PERIVOS. Απάντηση του σώματος επιθεωρητών & Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας στο έγγραφο μας για τη Ρεβυθούσα PERIVOS. Απάντηση του σώματος επιθεωρητών & Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας στο έγγραφο μας για τη Ρεβυθούσα
Θέμα: Ερωτήματα σχετικά με τους περιβαλλοντικούς ελέγχους του Σταθμού Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα Σχετ.: Το έγγραφο του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας με... PERIVOS. Απάντηση του σώματος επιθεωρητών & Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας στο έγγραφο μας για τη Ρεβυθούσα

Θέμα: Ερωτήματα σχετικά με τους περιβαλλοντικούς ελέγχους του Σταθμού Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα

Σχετ.: Το έγγραφο του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας με α.π. 188/05-07-2023 και θέμα «Ανησυχίες για τη λειτουργία του Σταθμού αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Ρεθυβούσα», όπως αυτό διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία μας (ΣΕΕ ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/ΤΕΠ) από τη Δ/νση Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, με το α.π. 928540/26-07- 2023 και έλαβε α.π. ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/80894/5122/28-07-2023.

Σε απάντηση στα ερωτήματα (2) και (3) του ανωτέρω (1) σχετικού σας, τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

 Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του Ν.4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αρμόδιες αρχές για τη διεξαγωγή περιβαλλοντικών ελέγχων σε έργα και δραστηριότητες που υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση, όπως εν προκειμένου η δραστηριότητα του θέματος, είναι:

α) η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ, β) η αδειοδοτούσα αρχή για τις προληπτικές επιθεωρήσεις, κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, γ) οι αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών σε έργα και δραστηριότητες της χωρικής τους αρμοδιότητας και δ) τα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος σε έργα και δραστηριότητες της χωρικής τους αρμοδιότητας.

 Πέραν των προληπτικών και έκτακτων επιθεωρήσεων, οι τακτικοί έλεγχοι σε έργα και δραστηριότητας κατηγορίας Α΄ διενεργούνται βάσει των ετήσιων προγραμμάτων τακτικών περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων που καταρτίζονται από τη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ, με πρόβλεψη της συχνότητας των επιτόπιων επισκέψεων στις σχετικές εγκαταστάσεις από τις ως άνω αρμόδιες αρχές, μετά από συστηματική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο Σχέδιο Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων (ΣΠΕ) που καταρτίζεται από το ΥΠΕΝ. Το πρώτο Σχέδιο για το χρονικό διάστημα 2018-2023 τελεί επί του παρόντος υπό αναθεώρηση από τη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων για την επόμενη πενταετία 2024-2028.

 Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. στην Ρεβυθούσα, η Υπηρεσία μας διενήργησε τον τελευταίο περιβαλλοντικό έλεγχο στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Νήσο Ρεβυθούσα του Δήμου Σαλαμίνας, τον Ιούνιο του 2021, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι η λειτουργία του Τερματικού Σταθμού ήταν σύμφωνη με τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους και τις σχετικές διατάξεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ως εκ τούτου ο έλεγχος περαιώθηκε με την έκδοση Πράξης Μη Βεβαίωσης Παράβασης.

Η Αν. Προϊσταμένη ΤΕΠ
Ελένη Γλύπτη

error: Content is protected !!