Στις αρχές του 2024 η διασύνδεση ταμειακών-POS – Τι προβλέπει το νέο χρονοδιάγραμμα για την εστίαση Στις αρχές του 2024 η διασύνδεση ταμειακών-POS – Τι προβλέπει το νέο χρονοδιάγραμμα για την εστίαση
Για τους πρώτους μήνες του 2024 μετατίθεται η διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών και φορολογικών μηχανισμών με τα POS ενώ παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου... Στις αρχές του 2024 η διασύνδεση ταμειακών-POS – Τι προβλέπει το νέο χρονοδιάγραμμα για την εστίαση

Για τους πρώτους μήνες του 2024 μετατίθεται η διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών και φορολογικών μηχανισμών με τα POS ενώ παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2024 η απόσυρση των απλών φορολογικών μηχανισμών που χρησιμοποιούν περίπου 90.000 επιχειρήσεις στο κλάδο της εστίασης. Οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς ειδικού τύπου που αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας και όχι μέσω υπολογιστή τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.



Το νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές βρέθηκε στο τραπέζι της σύσκεψης που είχε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής με εκπροσώπους των εταιρειών κατασκευής ταμειακών μηχανών, εκκαθαριστών συναλλαγών μέσω POS, κατασκευαστών POS, παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ανάπτυξης προγραμμάτων λογισμικού. Η ΑΑΔΕ παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν τυχόν κινδύνους και δυσχέρειες για την ολοκλήρωση των ενεργειών τους. Η παράταση δίνει τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής στην αγορά στο νέο μέτρο το οποίο αποτελεί ένας από τους άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.



Το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχαν ανακοινώσει στο τέλος Μαρτίου 2023 το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προέβλεπε ότι η διασύνδεση των 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS θα ολοκληρώνονταν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.



Οι προθεσμίες αυτές μεταφέρονται τώρα για το 2024. Επίσης, για τον Ιούνιο του 2024 μεταφέρεται και η υποχρέωση αντικατάστασης των ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου, με νέου τύπου κλειστού και απαραβίαστων μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης. Αν μάλιστα δεν ολοκληρωθούν έως την 30η Ιουνίου 2024, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν τα 165 εκατ. ευρώ που διατίθενται για την υλοποίησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».



Η διασύνδεση ταμειακών – POS αναμένεται να κλείσει παράθυρα φοροδιαφυγής καθώς θα «μπλοκάρει» τη μη έκδοση αποδείξεων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις ακόμη και όταν πληρώνονται με κάρτες μέσω POS, την εκ των υστέρων αλλοίωση των δεδομένων για το τζίρο και την «εξαφάνιση» από τη μνήμη των φορολογικών μηχανισμών αποδείξεων. Κι αυτό γιατί η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν θα μπορεί να δεχθεί συναλλαγές εκτός του φορολογικού μηχανισμού. Σημειώνεται ότι οι φορολογικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται από απόδειξη, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος.

insider.gr

error: Content is protected !!