Συνένοχος ή βλαξ κε Βακάλη; (Μέρος β’) Συνένοχος ή βλαξ κε Βακάλη; (Μέρος β’)
Τελικά, ακολουθούν την σκέψη του Μεγάλου Ναπολέοντα. Δώσαμε κάποιο χρόνο προκειμένου η πλευρά της δημοτικής αρχής να βγάλει στην δημοσιότητα την περίφημη αυτή μελέτη... Συνένοχος ή βλαξ κε Βακάλη; (Μέρος β’)

Τελικά, ακολουθούν την σκέψη του Μεγάλου Ναπολέοντα.

Δώσαμε κάποιο χρόνο προκειμένου η πλευρά της δημοτικής αρχής να βγάλει στην δημοσιότητα την περίφημη αυτή μελέτη 22/2023 στην οποία περιγράφονται οι τεχνικές προδιαγραφές της υπηρεσίας για την ναυαγοσωστική κάλυψη της Σαλαμίνας. Και όπως είδαμε τους ναυαγοσώστες, έτσι είδαμε και αυτή την μελέτη.

Ενώ, λοιπόν, ο κος Βακάλης βρήκε χρόνο να αναρτήσει ένα μακροσκελές κείμενο για να στηλιτεύσει την μη συμμετοχή δύο κοινοτικών συμβούλων σε συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αιαντείου για την «έγκριση άδειας τοποθέτησης του 3ου πολυκέντρου ανακύκλωσης» (στο οποίο σύμφωνα με την γνωστή λογική «το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι όργανο άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι», καταλήγει στο… εύστοχο συμπέρασμα ότι «η κα Μπόγρη δεν θέλει να γίνει τίποτα καλό σε αυτό το νησί»), δεν βρήκε τον ελάχιστο εκείνο χρόνο που απαιτείται για να δημοσιεύσει την μελέτη αυτή. Ίσως να την έχασε.

Επειδή δεν νομίζουμε ότι είναι δυνατόν να την έχασε, γιατί δεν είναι σημείωση σε πακέτο τσιγάρων αλλά επίσημη μελέτη, θα του θέσουμε εδώ πέρα ορισμένα ερωτήματα, μήπως και απαντήσει σε αυτά χωρίς να παρουσιάσει την μελέτη αυτή, την μυθική πια.

Και ξεκινάμε:

Α. Στην μελέτη αναγράφονται όλα τα τεχνικά και μηχανικά μέσα του ΠΔ 71/2020 αναλυτικά; Δηλαδή αναγράφονται λεπτομερώς στοιχεία όπως:

  • Μηχανοκίνητα μικρά σκάφη (αριθμός, προδιαγραφές, σημάνσεις κλπ.);
  • Εξοπλισμός ναυαγοσώστη (φακοί, κιάλια, σωσίβια, σανίδες, σωλήνες, γυαλιά, σημάνσεις, σημαίες, σφυρίχτρες, μέσα ταυτοποίησης ναυαγοσώστη, VHF, βατραχοπέδιλα, μάσκες, καταδυτικά μαχαίρια, κινητό τηλέφωνο) κλπ.;
  • Ιατρικά βοηθήματα (φαρμακείο με αναλυτική αναφορά περιεχομένου, υγειονομικό υλικό (όπως ράμματα, επίδεσμοι, ιμάντες, κολάρα κλπ.), απινιδωτής, φορεία, φιάλη οξυγόνου, μέσα ανάνηψης, οξύμετρα, κουβέρτες, μετρητές σακχάρου κλπ.;
  • Τα βάθρα των ναυαγοσωστών (προδιαγραφές και υλικά κατασκευής), σημαντήρες κλπ.;

Β. Στην μελέτη αναγράφεται το πόσες και ποιες είναι οι παραλίες για τις οποίες αποφασίζεται η ναυαγοσωστική κάλυψη, όπως και ο αριθμός των ναυαγοσωστών που απαιτείται;

Γ. Στην μελέτη αυτή υπάρχει λεπτομερής ανάλυση του κόστους για τα παραπάνω και αποτελέσματα οικονομικής έρευνας με ενδεικτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη αυτή; Προσοχή εδώ: όχι με μια γενικόλογη εκτίμηση «κατά την έρευνα της υπηρεσίας μας προκύπτει το χ ποσό», αλλά αναλυτικά, με σχετικές προσφορές.

