ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ. ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.
του Μάνου Δερτούζου Οι Δημοτικές εκλογές του 2023 ανήκουν στο παρελθόν. Με νηφαλιότητα θα προσπαθήσω να αναλύσω το εκλογικό αποτέλεσμα και να καταθέσω την... ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.

του Μάνου Δερτούζου

Οι Δημοτικές εκλογές του 2023 ανήκουν στο παρελθόν. Με νηφαλιότητα θα προσπαθήσω να αναλύσω το εκλογικό αποτέλεσμα και να καταθέσω την δική μου προσωπική άποψη κάτω από μία δημοσιογραφική ματιά, ιδιότητα την οποία επί πολλά χρόνια με χαρακτήριζε, αφού εξέδιδα ως γνωστό την εφημερίδα «Ενότητα της Σαλαμίνας» Θα προσπαθήσω επίσης να είμαι αντικειμενικός ξεπερνώντας την ιδιότητά μου ως εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος.

Μέχρι πριν από ένα χρόνο στην τοπική πολιτική σκηνή δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος Δήμαρχος πλην του εν ενεργεία κου Παναγόπουλου. Ένα πρόσωπο γνωστό στη Σαλαμίνα η κα Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη , πετυχημένη Αντιπεριφερειάρχης με σοβαρό έργο που το διέκρινε η τιμιότητα και αγαπητή σε όλα τα νησιά , εκδηλώνει την επιθυμία να είναι υποψήφια Δήμαρχος. Η πρώτη συγκέντρωση της κας Μπόγρη η οποία έγινε στο κτήμα Leo ξεπέρασε κάθε προσδοκία . Ο κόσμος ήταν αδύνατον να προσεγγίσει το κτήμα και εκατοντάδες πολίτες έφευγαν αφού τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα έφθαναν σχεδόν μέχρι την Αιαντείου. Η αγάπη του κόσμου στο πρόσωπο της κας Μπόγρη και η ελπίδα για αλλαγή στο νησί, στο οποίο δεν είχε γίνει κανένα σοβαρό έργο , έδειχνε ότι θα είναι η επόμενη Δήμαρχος. Αυτά συνέβησαν τότε. Ένα χρόνο μετά ο κ. Παναγόπουλος επανεξελέγη Δήμαρχος Σαλαμίνας .Είναι άραγε η επανεκλογή του κου Παναγόπουλου αποτέλεσμα του μεγάλου έργου που έχει επιτελέσει ; Ασφαλώς όχι είναι η απάντησή μου. Οι συνεχείς αναφορές της Δημοτικής αρχής στη συντήρηση των σχολείων και στην ανακατασκευή των παιδικών χαρών δεν αιτιολογούν σοβαρό έργο ούτε ακόμη οι μακέτες τις τελευταίες μέρες.

Τα προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσει ο κ. Παναγόπουλος το προσεχές διάστημα είναι μεγάλα και σε όλα τα επίπεδα. Θα υπάρξουν αντιδράσεις του κόσμου και σύντομα, όταν θα αναγκαστεί να στείλει τα «μπιλιετάκια» για το σχέδιο πόλεως τα οποία άφησε στο συρτάρι του για να τα εμφανίσει μετά τις εκλογές. Όταν πιθανόν αναγκαστεί να αυξήσει τα Δημοτικά τέλη αφού ο ανάδοχος που επέλεξε να μας αλλάξει τις λάμπες του οδοφωτισμού θα μας παίρνει 1.200.000!!!!!! ευρώ το χρόνο (εξωπραγματικό ποσό) από τα ανταποδοτικά του Δήμου. Και φυσικά και πολλά άλλα θα ακολουθήσουν που σύντομα θα έρθουν στην επιφάνεια. Πως μπόρεσε λοιπόν και εξελέγη Δήμαρχος ο κ. Παναγόπουλος ;

Τον τελευταίο χρόνο είχα την ευκαιρία να πορευτώ ως υποψήφιος μαζί με την κα Μπόγρη. Κατ’ αρχάς διέκρινα μια θαυμάσια οικογένεια με αρχές, μία σύζυγο και μία μητέρα πρότυπο. Μία συγκροτημένη πολιτικό με μεγάλη εμπειρία , αφού η Αντιπεριφέρεια ήταν για κείνη ένα μεγάλο σχολείο. Δέχτηκε καταιγισμό επιθέσεων σεξιστικών και έγινε στόχος με δελτία τύπου τα οποία ήσαν ανακριβή και ψευδή. Ακόμη ήταν μέσα στη λίστα των «κατηγορουμένων» ότι έβαλε φωτιά στο αντλιοστάσιο….. Το όνομα της διασύρθηκε με φεϊγβολάν μαζί με άλλους Δημοτικούς Συμβούλους. Η δημοσιοποίηση του πορίσματος όμως φανέρωσε μία πολιτική σκευωρία και διέσυρε τους συκοφάντες. Διατήρησε η ίδια ένα σοβαρό πολιτικό επίπεδο με πολιτικά επιχειρήματα που κύριο χαρακτηριστικό είχε την ευπρέπεια και το ήθος. Διέφερε, ήταν η καλύτερη ο κόσμος την ήθελε και όμως έχασε……

