Η διπολική διαταραχή είναι πιθανότερο να προκαλέσει πρόωρο θάνατο από ό,τι το κάπνισμα, προειδοποιεί μελέτη Η διπολική διαταραχή είναι πιθανότερο να προκαλέσει πρόωρο θάνατο από ό,τι το κάπνισμα, προειδοποιεί μελέτη
Οι ασθενείς με διπολική διαταραχή είχαν τέσσερις έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τα άτομα χωρίς τη διαταραχή. Η διπολική... Η διπολική διαταραχή είναι πιθανότερο να προκαλέσει πρόωρο θάνατο από ό,τι το κάπνισμα, προειδοποιεί μελέτη

Οι ασθενείς με διπολική διαταραχή είχαν τέσσερις έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τα άτομα χωρίς τη διαταραχή.

Η διπολική διαταραχή είναι μια πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από έντονες συναισθηματικές αλλαγές και διακυμάνσεις της διάθεσης. Η πλειοψηφία των ασθενών με διπολική διαταραχή βιώνουν εναλλασσόμενα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης.

Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Στη μελέτη τους, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν παρουσιάζουν τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη σοβαρή ψυχική ασθένεια.



Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δύο διαφορετικές ομάδες και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή είχαν τέσσερις έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τα άτομα χωρίς τη διαταραχή. Αντίθετα, οι καπνιστές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, είτε είχαν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή είτε όχι.

Στη μελέτη τους, η οποία ξεκίνησε το 2006, η επιστημονική ομάδα μελέτησε τα ιατρικά αρχεία 1.128 ατόμων, εκ των οποίων οι 847 είχαν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή. Διαπιστώθηκε ότι όλοι εκτός από δύο από τους 56 θανάτους που καταγράφηκαν από την έναρξη της μελέτης, ήταν από την ομάδα των 847 ατόμων που έπασχαν από διπολική διαταραχή. Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι η διάγνωση της διπολικής διαταραχής αύξησε κατά έξι φορές την πιθανότητα θανάτου μέσα σε μια περίοδο 10 ετών σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς τη διαταραχή.

Στη συνέχεια, η ομάδα επιβεβαίωσε τα ευρήματα αυτά με ένα άλλο σύνολο δεδομένων από περισσότερους από 18.000 ασθενείς στο Michigan Medicine, το ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Αυτή η ομάδα περιλάμβανε πάνω από 10.700 ασθενείς με διπολική διαταραχή και πάνω από 7.800 άτομα τα οποία δεν έπασχαν από κάποια ψυχιατρική διαταραχή. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης σε σχέση με τα άτομα χωρίς τη διαταραχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν ο μόνος παράγοντας που σχετιζόταν με μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η διπολική διαταραχή είναι πιθανότερο να προκαλέσει πρόωρο θάνατο από ό,τι το κάπνισμα, προειδοποιεί μελέτη

«Η διπολική διαταραχή θεωρείται εδώ και καιρό παράγοντας κινδύνου για τη θνησιμότητα, αλλά πάντα μέσα από το πρίσμα άλλων κοινών αιτιών θανάτου», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Αναστασία Γιόκουμ, υπεύθυνη δεδομένων του ερευνητικού προγράμματος στο Heinz C. Prechter Bipolar Research Program. «Θέλαμε να το εξετάσουμε από μόνο του σε σύγκριση με συνθήκες και συμπεριφορές τρόπου ζωής που επίσης συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου», πρόσθεσε.

«Προς μεγάλη μας έκπληξη, και στα δύο δείγματα διαπιστώσαμε ότι η ύπαρξη διπολικής διαταραχής αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ό,τι το κάπνισμα», αναφέρει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Μέλβιν ΜακΊνις, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Με την πάροδο του χρόνου έχουν εφαρμοστεί κάθε είδους προγράμματα για την πρόληψη του καπνίσματος και την ευαισθητοποίηση σε θέματα καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά ποτέ μια εκστρατεία τέτοιας κλίμακας για την ψυχική υγεία», σημείωσε.



Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα ναείναι καπνιστές ή να έχουν υπάρξει καπνιστές. Επιπλέον, η ομάδα με διπολική διαταραχή είχε περισσότερες πιθανότητες να πάσχει από παθήσεις όπως άσθμα, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, ημικρανίες, ινομυαλγία και προβλήματα θυρεοειδούς.

«Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τους λόγους για τους οποίους τα άτομα με διπολική διαταραχή πάσχουν από περισσότερες ασθένειες και έχουν συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και να κάνουμε περισσότερα ως κοινωνία για να τα βοηθήσουμε να ζουν πιο υγιεινά και να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη», καταλήγει ο ερευνητής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Psychiatry Research».

Studyfinds – ertnews.gr

error: Content is protected !!