Δ. Στην μελέτη αναφέρεται λεπτομερώς πώς θα γίνεται η εποπτεία της ναυαγοσωστικής κάλυψης;

Πέρα από αυτά που θα πρέπει να έχει αυτή η αόρατη μελέτη, και που θα έπρεπε να αναφέρονται τόσο αναλυτικά και στην σύμβαση που υπέγραψε ο δήμος με την εταιρεία που ανέλαβε το έργο (όπως για παράδειγμα έκανε ο δήμος της Άνδρου όπως μπορείτε να δείτε εδώ https://portal.fonisalaminas.gr/wp-content/uploads/2023/09/Άνδρος-2022.pdf), έχουμε κάποια δεδομένα.

Το πρώτο είναι ότι ναυαγοσωστική κάλυψη έχουμε δει μόνο σε μία παραλία του νησιού, στην πλάζ «Ζέφυρος». Ωστόσο, πολυσύχναστες παραλίες έχουν χαρακτηριστεί άλλες τρεις (Σελήνια, Κατσούλι και Αίας Κλαμπ), στις οποίες κανείς δεν έχει δει ναυαγοσώστη (εκτός αν ήταν ινκόγκνιτο, κάτι σαν μυστικός πράκτορας). Η χρηματοδότηση που πήρε ο δήμος από το κράτος ήταν για κάλυψη «των πολυσύχναστων παραλιών» και όχι μίας. Και υπάρχει και κάτι άλλο.

Το δεύτερο δεδομένο αφορά το κόστος αυτής της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Τα παρακάτω στοιχεία αφορούν 3 δήμους εκ των οποίων ο ένας (η Σύρος) υπέγραψε σύμβαση με την ίδια εταιρεία που ανέλαβε την Σαλαμίνα.

ΔΗΜΟΣΠΑΡΑΛΙΕΣΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣΔΙΑΡΚΕΙΑ
(μήνες)
ΤΙΜΗΤΙΜΗ ΜΕ ΦΠΑ
ΑΝΔΡΟΥ232,546.58057.579,20
KANTANΟΥ (ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ)11439.717,7449.250
ΣΥΡΟΥ33480.55099.882
ΣΑΛΑΜΙΝΑ1 (;)1 (;)359.95074.338

Τα παραπάνω στοιχεία μπορείτε να τα δείτε στις συμβάσεις (Άνδρος, Σύρος, Σαλαμίνα) και την τεχνική μελέτη του δήμου Καντάνου (Ελαφονήσι).

Γίνεται φανερό ότι υπάρχουν διαφορές δυσεξήγητες. Τα ερωτήματα με τα οποία ξεκινήσαμε, δεν απαντώνται από μια σύγκριση αριθμών – κάθε άλλο μάλιστα: δημιουργούν πρόσθετα ερωτηματικά και, το χειρότερο, υποψίες.

Θα ήταν πολύ εύκολο όλα αυτά να απαντηθούν. Θα αρκούσε να εμφάνιζε ο κ. Βακάλης αυτή την… μυστική μελέτη (που σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι μια αντιγραφή του ΠΔ χωρίς να αναφερθούν τα στοιχεία που αφορούν την περίπτωση της Σαλαμίνας εξειδικευμένα- για να μην παρεξηγούμαστε). Θα αρκούσε μόνο αυτό για να αποδείξει η δημοτική αρχή την καθαρότητά της, την διαφάνειά της – φυσικά αν αυτή η μελέτη πιστοποιεί κάτι τέτοιο και όχι το αντίθετο! Διότι αν αυτή η περιβόητη μελέτη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αντιγραφή του ΠΔ και μια χωρίς λεπτομέρεια αναγραφή ποσού, ε τότε, πραγματικά τους συμφέρει να μην την εμφανίσουν.

Έχουν κάποιες μέρες ακόμα να αποδείξουν τί συμβαίνει. Αν δώσουν την μελέτη και απαντηθούν αυτόματα τα ερωτήματα, τότε όλα θα είναι καλά σχετικά με αυτό. Αλλά ακόμα και αν δεν δώσουν την μελέτη στη δημοσιότητα, πάλι θα απαντηθούν σε κάποιο βαθμό τα ερωτήματα… αλλά με τον χειρότερο τρόπο.

Υ.Γ Δείτε τι έλεγε το 2019 ο δήμαρχος περί διαφάνειας τα οποία , μάλλον, δεν τα εννοούσε και ούτε τα εννοεί, όπως δείχνουν οι πράξεις του.

2019 ο δήμαρχος μιλάει για διαφάνεια

error: Content is protected !!