακινήτων καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν Αριθμού Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) ή ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος.

Την ίδια στιγμή, απεστάλησαν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε sites διαχείρισης πολυτελών βιλών για την υποχρέωση συμμόρφωσή τους με την εσωτερική σχετική νομοθεσία.«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το νομικό πλαίσιο που εισήχθη λειτουργεί με επιτυχία. Η νομοθεσία και τα μνημόνια συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τις πλατφόρμες, μας έδωσαν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να παράγουν έσοδα από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις χωρίς να τα δηλώνουν. Η συνεργασία με τις πλατφόρμες γίνεται ολοένα και πιο αποδοτική και αποτελεσματική, βοηθώντας μας να εξελίξουμε τα ψηφιακά μας εργαλεία. Συνεχίζουμε τους ελέγχους μας, προκειμένου να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και τον υγιή ανταγωνισμό», δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σε συζήτηση στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Πιτσιλής μίλησε για την επίδραση των διαδικτυακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης στην ελληνική οικονομία. Στη συζήτηση μεταξύ της ΑΑΔΕ, της Airbnb, της Booking και της Vrbo  και οι τρεις πλατφόρμες υπογράμμισαν τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας με την Αρχή και της εφαρμογής του καινοτόμου «Αριθμού Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ)».Ο διοικητής της ΑΑΔΕ πρόσθεσε ότι το μνημόνιο συνεργασίας έχει συμβάλει ιδιαίτερα στον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ για το 2023 καθώς με τα στοιχεία που έδωσαν οι πλατφόρμες έγινε διασταύρωση περισσότερων από 70.000 διαχειριστών/ιδιοκτητών ακινήτων που δεν είχαν δηλώσει πραγματικά εισοδήματα και τους ζητήθηκε να συμμορφωθούν, εμφανίζοντας τελικά στην ΑΑΔΕ επιπλέον έσοδα συνολικού ύψους 103 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της Airbnb, ο Country Manager για την Ιταλία και τη ΝΑ Ευρώπη, Giacomo Trovato, μίλησε για τα πλεονεκτήματα του Μνημονίου που έχει συνάψει η ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής για όλη την Ευρώπη. Επισήμανε δε ότι με το μητρώο βραχυχρόνιας διαμονής έχει διαμορφωθεί ένα σαφές πλαίσιο όσον αφορά τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, την ενίσχυση της διαφάνειας και την υποστήριξη του υγιούς ανταγωνισμού.

Eκ μέρους της VRBO, της εταιρείας καταλυμάτων διακοπών του Expedia Group, ο Jean-Philippe Monod de Froideville, Senior VP, για τις Παγκόσμιες Κυβερνητικές και και Εταιρικές Υποθέσεις, υπογράμμισε πως το Μνημόνιο είναι μια σημαντική πρωτοβουλία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. «Το MoU εγγυάται τη διαφάνεια στον τομέα των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και επιτρέπει στους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές ακινήτων να δραστηριοποιούνται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία». Επιτρέπει στους χρήστες να επωφεληθούν πλήρως από την ανάκαμψη της τουριστικής και ταξιδιωτικής βιομηχανίας, καθώς συνεργάζονται με το Ελληνικό Δημόσιο για την αποτίμηση της συμβολή των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων διακοπών στην ελληνική οικονομία.Συμμετέχοντας εκ μέρους της Booking.com, η Inge Janssen, Διευθύντρια Δημοσίων Υποθέσεων EMEA, υπογράμμισε ότι η Booking.com είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την παραγωγική συνεργασία με την Αρχή που οδήγησε σε αυτή τη συμφωνία η οποία παρέχει διαφάνεια για όλους στο χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα. Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα βήμα μπροστά από την ΕΕ με αυτή τη σαφή νομοθεσία, που βασίζεται σε ένα εθνικό μητρώο, σε συνδυασμό με σαφείς και βελτιστοποιημένες απαιτήσεις κοινής χρήσης δεδομένων, που είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες, διασφαλίζοντας έτσι ένα θετικό αποτέλεσμα για τους ταξιδιώτες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τις τοπικές οικονομίες.

ot.gr

error: Content is protected !!