Συγκοινωνιολόγος προειδοποιεί για τα 600.000 πατίνια στους δρόμους: «Τα ατυχήματα θα πολλαπλασιαστούν» Συγκοινωνιολόγος προειδοποιεί για τα 600.000 πατίνια στους δρόμους: «Τα ατυχήματα θα πολλαπλασιαστούν»
Των κώδωνα του κινδύνου για τα εκατοντάδες χιλιάδες πατίνια που κυκλοφορούν στους δρόμους κρούουν οι επιστήμονες συγκοινωνιολόγοι, την ώρα που η χώρα μας θρηνεί καθημερινά νέους... Συγκοινωνιολόγος προειδοποιεί για τα 600.000 πατίνια στους δρόμους: «Τα ατυχήματα θα πολλαπλασιαστούν»

Των κώδωνα του κινδύνου για τα εκατοντάδες χιλιάδες πατίνια που κυκλοφορούν στους δρόμους κρούουν οι επιστήμονες συγκοινωνιολόγοι, την ώρα που η χώρα μας θρηνεί καθημερινά νέους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους. 



«Η νομοθεσία ορίζει ότι το πατίνι δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σε δρόμο όπου το όριο ταχύτητας ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα» αναφέρει στο OPEN ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης με αφορμή το ατύχημα 27χρονης κοπέλας στη Θεσσαλονίκη, όπου έπεσε με το πατίνι πάνω σε σταθμευμένο όχημα.

Ο ίδιος τόνισε πως όσο η χρήση πατινιών αυξάνεται χωρίς ανάλογες υποδομές, θα αυξάνονται και τα ατυχήματα. «Δεν θέλω να γίνω προφήτης κακών, αλλά η αλήθεια είναι ότι η χρήση των πατινιών αυξάνεται, όπως και η χρήση των ποδηλάτων καθώς ο κόσμος αναζητεί εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, την ίδια στιγμή η Πολίτεια δεν φροντίζει να δημιουργήσει υποδομές»



Να δοθεί έμφαση σε ΜΜΜ και υποδομές

Μιλώντας για τα προβλήματα ταχύτητας των πατινιών ο ίδιος τόνισε πως «υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και θα πρέπει να τηρηθεί που ορίζει μέγιστο ταχύτητας 25χλμ θα πρέπει δηλαδή τα πατίνια να έχουν αυτόν τον ”κόφτη”» είπε και πρόσθεσε «δυστυχώς εισάγονται ή προμηθεύονται από την αγορά πατίνια με μεγαλύτερες ταχύτητες χωρίς ελέγχους ή πειράζουν το πατίνι ώστε να πηγαίνει ταχύτερα».



Ο ίδιος προτείνει ότι ενίσχυση των Μέσω Μαζικής Μεταφοράς αλλά και τη δημιουργία υποδομών εναλλακτικών  μετακινήσεων όπως οι ποδηλατοδρόμοι όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και από τα πατίνια.



«Πρέπει να δοθεί μια μεγάλη έμφαση στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας για το οποίο κανείς παράγοντας δεν το έχει στην ατζέντα του 24ωρες το 24ωρο. Οι σύγχρονες πόλεις απαιτούν επιτακτικά μια μεγάλη μεταρρύθμιση, αυτή δεν έχει γίνει στη χώρα μας» κατέληξε.



ethnos.gr

error: Content is protected !!