Ασφαλιστικά Ταμεία: Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις χρεών για μια διετία Ασφαλιστικά Ταμεία: Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις χρεών για μια διετία
Ευνοϊκή για 2 εκατομμύρια οφειλέτες του ΕΦΚΑ είναι η διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που παγώνει για μία διετία το επιτόκιο για τις ρυθμίσεις των... Ασφαλιστικά Ταμεία: Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις χρεών για μια διετία

Ευνοϊκή για 2 εκατομμύρια οφειλέτες του ΕΦΚΑ είναι η διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που παγώνει για μία διετία το επιτόκιο για τις ρυθμίσεις των χρεών σε 24 και σε 12 δόσεις. Η διάταξη σημαίνει ότι όσοι θελήσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ελλείψει άλλης καλύτερης ρύθμισης, μπορούν να ενταχθούν στις 24 ή στις 12 δόσεις και να περάσουν από τη μαύρη στη λεύκη λίστα του «ασφαλιστικού Τειρεσία».

Το πάγωμα του επιτοκίου θα κάνει πολλούς να το ξανασκεφτούν και να κάνουν το βήμα ρύθμισης των χρεών τους και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι έτσι θα γλιτώσουν από τον τόκο 8,5% που βαρύνει τις αρρύθμιστες οφειλές και επιπλέον δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν σημαντικά ποσά εκτός ρύθμισης για να αναστέλλουν τα αναγκαστικά μέτρα.



Ετσι λοιπόν παρατηρείται το παράδοξο ένας οφειλέτης να επιβαρύνεται με τόκο 8,5% στην οφειλή του όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με κεφάλαιο και προσαυξήσεις και να καταβάλλει πολλαπλάσια ποσά σε σύγκριση με αυτά που θα του στοίχιζε η πάγια ρύθμιση.

Ασφαλιστικά Ταμεία: Πού θα ισχύσει

Με τη διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το επιτόκιο ρύθμισης θα είναι στο 5,5% για ρυθμίσεις χρεών με 24 αλλά και με 12 δόσεις και θα ισχύει τόσο για ενεργές ρυθμίσεις χρεών όσο και για νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2025, που σημαίνει ότι ακόμη και αν η αίτηση υποβληθεί τον Αύγουστο του 2025, πάλι θα ισχύει για τους επόμενους 24 ή 12 μήνες επιτόκιο ρύθμισης 5,5%.

Τις ρυθμίσεις χρεών με φθηνότερες δόσεις μπορούν να αξιοποιήσουν 1.742.773 οφειλέτες με χρέη έως 15.000 ευρώ ο καθένας και 302.546 οφειλέτες που χρωστούν από 15.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ ο καθένας, δηλαδή συνολικά 2.045.319 οφειλέτες του ΕΦΚΑ. Οφειλές άνω των 30.000 ευρώ είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν με 24 δόσεις.



Το πάγωμα ισχύει για αυξήσεις του βασικού επιτοκίου ΕΚΤ έως 5 μονάδες, που σημαίνει ότι η επίπτωση στο επιτόκιο ρύθμισης χρεών προς τον ΕΦΚΑ από αυξήσεις μέχρι 5% στα επιτόκια της ΕΚΤ θα είναι μηδενική. Μέχρι στιγμής οι αυξήσεις στα επιτόκια για πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ έχουν φτάσει στο 4,5% και δεν φαίνεται περαιτέρω αύξηση, αντίθετα όλες οι αναλύσεις συγκλίνουν στο ότι η κίνηση στα επιτόκια θα είναι καθοδική μέσα στο 2024.

Οσοι δεν μπουν σε ρύθμιση θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με τόκο 8,5% και όταν αποφασίσουν να μπουν σε ρύθμιση οι οφειλές τους, θα κληθούν να ρυθμίσουν πολύ μεγαλύτερο χρέος.

Οι δόσεις των ρυθμίσεων διαφέρουν ανάλογα με την οφειλή και τη διάρκεια αποπληρωμής.

» Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής:

1 Οφειλή των 30.000 ευρώ που θα ρυθμιστεί σε 12 δόσεις με επιτόκιο 5,5% θα επιβαρυνθεί κατά 901 ευρώ από τόκους. Η τελική ρυθμιζόμενη οφειλή θα ανέλθει στα 30.901 ευρώ με μηνιαία δόση 2.575 ευρώ. Η ίδια οφειλή με ρύθμιση σε 24 δόσεις και επιτόκιο 5,5% θα επιβαρυνθεί κατά 1.749 ευρώ από τόκους και το ποσό ρύθμισης θα είναι 31.749 ευρώ με μηνιαία δόση 1.323 ευρώ.

eleftherostypos.gr

error: Content is protected !!