«ΕΦΥΓΕ» Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ «ΕΦΥΓΕ» Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Πλήρης ημερών έφυγε από την ζωή εχθές, ο Θόδωρος Βελέντζας, ένας πολύτιμος για την Σαλαμίνα και τον πολιτισμό της άνθρωπος, -ίσως και με μία... «ΕΦΥΓΕ» Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πλήρης ημερών έφυγε από την ζωή εχθές, ο Θόδωρος Βελέντζας, ένας πολύτιμος για την Σαλαμίνα και τον πολιτισμό της άνθρωπος, -ίσως και με μία πικρία στην καρδιά, καθώς το έργο του και η προσφορά του δεν αναγνωρίστηκαν  όσο έπρεπε και πρωτίστως άξιζε.

Άνθρωπος ταλαιπωρημένος και πονεμένος από τους πολέμους, αλλά και την ζωή, επί σειράν πολλών δεκαετιών υπηρέτησε τον τόπο και τους ανθρώπους του, καταγράφοντας κάθε ώρα και στιγμή την καθημερινή Ιστορία του νησιού και των κατοίκων του, εντοπίων και «ξένων» μέσα από τις ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες του.

Επαγγελματίας και άοκνος λειτουργός της φωτογραφικής τέχνης έχει αποτυπώσει σπάνια στιγμιότυπα από την κοινωνική και πολιτική ζωή του νησιού.

Απειράριθμος όγκος φωτογραφιών, τον οποίον ήθελε να κληροδοτήσει στις επερχόμενες γενιές, εικόνες μέσα από τις οποίες περνούν και έχουν αποτυπωθεί σπουδαία γεγονότα, σπουδαίοι άνθρωποι, και αυτοί οι υπέροχοι Σαλαμίνιοι, με τα ήθη τους, με τις επιδιώξεις και προσδοκίες τους, με τις επιτυχίες και τις απογοητεύσεις τους, τα γεννητούρια, οι γάμοι, τα βαφτίσια, οι θάνατοι, οι πόλεμοι, ο πλούτος και η φτώχεια, οι επιτεύξεις, οι προεστοί, οι Δήμαρχοι, οι βουλευτές, τα παιδιά.

Τα σχολεία, οι δάσκαλοι, οι εντόπιοι καθηγητές, τα παλιά λουλακί σπίτια, τα νεότερα, οι πλατείες, οι αλάνες, οι ταβέρνες, τα σχολεία, οι αθλητές, οι συγγραφείς, οι ποιητές, οι ιστορικοί, τα γυμναστήρια, τα γήπεδα, οι ακρογιαλιές, οι βάρκες, τα ψαροκάϊκα, τα βουνά, οι αγροί, οι τοποθεσίες, οι Εκκλησίες,  τα πολιτιστικά γεγονότα, οι Εκθέσεις Καλών Τεχνών, οι Κινηματογράφοι, οι Θίασοι, οι ευεργέτες, αλλά ακόμη και οι διάφοροι «τύποι» του νησιού, θελημένα ή άθελά μας, αποτελούν την Ιστορία της Σαλαμίνας μας βγαλμένη μέσα από τον σκοτεινό θάλαμο της φωτογραφικής Τέχνης, διά χειρός Θόδωρου Βελέντζα.

Όσο και αν ηθελημένα ή άθελά μας, παραμερίζουμε την προσφορά του, η αλήθεια είναι πως υπήρξε ο «πατέρας» της Φωτογραφίας στο νησί και το έργο του αποτελεί ιστορική καταγραφή, η οποία θα πρέπει να συγκεντρωθεί και να στεγαστεί καταλλήλως, κληροδότημα του Δήμου στις επερχόμενες γενεές των Σαλαμινίων.

Για το σπουδαίο αυτό ιστορικό έργο του, ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Το Καφενείο των Ιδεών»,  με έδρα του την Σαλαμίνα, τον τίμησε το 2015 με το Διεθνές Χρυσό Μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

του Ντίνου Σ. Κουμπ΄΄ατη

error: Content is protected !!