Ανεβαίνει ο πήχυς για τα αιολικά – Κατεβαίνει για τα φωτοβολταϊκά Ανεβαίνει ο πήχυς για τα αιολικά – Κατεβαίνει για τα φωτοβολταϊκά
Περισσότερα αιολικά, λιγότερα φωτοβολταϊκά και μια πιο συντηρητική ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών σε σχέση με την αρχική εκδοχή του Ιανουαρίου, περιλαμβάνει το αναθεωρημένο Εθνικό... Ανεβαίνει ο πήχυς για τα αιολικά – Κατεβαίνει για τα φωτοβολταϊκά

Περισσότερα αιολικά, λιγότερα φωτοβολταϊκά και μια πιο συντηρητική ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών σε σχέση με την αρχική εκδοχή του Ιανουαρίου, περιλαμβάνει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που θα κατατεθεί τελικά εκπρόθεσμα στην Ε.Ε. και αφού περάσει από τα χέρια και τρίτου υπουργού.

Όπως επισημαίνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στα μέσα Ιανουαρίου από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με τον ίδιο να δηλώνει ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα υποβάλει πρώτη ΕΣΕΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Η Ελλάδα ωστόσο θα καταθέσει εκπρόθεσμα το ΕΣΕΚ, αξιοποιώντας την άτυπη παράταση που έλαβε έως τα τέλη Ιουλίου, λόγω των εθνικών εκλογών, έναντι της καταληκτικής ημερομηνίας της 30ής Ιουνίου που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός. Η πολιτική ηγεσία του Κώστα Σκρέκα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει και να αποστείλει στην Κομισιόν το αναθεωρημένο σχέδιο πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών για λόγους που συνδέονται και με τις ποικίλες αντιδράσεις και την εμφανή δυσαρέσκεια στους κόλπους της επιτροπής που είχε συσταθεί από το ΥΠΕΝ με αποκλειστικό σκοπό την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ αλλά αιφνιδιάστηκε με τη δημόσια παρουσίαση ενός σχεδίου ερήμην της.

Ετσι, η αναθεώρηση του πρώτου αυτού σχεδίου που τυπικά ξεκίνησε για την προσαρμογή του στους αναθεωρημένους ευρωπαϊκούς στόχους συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 42,5% έναντι αρχικού στόχου 45% έως το 2030, εξελίχθηκε σε μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ εκπροσώπων των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ και καυσίμων ενεργειακής μετάβασης, που σε κάποιες περιπτώσεις πήρε και δημόσιες προεκτάσεις. Είναι χαρακτηριστική η δημόσια διαφωνία της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι με τους στόχους του ΕΣΕΚ για τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο και η μη αναγνώριση του σχεδίου που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας ως προϊόν της αρμόδιας επιτροπής.



Η οριστικοποίηση του σχεδίου πέρασε στα χέρια του υπηρεσιακού υπουργού Παντελή Κάπρου, ο οποίος και παρέδωσε χθες στην τελετή παράδοσης παραλαβής το αναθεωρημένο κείμενο στον νέο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, για να βάλει τις δικές του «πινελιές» πριν το στείλει στην Κομισιόν.

Τα βασικά σημεία διαφοροποίησης σε σχέση με το προηγούμενο αφορούν πρωτίστως μια νέα ισορροπία μεταξύ αιολικών και φωτοβολταϊκών που λαμβάνει υπόψη της την αντιμετώπιση των προβλημάτων ευστάθειας που αντιμετωπίζει το σύστημα λόγω υπερπαραγωγής τις μεσημεριανές ώρες. Η ισχύς των χερσαίων αιολικών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1-1,6 γιγαβάτ έως το 2030 και να περιορισθεί αντίστοιχα η ισχύς των φωτοβολταϊκών.



Το σχέδιο του Ιανουαρίου προβλέπει εγκατεστημένη ισχύ από φωτοβολταϊκά 14,1 γιγαβάτ έως το 2030 και από χερσαία αιολικά στα 7 γιγαβάτ.

Το νέο σχέδιο προβλέπει επίσης περιορισμό της εγκατεστημένης ισχύος από υπεράκτια αιολικά στα 2.000 μεγαβάτ έναντι 2,7 γιγαβάτ στο προηγούμενο. Οι στόχοι για τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας παραμένουν αμετάβλητοι (-50%) σε σχέση με το 2021, ενώ προβλέπεται και το σταδιακό «πρασίνισμά» του με την πρόσμειξη υδρογόνου και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων. Σταθεροί μένουν επίσης οι στόχοι για αποθήκευση (8 γιγαβάτ).

Ο στόχος για διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό 80% έως το 2030 παραμένει αμετάβλητος, ενώ ο στόχος για ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ σε ποσοστό 45% στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας αναπροσαρμόζεται στο 44%.



Κατά 1% περιορίζεται ο στόχος για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στη θέρμανση, λόγω της αβεβαιότητας σε σχέση με την εγκατάσταση συστημάτων αντλιών θερμότητας. Τον Ιούλιο θα σταλεί στις Βρυξέλλες το προσχέδιο και το οριστικό σχέδιο στα τέλη του έτους, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2024 θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί όπως προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός.



Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της ενέργειας πέρασε από χθες στα χέρια του νέου υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του έθεσε ως στόχο την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος για την «πράσινη» μετάβαση. «Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αδράνειας, έχουμε αυστηρούς στόχους τόσο όσον αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, όσο και σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Θα συνεχίσουμε τις πολιτικές μας και θα ανοίξουμε νέα κεφάλαια στα οποία ενδεχομένως δεν δόθηκε η δέουσα προτεραιότητα. Εχουμε πολλή δουλειά που δεν μας τρομάζει, κοινός σκοπός είναι να υπηρετήσουμε τους κυβερνητικούς στόχους και το όραμα του πρωθυπουργού για την ενέργεια», τόνισε η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου αναλαμβάνοντας καθήκοντα υφυπουργού στο ΥΠΕΝ. «Κατά την προηγούμενη κυβερνητική 4ετία λύθηκαν αρκετά προβλήματα που άπτονται του χωροταξικού σχεδιασμού, στόχος είναι στη νέα κυβερνητική θητεία να κλείσουν οι εκκρεμότητες με το παρελθόν, τόνισε ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς.

moneyreview.gr

error: Content is protected !!