Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Σφίγγει ο κλοιός για τα Airbnb – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Σφίγγει ο κλοιός για τα Airbnb – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση ισότιμου ανταγωνισμού στην τουριστική αγορά, τη διασταύρωση των εισοδημάτων και την ενίσχυση του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, εισάγονται στην φορολόγηση... Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Σφίγγει ο κλοιός για τα Airbnb – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση ισότιμου ανταγωνισμού στην τουριστική αγορά, τη διασταύρωση των εισοδημάτων και την ενίσχυση του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, εισάγονται στην φορολόγηση ξενοδοχείων και καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης με το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι:Φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και υπόκειται σε ΦΠΑ.

Αυξάνονται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ (σήμερα το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ).Ορίζεται ως βραχυχρόνια η μίσθωση ακινήτου, ανεξάρτητα αν είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα ή όχι, για χρονική διάρκεια μικρότερη των εξήντα ημερών κάθε φορά και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες, πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5 % επί των εσόδων.

Καταργείται ο φόρος διαμονής και θεσπίζεται το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επαύλεις, βραχυχρόνιες μισθώσεις και τουριστικές επαύλεις. Το τέλος κλιμακώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο από 1,5 έως 10 ευρώ την ημέρα και από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα.Συγκεκριμένα, σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης του το τέλος ανθεκτικότητας ανέρχεται στα 0,50 ευρώ για την περίοδο Νοέμβριος-Φεβρουάριος και 1,50 ευρώ για την περίοδο Μάρτιο- Οκτώβριο. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας τεσσάρων (4) ευρώ για τους μήνες Νοέμβριο-Φεβρουάριο και 10 ευρώ για την περίοδο Μάρτιος-Οκτώβριος.

ergasiakanea.eu

error: Content is protected !!