Δήλωση Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας Δήλωση Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
14/9/2023 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δήλωση Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας Με αφορμή... Δήλωση Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

14/9/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

Σήμερα είναι ημέρα μνήμης των Ελλήνων που εξοντώθηκαν και ξεριζώθηκαν βάναυσα από τις πατρογονικές εστίες τους στη Μικρά Ασία. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ιστορίας και είναι ιερή υποχρέωσή μας,  όχι μόνο να τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων, αλλά και να κάνουμε ότι είναι εφικτό για να εκφράσουμε το σεβασμό μας απέναντι σε όλους τους αθώους Έλληνες που έχασαν συγγενείς, οικογένειες, σπίτια και περιουσίες.

Οφείλουμε όλοι να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη τους και να συμβάλλουμε ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιου είδους θλιβερά γεγονότα στο μέλλον. Είναι ευθύνη μας και ιστορικό χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για να διδαχθούν οι νεότερες γενιές για όλες τις μαρτυρικές στιγμές που πέρασε ο Ελληνισμός.

Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας έχει άλλη μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς το ιερό μας καθήκον είναι να υπερασπιζόμαστε την Ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.   

Η Γενοκτονία των προγόνων μας ήταν στοχευμένη και είχε ένα και μοναδικό σκοπό την  εξόντωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Ο ξεριζωμός τους είχε ως συνέπεια τη δημιουργία ενός τεράστιου προσφυγικού κύματος.

Η Περιφέρεια Αττικής τιμώντας όσους χάθηκαν και υμνώντας παράλληλα τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας, που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη κουλτούρα μας, με αφορμή και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή το 2022, διοργάνωσε και συνεχίζει να διοργανώνει και να στηρίζει σειρά επετειακών εκδηλώσεων.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη των θυμάτων και να τιμούμε τη σπάνια κληρονομιά του μικρασιατικού πολιτισμού.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!