Προς πολιτικό καύσωνα… Προς πολιτικό καύσωνα…
Γράφει ο Δημοτικός Παρατηρητής Στο διάστημα που πέρασε από το τελευταίο μας άρθρο, φαίνεται ότι άρχισε να συντελείται μια ποιοτική αλλαγή στα δημοτικά πράγματα... Προς πολιτικό καύσωνα…

Γράφει ο Δημοτικός Παρατηρητής

Στο διάστημα που πέρασε από το τελευταίο μας άρθρο, φαίνεται ότι άρχισε να συντελείται μια ποιοτική αλλαγή στα δημοτικά πράγματα της Σαλαμίνας. Δεν είναι πλέον εύκολο για την δημοτική αρχή να θέτει εκείνη τα ζητήματα του δημόσιου διαλόγου, την ίδια στιγμή που οι κινήσεις της αντιπολίτευσης ως πράξεις αυτές καθαυτές μετατρέπονται σε πολιτικά ζητήματα.

Καταρχάς εμφανίζονται στην επιφάνεια ζητήματα καθημερινότητας που η επικοινωνιακή μαεστρία της δημοτικής αρχής δεν μπορεί να τα κρύψει. Τα πιο πρόσφατα είναι ζητήματα καθαριότητας που εμφανίζονται κάθε καλοκαίρι εξαιτίας τόσο της έλευσης των παραθεριστών όσο και της αντίληψης περί δημοσίου χώρου που έχουν οι νεοέλληνες- ζητήματα που δεν θα αποτελούσαν πεδίο μομφής για την δημοτική αρχή αν πριν λίγο καιρό δεν επαίρετο για τις επιδόσεις της σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά υπάρχουν και άλλα, από πολιτική άποψη σοβαρότερα.

Ένα από αυτά είναι η απόρριψη από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ). του διαγωνισμού που είχε κάνει ο δήμος για την οδοποιΐα, μετά από ένσταση όχι κάποιου μέλους της αντιπολίτευσης αλλά εργολάβου, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για διαγωνισμό με φωτογραφικούς όρους. Αυτό έχει ιδιαίτερα μεγάλες επιπτώσεις στην διατύπωση του επικοινωνιακού αφηγήματος της δημοτικής αρχής καθώς εκτός από την καθυστέρηση των ζωτικών για το νησί έργων οδοποιίας, αφήνει και σαφέστατα υπονοούμενα για πιθανή διαφθορά. Η απόλυτη σιωπή από πλευράς της δε, δείχνει να επιβεβαιώνει την άποψη για αδυναμία επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος, πράγμα που οδηγεί στην δημιουργία ενός θερμού πεδίου για πολιτική σύγκρουση.

Αυτοί είναι οι δρόμοι που θα καθυστερήσουν τουλάχιστον…

Το άλλο ζήτημα που διαπιστώθηκε είναι η πολύ μικρή επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα της εκστρατείας δια φυλλαδίων (και όχι μόνο) σχετικά με την φωτιά στο αντλιοστάσιο του αναρροφητικού συστήματος της αποχέτευσης. Αυτό ήταν το φυσικό επόμενο μιας σαθρότητας στην βάση αυτής της εκστρατείας, καθώς η έκθεση-πόρισμα-γνώμη του εμπειρογνώμονα της Πυροσβεστικής, σαν στοιχείο της δικογραφίας δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στα χέρια του Δημάρχου και, ακόμα περισσότερο, να αναγνωστεί δημόσια και να τυπωθεί χωρίο σε φυλλάδια. Πρόκειται για μια επικοινωνιακή πράξη που αποδεικνύεται μπούμερανγκ με απρόβλεπτες ακόμα συνέπειες.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε κάποια αρχή για κινήσεις της αντιπολίτευσης. Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε ένα είδος έναρξης προεκλογική εκστρατείας από την διεκδικήτρια του δημαρχιακού αξιώματος κα Μπόγρη, με ένα κείμενο ιδιαίτερα τυπικό μεν, χαρακτηριστικό δε μια έναρξης ενός πολιτικού αγώνα. Είναι σαν να δηλώνει προς όλους ότι ξεκινά – παραδεχόμενη, βέβαια, ταυτόχρονα ότι η μέχρι τώρα δραστηριότητά της υπολειπόταν των δυνατοτήτων που έχει αλλά δηλώνοντας ότι ο καιρός που η ίδια όρισε, έφτασε. Λογικά θα περιμένουμε μια κλιμακωτή κορύφωση των συγκρούσεων μεταξύ “Νησιού” και “Σαλαμίνας μας”, όπου δεν θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το πρώτο σε μόνιμη επίθεση και το δεύτερο σε μόνιμη άμυνα.

Ένα άλλο σημείο, ενδεικτικό της στροφής της αντιπολίτευσης προς το πολιτικά ενεργητικότερο, είναι το αίτημα που υποβλήθηκε από 11 μέλη της αντιπολίτευσης για έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα το ζήτημα της πυροπροστασίας. Με στοιχεία που υπάρχουν ήδη, φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει οξύ πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακή διαχείριση όπως π.χ. συνεντεύξεις του δημάρχου σε τηλεοπτικούς σταθμούς που διαβεβαιώνουν το αντίθετο. Επομένως η συγκεκριμένη κίνηση της αντιπολίτευσης δημιουργεί ζήτημα με την επικοινωνιακή αντιμετώπιση του προβλήματος, που θα της δώσει την ευκαιρία για συνολική αμφισβήτηση των προθέσεων της δημοτικής αρχής για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα πράγματα.

Όλα δείχνουν ότι το υπόλοιπο καλοκαίρι θα είναι θερμό για την τοπική πολιτική. Φαίνεται άλλωστε ήδη από την ένταξη στην μία ή την άλλη παράταξη όλο και περισσότερων, αλλά και την εκδήλωση πλέον ανοιχτά των προτιμήσεων των διαφόρων δημοσιογράφων και “ειδικών”. Ο καυτός Αύγουστος είναι μπροστά μας…

error: Content is protected !!