Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Συμφωνία συνεργασίας με τη ThyssenKrupp για υποβρύχια και φρεγάτες Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Συμφωνία συνεργασίας με τη ThyssenKrupp για υποβρύχια και φρεγάτες
Αποφασισμένος να βάλει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δυναμικά ξανά στο «παιχνίδι» είναι ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, και αυτό αποδεικνύει η τελευταία «αθόρυβη» κίνηση που έκανε στην καρδιά... Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Συμφωνία συνεργασίας με τη ThyssenKrupp για υποβρύχια και φρεγάτες

Αποφασισμένος να βάλει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δυναμικά ξανά στο «παιχνίδι» είναι ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, και αυτό αποδεικνύει η τελευταία «αθόρυβη» κίνηση που έκανε στην καρδιά του καλοκαιριού. Στα τέλη Ιουλίου, όπως σας είχε ενημερώσει το «Θ» τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (NAFS) υπέγραψαν διευρυμένο μνημόνιο συνεργασίας με τα γερμανικά ναυπηγεία της ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), το οποίο μάλιστα περιλαμβάνει πλήθος τομέων.Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπεγράφη μεταξύ των NAFS και της TKMS, οι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού σε τρέχοντα και επικείμενα έργα, όπως:

  • Αναβάθμιση μέσης ζωής και υποστήριξη σε υπηρεσία τεσσάρων φρεγατών κλάσης Ύδρα του Πολεμικού Ναυτικού (ΜΕΚΟ).
  • Υποστήριξη εν υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και επισκευής υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Αναβάθμιση μέσης ζωής τεσσάρων υποβρυχίων κλάσης 214 του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Σχεδιασμός και κατασκευή νέων υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό ή για άλλες χώρες.
  • Άλλοι τομείς κοινού ενδιαφέροντος και πιθανής συνεργασίας όσον αφορά τις νέες ναυτικές τεχνολογίες και τις ναυπηγικές δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά.


Ουσιαστικά οι Γερμανοί της TKMS αυτό που σχεδιάζουν σε συνεργασία με τη νέα ιδιοκτησία των Ναυπηγείων είναι να τα μετατρέψουν σε δεύτερο παραγωγικό τους τμήμα. Άλλωστε, και ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον νέων παραγγελιών για νέα υποβρύχια από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Να σημειωθεί ακόμη ότι η ΤΚMS είναι πρωτοπόρος και στην κατασκευή USV, δηλαδή των drones των θαλασσών, κάτι που σε μια χώρα όπως η Ελλάδα θα είναι πάρα πολύ χρήσιμα.Την ίδια στιγμή, και η Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα έχει ανάγκη, εκτός από την αναβάθμιση μέσης ζωής και τη ναυπήγηση νέων υποβρυχίων, για την αντικατάσταση αυτών που έχει, που υποχρεωτικά θα πρέπει να αποσυρθούν. Προγράμματα που μπορεί να ξεπεράσουν τα 3 με 4 δισ. ευρώ και θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα με την εμπλοκή πολλών ελληνικών εταιρειών.

Naval Group: Και οι Γάλλοι της Naval στον Σκαραμαγκά

Οι συνεργασίες με μεγάλα ναυπηγεία φαίνεται ότι για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν σταματούν εδώ. Μετά την TKMS σειρά πήραν οι Γάλλοι της Naval Group που από την αρχή της ανακοίνωσης του προγράμματος των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσαν ότι οι τρεις από τις τέσσερις κορβέτες θα «χτιστούν» στην Ελλάδα.

Όμως αυτή η πρόταση δεν ήταν και η μοναδική από τον γαλλικό κολοσσό της Naval Group, καθώς στο τέλος του καλοκαιριού και μάλιστα την ημέρα που η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι βρισκόταν στην Ελλάδα, επέλεξαν να παρουσιάσουν το δυνατό τους «χαρτί» στο Πολεμικό Ναυτικό. Μάλιστα η πρόταση δείχνει ότι οι Γάλλοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τα πάντα προκειμένου να πάρουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα και μάλιστα σε μια περίοδο που τα κονδύλια της χώρας μας για αμυντικούς εξοπλισμούς, αν μη τη άλλο έχουν περιοριστεί.

Έτσι, μιλούν για ισχυρή συνεργασία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την κατασκευή κορβετών Gowind στην Ελλάδα. Όπως σημειώνουν, το ναυπηγείο θα επωφεληθεί άμεσα από αυτήν την ελληνική βιομηχανική συμμετοχή χάρη σε ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα μεταφοράς τεχνογνωσίας (ΤοΤ) που παρέχεται από τη Naval Group με σημαντικές κατασκευαστικές δραστηριότητες καθώς και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη μελλοντική υποστήριξη του στόλου Gowind HN, του στόλου FDI HN και άλλων σκαφών του ΠΝ.

Επίσης στο πλαίσιο της Αμυντικής Συμφωνίας Γαλλίας – Ελλάδας και της απόφασης του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών για την απόκτηση κορβετών Gowind για το γαλλικό Ναυτικό, προτείνεται η συμπαραγωγή μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας κορβετών Gowind όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες. 

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Συμφωνία συνεργασίας με τη ThyssenKrupp για υποβρύχια και φρεγάτες

Όπως σημειώνεται στην πρόταση, τα τρία από τα τέσσερα πλοία θα γίνουν στην Ελλάδα και το πρώτο στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του στη Γαλλία, το προσωπικό του ναυπηγείου Σκαραμαγκά θα επωφεληθεί από εκτεταμένη εκπαίδευση στον χώρο κατασκευής και την μεταφορά τεχνογνωσίας. 

Χάρη σε αυτή την ισχυρή μεταφορά τεχνολογίας, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα είναι έτοιμα για πρόσθετα προγράμματα μαχητικών πλοίων επιφανείας, ακόμα και φρεγάτες.

thriassio.gr

error: Content is protected !!