Έρχεται αναδρομική αύξηση στα δημοτικά τέλη πολλών δήμων Έρχεται αναδρομική αύξηση στα δημοτικά τέλη πολλών δήμων
Σημαντική αύξηση των δημοτικών τελών σε πολλούς δήμους της Αττικής και ολόκληρης της χώρας επεξεργάζονται οι νέες δημοτικές αρχές προκειμένου να καταφέρουν να ισοσκελίσουν... Έρχεται αναδρομική αύξηση στα δημοτικά τέλη πολλών δήμων

Σημαντική αύξηση των δημοτικών τελών σε πολλούς δήμους της Αττικής και ολόκληρης της χώρας επεξεργάζονται οι νέες δημοτικές αρχές προκειμένου να καταφέρουν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Οι χρεώσεις για το τέλος ταφής αλλά και η αύξηση του μισθού των δημοτικών υπαλλήλων από την αρχή του έτους φέρνουν οικονομικό αδιέξοδο ειδικά στους δήμους που έχουν πολλές οφειλές ή χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης.

Όσον αφορά τον Δήμο Αθηναίων πηγές της διοίκησης ανέφεραν στην Καθημερινή ότι προς τον παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις για αύξηση δημοτικών τελών.

Την ίδια στιγμή η ΚΕΔΕ σχεδιάζει να προσφύγει στο ΣτΕ και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας έχει προσφύγει στο δικαστήριο καθώς σύμφωνα με τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης η παρακράτηση ποσοστού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για τις οφειλές των δήμων στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών είναι αντισυνταγματική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία να καταθέτουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, κατά συνέπεια κάθε αύξηση εξόδων θα πρέπει να συνοδεύεται και από αύξηση εσόδων.

Οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Αθηναίων, έχουν μονοψήφια ποσοστά ανακύκλωσης, γεγονός που σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων τους καταλήγει στη Φυλή.

Με βάση τη νομοθεσία από την αρχή του έτους για κάθε τόνο απορριμμάτων που θάβεται, οι δήμοι θα πληρώνουν πρόστιμο 35 ευρώ για το 2024.

Μάλιστα το πρόστιμο θα επιβληθεί αναδρομικά για τα έτη 2022 και 2023.

Το πρόστιμο θα αυξάνεται κάθε χρόνο με στόχο να πιεστούν οι δήμοι να εφαρμόζουν συστήματα ανακύκλωσης.

Ήδη έχουν παρακρατηθεί 129 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ, την κρατική επιχορήγηση για την λειτουργία των δήμων.

www.dnews.gr/

error: Content is protected !!