Τι είναι η “ΕΛΗΑ” Τι είναι η “ΕΛΗΑ”
Διαβάζουμε από τον ιστότοπο της “ΕΛΗΑΣ” τί είναι και πως προσδιορίζεται. Εδώ και λίγες ημέρες, υπό το φως της κατάστασης που σχηματίζεται στο πολιτικό... Τι είναι η “ΕΛΗΑ”

Διαβάζουμε από τον ιστότοπο της “ΕΛΗΑΣ” τί είναι και πως προσδιορίζεται.

Εδώ και λίγες ημέρες, υπό το φως της κατάστασης που σχηματίζεται στο πολιτικό & κοινωνικό περιβάλλον, η διαμορφωμένη ομάδα ενεργών πολιτών που συναπαρτίζει την κίνηση «Εληά» αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Γνωρίζοντας ότι τα ζητήματα και τα προβλήματα που μας απασχολούν δεν είναι θέμα προσώπων αλλά θέμα πολιτικών πρακτικών και νομικών ακροβασιών που υποκρύπτουν την εξυπηρέτηση συμφερόντων, κατεστημένων ή νέο-διαμορφούμενων. Αδιαφορούμε πλήρως για το ποιός κατέχει θέσεις εξουσίας ή ποιός φιλοδοξεί να τις κατέχει: ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν «μεσσίες», δεν υπάρχουν «ηγέτες» και, φυσικά, δεν ζητούμε να βρεθούν τέτοιοι. Άλλωστε το μόνο που χρειάζεται από τα πρόσωπα είναι να κάνουν καλά την δουλειά τους, πράγμα για το οποίο είναι ούτως ή άλλως υποχρεωμένοι.

Γνωρίζοντας ότι ο μοναδικός τρόπος να αντιπαλέψει κανείς τις αβελτηρίες και τους σχεδιασμούς ορισμένων που διαθέτουν την θεσμική ή οικονομική ισχύ είναι η ανάλυση, η δημόσια έκθεση και η χρήση όλων των νόμιμων μέσων που υπάρχουν εναντίον αυτών των πρακτικών. Τα προβλήματα, οι περιπτώσεις «υπερβάσεων», «λαθών», «χαριστικών συμβάσεων», «περίεργων διαδικασιών» και όλα αυτά που υποκρύπτουν είτε ανικανότητα είτε -ακόμα χειρότερα- διαφθορά, είναι υπαρκτά ζητήματα που δεν αντιμετωπίζονται με οιμωγές αλλά με την προβλεπόμενη από τους νόμους δράση.

Γνωρίζοντας ότι μόνο η κοινή δράση των πολιτών μπορεί να φέρει αποτελέσματα – μια κοινή δράση όμως που μπορεί να επιτευχθεί μόνο από την σωστή και διάφανη ενημέρωση αυτών των πολιτών, των οποίων η περιουσία και τα χρήματα της φορολογίας διασπαθίζονται και διακυβεύονται. Έχοντας αυτό σαν αρχή, ό,τι παρουσιάζεται στην δημόσια σφαίρα από την «Εληά» δεν είναι καταγγελία ή ερώτημα αλλά μια ήδη στοιχειοθετημένη υπόθεση, από την οποία έχουν απομακρυνθεί στοιχεία υπερβολών ή λανθασμένων οπτικών (που μπορεί να κρύβουν άλλες σκοπιμότητες). Ό,τι παρουσιάζεται από την «Εληά» είναι αληθινό.

Η «Εληά» είναι πολίτες. Πολίτες που βαρέθηκαν τις πομφόλυγες, τις παρόλες, τα παχιά σαν τις Αυγουστιάτικες μύγες λόγια. Που βαρέθηκαν να ακούν αυτούς που έχουν συμφέρον από την συσκότιση να κάνουν το άσπρο μαύρο και αυτούς που υποτίθεται θα αντιδρούσαν σε σκοτεινές πρακτικές να «τα βρίσκουν» και να συστρατεύονται με ότι κατηγορούσαν. Που βαρέθηκαν τις «φιλοδοξίες» κάποιων που τα ψυχικά τους αδιέξοδα τους φουσκώνουν το μυαλό με συμπλέγματα και γεμίζουν με έπαρση αλλά και αυτούς που, εκμεταλλευόμενοι την αγανάκτηση και την θέλησή μας για τουλάχιστον καλύτερη διαχείριση, προωθούν τις δικές τους ατζέντες.

Η «Εληά» είναι ενεργοί πολίτες – κι ας έχει «πολυφορεθεί» αυτός ο όρος. Μας ενδιαφέρει το κοινό καλό, η κοινή μοίρα, τα κοινά προβλήματα αλλά και οι κοινές χαρές όλων μας που ζούμε σε αυτό τον τόπο. Όχι σαν κήνσορες, όχι σαν υπέρτατοι κριτές, αλλά σαν άνθρωποι που ζουν εδώ. Και ξέρουμε καλά την ευκολία με την οποία οι συμπολίτες μας ομαδοποιούνται σε παρατάξεις, κόμματα, ομάδες, φράξιες και τα λοιπά – μια ευκολία που στην πραγματικότητα δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις ώστε τα προβλήματα να διαιωνίζονται, επιτήδειοι να βιοπορίζονται σε βάρος του συνόλου και – το χειρότερο- η αντικειμενική πραγματικότητα να γίνεται ζήτημα άποψης και όχι αλήθειας.

Η «Εληά» δεν είναι πολιτικός σχηματισμός. Δεν διεκδικεί την ψήφο των πολιτών και δεν ενδιαφέρεται στο να την κατευθύνει προς οποιαδήποτε δημοτική παράταξη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν εμφανιζόμαστε ως πρόσωπα, μη θέλοντας ούτε να δρέψουμε δάφνες ούτε να έχουμε «αναγνωρισιμότητα». Άλλωστε, στην «Εληά» συμμετέχουν πολλοί – φιλοδοξούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Γνωρίζουμε την αξία της πολιτικής και το ότι τα πάντα στα κοινά μας πράγματα είναι στην πραγματικότητα πολιτική.

Αλλά, όπως είχε πει και ο Σαρλ ντε Γκωλ: «Η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευτούμε στους πολιτικούς».

Καλούμε όποιον ενδιαφέρεται και έχει αποφασίσει να διαθέσει λίγο από τον χρόνο του να συνεργαστεί μαζί μας. Με την συνεργασία των πολλών η δράση μας θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Για όλους!

error: Content is protected !!