Ποια τα πραγματικά αίτια όμως της ήττας; Οι κομματικές καταβολές της κας Μπόγρη είναι γνωστές, δεν της έκρυψε άλλωστε, με ειλικρίνεια παρουσιάστηκε και αυτονόητη θεωρείτο η κομματική στήριξη επίσημα ή ανεπίσημα. Θεωρώ ότι αυτή η προσωπικότητα δεν χρειαζόταν καμιά στήριξη. Θα είχε όλο τον κόσμο μαζί της. Η κομματική στήριξη είναι ένα μεγάλο ρίσκο……Θα πρέπει να τονιστεί ότι κανένας Δήμαρχος του νησιού μας τα τελευταία 30 χρόνια επεδίωξε την ανοιχτή στήριξη ενός κόμματος.

Και ξαφνικά ενώ όλοι ήταν μαζί της ……την προδώσαν οι φίλοι της……Βουλευτές της Ν.Δ απομακρύνθηκαν από τον φυσικό τους χώρο αυτόν που εκπροσωπούσε η κα Μπόγρη και βρέθηκαν στο άλλο στρατόπεδο του κου Παναγόπουλου που εκπροσωπούσε το «απολιτίκ» …. το ΤΙΠΟΤΑ…

Πολιτευτές της Ν.Δ έπραξαν επίσης το ίδιο ……

Η μόνη ανοιχτή στήριξη ήταν αυτή του Βουλευτού Δημήτρη Μαρκόπουλου η οποία όμως αποδείχθηκε λίγη , δεν έφτανε…

Γιατί όμως συνέβησαν όλα αυτά; Πως σχεδόν όλοι οι βουλευτές και πολιτευτές της Ν.Δ μετατοπίστηκαν στην άλλη πλευρά; Δεν είναι τυχαίο , αλλά αποτέλεσμα αυτού του κλίματος είναι, ότι οι περισσότεροι από τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης του κου Παναγόπουλου πρόσκεινται στο χώρο της Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο επίσης , πολύ αξιοσημείωτο όμως, ότι στον συνδυασμό της κας Μπόγρη εκλέγησαν Δημοτικοί Σύμβουλοι που δεν πρόσκεινται στο χώρο της Ν.Δ

Αυτό τι σημαίνει; Ότι παρ όλο που ο κόσμος γνώριζε την κομματική της ιδιότητα, την εμπιστεύτηκαν πολίτες πέρα από αυτό το χώρο. Εάν δεν υπήρχαν «εσωτερικές διαρροές», σήμερα θα μιλούσαμε για θρίαμβο της κας Μπόγρη. Υπάρχουν ευθύνες για αυτή την διαμορφωθείσα κατάσταση; Ασφαλώς υπάρχουν και θα πρέπει να γίνει ανάλυση με νηφαλιότητα από τα κατάλληλα όργανα.

Γεγονός πάντως είναι ότι, κανένα φορτίο δεν μετατοπίζεται τυχαία σε ένα πλοίο που θέτει σε κίνδυνο την ναυσιπλοΐα του. Κάτι δεν πήγε καλά στη φόρτωση…. Η Κα Μπόγρη για πρώτη φορά ως υποψήφια Δήμαρχος έφθασε στο ποσοστό 42,18%. Το μέλλον είναι δικό της. Οι δυνατότητες της είναι τεράστιες.

Οι Δημοτικές εκλογές τελείωσαν, τα προβλήματα όμως παραμένουν και είναι μεγάλα. Τελειώνοντας θέλω να επαναλάβω αυτό που έγραψα στην τρίτη σελίδα του προεκλογικού μου φυλλαδίου και για μένα είναι λόγια που τηρώ πιστά τα τριάντα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά από οποιαδήποτε θέση. « Πιστεύω ότι όταν υπηρετείς τους πολίτες σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, την κομματική σου ταυτότητα πρέπει να την έχεις στο συρτάρι και να την χρησιμοποιείς όταν πας να ψηφίσεις!!! Μέχρι τότε πρέπει να διεκδικείς από την κεντρική εξουσία και να εναντιώνεσαι σε αυτή όποια και να είναι , όταν οι αποφάσεις της συγκρούονται με τα συμφέροντα του τόπου σου.!!

Μάνος Δερτούζος

Δημοτικός Σύμβουλος

(Από την έντυπη έκδοση της “ΦΩΝΗΣ”)

error: Content is protected !!