Ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα Ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα
Όπως έγινε γνωστό ευτυχώς δεν υπάρχουν τραυματίες και το πλοίο συνεχίζει την πορεία του Συναγερμός σήμανε στις Ελληνικές Αρχές την Τρίτη μετά από επίθεση... Ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα

Όπως έγινε γνωστό ευτυχώς δεν υπάρχουν τραυματίες και το πλοίο συνεχίζει την πορεία του

Συναγερμός σήμανε στις Ελληνικές Αρχές την Τρίτη μετά από επίθεση σε φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα τα όσα έχουν γίνει γνωστά το πλοίο είναι ελληνόκτητο, φέρει την ονομασία «Ζωγραφιά» και έπλεε υπό σημαία Μάλτας.

Όπως μετέδωσε το OPEN το πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο και υπέστη μικρές ζημιές και συνεχίζει το δρομολόγιό του.



Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Ναυτιλίας, δεν έχει τραυματιστεί κανένα μέλος του πληρώματος, ενώ δεν επιβαίνουν Έλληνες ναυτικοί.

Η Ερυθρά Θάλασσα είναι ένας από τους πιο μεγαλύτερους θαλάσσιους διαύλους στον κόσμο, βρίσκεται νότια της διώρυγας του Σουέζ, της σημαντικότερης πλωτής οδού που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και την ανατολική Αφρική. Η Υεμένη βρίσκεται κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της θάλασσας, όπου συναντά τον Κόλπο του Άντεν.

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα οι Χούθι άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.



Υπενθυμίζεται ότι  η Ελλάδα στις 21/12/2023 αποφάσισε να στείλει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης Prosperity Guardian, δηλαδή Διαφύλαξη της Ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η δήλωση του Νίκου Δένδια που έγινε στις 21/12/2023

“Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Αάλασσας και του κόλπου του ‘Αντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων από drones και πυραύλους αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφαλείας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών.

Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο πντοπόρο στόλο έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών. Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, κ. Φλώρο και από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση Prosperity Guardian για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας.

Για το θέμα αυτό ενημέρωσα, κατά τη τελευταία μου επίσκεψη στο Κάιρο την αιγυπτιακή πλευρά. Είναι αυτονόητο ότι η φρεγάτα, η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας”

dikastiko.gr

error: Content is protected !!