ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΝΤΙΝΟ ΚΟΥΜΠΑΤΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΝΤΙΝΟ ΚΟΥΜΠΑΤΗ
Γράφει η Λίλη Νούραη Στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε στο Τορίνο της Ιταλίας, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών, Τεχνών και Γραμμάτων, απενεμήθη... ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΝΤΙΝΟ ΚΟΥΜΠΑΤΗ

Γράφει η Λίλη Νούραη

Στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε στο Τορίνο της Ιταλίας, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών, Τεχνών και Γραμμάτων, απενεμήθη στον Ντίνο Κουμπάτη το μεγάλο Βραβείο της Ακαδημίας, καθώς και ο τίτλος του Επίτιμου Ακαδημαϊκού Μέλους της.

Και οι δύο διακρίσεις, -η πρώτη στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Τορίνο και η δεύτερη σε Ορθόδοξο Ιερό Ναό της πόλης-, απενεμήθησαν στον Ντίνο Κουμπάτη από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο  Tomisului κ.κ. Θεοδόσιο.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, το οποίο διήρκησε από 25 έως και 31 Ιουλίου και έφερε τον χαρακτηρισμό «Ο Πολιτισμός της Ευρώπης, Ρωμανικός Πολιτισμός», ο Ντίνος Κουμπάτης μίλησε με θέμα «Η χαμένη Βυζαντινή Γραμματολογία».

Με τον νεαρό ταλαντούχο ζωγράφο Mihai Dionis Barbu

Το μεγάλο Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας το οποίο του απενεμήθη, είναι «Ο χρυσός πετεινός» γλυπτό έργο μεγάλης αξίας του Ρουμάνου γλύπτη Constantin Brancusi,  ο οποίος έζησε από 1876 έως 1957 και έκανε την καριέρα του στη Γαλλία, θεωρούμενος ως ένας από τους πιο σημαντικούς γλύπτες του 20ου αιώνα και πρωτοπόρος του «μοντερνισμού», αποκαλούμενος σήμερα ως «ο πατριάρχης της σύγχρονης γλυπτικής», και το έργο του αυτό έχει χαθεί. Πρόκειται για αναπαραγωγή σε επιχρυσωμένο μπρούντζο του διακεκριμένου σύγχρονου γλύπτη Rodin Gheorghita.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο βραβευθείς, εξέφρασε τις διάπυρες ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και εξαίρετο φιλόσοφο κ. Constantin Barbu και την Αγιοτητά του τον Αρχιεπίσκοπο.

Κατά την διάρκεια τού Συνεδρίου, υπήρξε και Έκθεση σπανίων ιερών και φιλοσοφικών χειρογράφων, καθώς και σύγχρονης γραφιστικής ζωγραφικής του ταλαντούχου, μόλις εικοσάχρονου Mihai Dionis Barbu, για τον οποίον θα μιλήσουμε διεξοδικότερα σε άλλο μας σημείωμα.

error: Content is protected !!