Κτηματολόγιο: στόχος τα πρόστιμα των 300 έως 2.000 ευρώ να μείνουν στα χαρτιά Κτηματολόγιο: στόχος τα πρόστιμα των 300 έως 2.000 ευρώ να μείνουν στα χαρτιά
Ύστατη προσπάθεια κάνει ο φορέας του Κτηματολογίου, συνεχίζοντας την πρακτική που ακολουθήθηκε επί τρεις δεκαετίες, προκειμένου  να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και η συγκέντρωση δηλώσεων... Κτηματολόγιο: στόχος τα πρόστιμα των 300 έως 2.000 ευρώ να μείνουν στα χαρτιά

Ύστατη προσπάθεια κάνει ο φορέας του Κτηματολογίου, συνεχίζοντας την πρακτική που ακολουθήθηκε επί τρεις δεκαετίες, προκειμένου  να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και η συγκέντρωση δηλώσεων ιδιοκτησίας στο σύνολο της επικράτειας, χωρίς να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα για εκπρόθεσμές δηλώσεις, τα οποία έχουν πλέον αναμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα από 300 έως 2.000 ευρώ.

Ανά περιοχή κτηματογράφησης, ισχύει προθεσμία υποβολής δηλώσεων εντός 6 μηνών από την ημερομηνία της δημόσιας πρόσκλησης του Κτηματολογίου. Για όλες τις περιοχές που έχει παρέλθει ή στο μεταξύ διάστημα συμπληρώνεται η εξάμηνη προθεσμία υπάρχει η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης και μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 χωρίς πρόστιμο.

Τα σενάρια και οι αποφάσεις για παράταση



Το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει δηλώσει ότι με την λήξη της προθεσμίας θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας, τα οποία είναι από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το χρόνο καθυστέρησης υποβολής δήλωσης.

Ωστόσο η συλλογή των δηλώσεων, που κυμαίνεται στο 87%  στο σύνολο της επικράτειας οδηγεί τα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε νέες σκέψεις, για μία ακόμη παράταση, η οποία  εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει μέχρι το τέλος του έτους σε ολοκλήρωση του έργου της συγκέντρωσης των δηλώσεων ιδιοκτησίας και των κτηματογραφήσεων, χωρίς να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα.



Τις επόμενες ημέρες η διοίκηση της Ελληνικό Κτηματολόγιο αποφασίζει για νέα παράταση. Έχει γίνει αρμοδίως  υπηρεσιακή εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα, η οποία προβλέπει δύο σενάρια, τα οποία είναι: το πρώτο πεντάμηνης συνεχόμενης παράτασης μέχρι το τέλος του 2023  και το δεύτερο τρίμηνης παράτασης μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2023, οπότε να επανεξεταστεί η αναγκαιότητα επιμήκυνσης της παράτασης μέχρι το τέλος του έτους.



Ελληνικό Κτηματολόγιο: δεν είναι σκοπός τα πρόστιμα

-«Ο σκοπός της Ελληνικό Κτηματολόγιο δεν είναι να μπουν τα πρόστιμα. Σκοπός μας είναι να δηλώσουν οι πολίτες την ακίνητη περιουσία τους και αυτό μέχρι τώρα  γίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό, καθώς σχεδόν 9 στους 10 ιδιοκτήτες το έχουν πράξει,  με μικρές εξαιρέσεις ορισμένες περιοχές της Κρήτης και ορισμένα νησιά του Αργοσαρωνικού» τονίζει ο Μάρκος Μπουγιουκλάκης, υπεύθυνος ενημέρωσης  του Κτηματολογίου, μεταφέροντας στο ecopress την επίσημη θέση του φορέα του Κτηματολογίου. Ο ίδιος σημειώνει ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ζήτημα ημερών να ληφθεί απόφαση και να ανακοινωθεί παράταση στις εκπρόθεσμες δηλώσεις, χωρίς πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι η συλλογή δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική σε περιοχές της Κρήτης,  στις οποίες όμως η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε τρία χρόνια αργότερα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Έτσι η σύμβαση για το μισό Ηράκλειο βρίσκεται στο 27%, τα Χανιά στο 36% και το Ρέθυμνο στο 32%. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Εδώ προγραμματίζεται η έναρξη της προανάρτησης μέσα στο καλοκαίρι.



Παράδοση τριών δεκαετιών

Σημειώνεται ότι η επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας προβλέφθηκε από το 1995 με τους πρώτους νόμους του Κτηματολογίου (νόμος 2308/1995)  επί Κώστα Λαλιώτη στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Ενσωματώθηκε στο νόμο του 2008 για το Κτηματολόγιο επί Γιώργου Σουφλιά και ορίστηκε από 50 έως 250 ευρώ. Εν συνεχεία η πρόβλεψη επιβολής των προστίμων πέρασε σε όλους τους νόμους για το Κτηματολόγιο, όλων των που ακολούθησαν και σταδιακά αναμορφώθηκε προς τα πάνω το ύψος τους, ώστε σε κάθε περίοδο να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους αδιάφορους ιδιοκτήτες, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα τα πρόστιμα να ενεργοποιηθούν  Με το νόμο 4512/2018 επί ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε  η 17η Ιανουαρίου 2020 ως καταληκτική προθεσμία για την εφαρμογή των προστίμων. Ακολούθησε από την κυβέρνηση της ΝΔ νέα παράταση μέχρι την 17η Ιανουαρίου 2023 και διαδοχική παράταση μέχρι 30 Ιουλίου 2023, η οποία προσεχώς εκπνέει και ετοιμάζεται τώρα να δοθεί νέα παράταση.



Οι πολίτες, στην συντριπτική πλειοψηφία τους ανταποκρίνονται και δηλώνουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο αντιλαμβανόμενοι αφενός μεν ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να την κατοχυρώσουν αφετέρου δε ότι  η παράλειψη δήλωσης οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα, έξοδα και δικαστικές εμπλοκές αλλά και τελικό κίνδυνο να χάσουν την περιουσία τους. Εφόσον παρέλθουν όλες οι κρίσιμες προθεσμίες τα αδήλωτα ακίνητα εγγράφονται στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και σε αυτή την περίπτωση περιέρχονται στο δημόσιο. Βεβαίως σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ανοιχτά πολεοδομικά και ιδιοκτησιακά θέματα προς επίλυση,  τα οποία καθυστερούν τη συγκέντρωση των δηλώσεων και τις κτηματογραφήσεις.

error: Content is protected !!