Εκτός σχεδίου δόμηση σε δημόσιες εκτάσεις για κατοικία και εμπορικές χρήσεις Εκτός σχεδίου δόμηση σε δημόσιες εκτάσεις για κατοικία και εμπορικές χρήσεις
Σε εκτός σχεδίου περιοχές, με νέες χρήσεις γης που επιτρέπουν κατοικία σε αγροτική γη ιδιοκτησίας του δημοσίου ετοιμάζονται να ανεγερθούν κατοικίες αλλά και εμπορικές... Εκτός σχεδίου δόμηση σε δημόσιες εκτάσεις για κατοικία και εμπορικές χρήσεις

Σε εκτός σχεδίου περιοχές, με νέες χρήσεις γης που επιτρέπουν κατοικία σε αγροτική γη ιδιοκτησίας του δημοσίου ετοιμάζονται να ανεγερθούν κατοικίες αλλά και εμπορικές χρήσεις στο πλαίσιο του πρόγραμμα «κοινωνική αντιπαροχή». Παράλληλα εφαρμόζονται μέτρα περιορισμού έως και οριστικής απαγόρευσης για την εκτός σχεδίου δόμηση σε ιδιωτική περιουσία.

Η νέα δόμηση σε εκτάσεις συνολικής επίφάνειας άνω των 700 στρεμμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος «κοινωνική αντιπαροχή» θα γίνει με σύμπραξη ΔΥΠΑ και κατασκευαστικών εταιρειών, για τη στέγαση σε ένα μέρος αυτής νέων έως 29 ετών, με χαμηλό ενοίκιο αλλά και για ιδιωτική εκμετάλλευση. 

Σημειώνεται ότι στο μεταξύ χάνουν οριστικά το δικαίωμα δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή:

  • Όλες οι ιδιοκτησίες κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, εκτός από περίπου 11.000, που έχουν καταφέρει και εκδώσει από πέρυσι προεγκρίσεις και βεβαιώσεις όρων δόμησης. για τις οποίες ισχύει προθεσμία μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024, να  καταθέσουν τα απαιτούμενα πολεοδομικά και ιδιοκτησιακά δικαιολογητικά στις Πολεοδομίες ( εκτιμάται ότι μεγάλος αριθμός ιδιοκτησιών δεν θα τα καταφέρει), για να κατοχυρώσουν  δικαίωμα δόμησης 
  • Όλα τα γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, χωρίς πολεοδομικά αναγνωρισμένο «πρόσωπο»,  σε κοινόχρηστη οδό, που δεν πιάνουν τις προϋποθέσεις της νέας μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης του ΥΠΕΝ, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και προωθείται τις επόμενες εβδομάδες να ψηφιστεί στη Βουλή 
  • Δέκα κατηγορίες εκτός σχεδίου ακινήτων, που πλέον δεν κτίζουν για αντίστοιχα δέκα λόγους, που πρέπει να γνωρίζουν ιδιοκτήτες και υποψήφιοι αγοραστές.


Κτιριακά έργα και δικαιούχοι

Μέχρι τον Μάρτιο ετοιμάζεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση ενεργοποίησης του προγράμματος «κοινωνική αντιπαροχή» για τα κριτήρια, δικαιολογητικά όρους χρηματοδότησης και τα βήματα αίτησης των δικαιούχων, από τα  υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Παράλληλα ετοιμάζονται οι τεχνικές προδιαγραφές και οι όροι προκήρυξης των σχετικών διαγωνισμών για την ανέγερση  των νέων κτιριακών έργων του προγράμματος, τα οποία θα υλοποιηθούν με σύμπραξη ΔΥΠΑ και κατασκευαστικών εταιρειών. Στόχος να ξεκινήσει εντός του 2024 η ανέγερση των νέων κτιρίων του προγράμματος.

Άλλαξαν οι χρήσεις γης

Η ανέγερση των κατοικιών θα γίνει σε αδόμητα γήπεδα ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ,  ακόμη και σε δομημένα ακίνητα αφού κατεδαφιστούν με δαπάνες του αναδόχου, σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές.



Για το σκοπό αυτό, με νομοθετική ρύθμιση (Άρθρο 10 Νόμος 5006/2022, ΦΕΚ A 239 – 22.12.2022 για το πρόγραμμα «Σπίτι μου») έχει ήδη επέλθει τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 59/2018 «περί κατηγοριών και χρήσεων γης». Επιτρέπεται στις περιοχές της γενικής κατηγορίας χρήσεων γης «αγροτική χρήση» σε εκτός σχεδίου περιοχές,  η κοινωνική κατοικία, μόνο σε κτίρια που ανήκουν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Σύμπραξη ΔΥΠΑ και κατασκευαστικών εταιρειών

Σχεδιάζεται η ανέγερση κτιριακών έργων, που παράλληλα με την ιδιωτική εκμετάλλευση θα περιλαμβάνει 2.500 κατοικίες για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών του προγράμματος «κοινωνικής αντιπαροχής».

Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο. Ο ανάδοχος θα επιλέγεται μετά από διαγωνισμό, με βάση τις προδιαγραφές της  προκήρυξη του έργου  και θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών αλλά και εμπορικών χρήσεων για να είναι αποδοτική η επένδυση.

Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος «κοινωνική αντιπαροχή».



Η διάρκεια της παραχώρησης δεν θα είναι ενιαία για όλες τις περιοχές αλλά θα ορίζεται στην προκήρυξη κάθε διαγωνισμού, με βάση τις αξίες γης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επένδυσης. Το 30% ως 60%  των κτιριακών επιφανειών κατοικίας που θα ανεγερθούν θα ενοικιαστούν σε νέους με χαμηλή τιμή, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να τα αγοράσουν.  Η τιμή αγοράς θα είναι ελκυστική καθώς θα συνυπολογιστιούν και τα ενοίκια που κατέβαλαν όπως και τυχόν άλλες δαπάνες συντήρησης ή επισκευής.

Εκτάσεις άνω των 700 στρεμμάτων 

Από τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες η ΔΥΠΑ έχει προετοιμάσει εκτάσεις για την ανάπτυξη του προγράμματος «κοινωνικής αντιπαροχής» συνολικής επιφάνειας άνω των 700 στρεμμάτων σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές.

Οι εκτάσεις του προγράμματος σε ποσοστό 30% είναι στην Αττική και στο υπόλοιπο μεγάλο μέρος τους έχουν διασπορά σε όλη τη χώρα. Σε αυτές τις εκτάσεις του δημοσίου περιλαμβάνονται και ιδιόκτητα οικόπεδα συνολικής έκτασης  150 στρεμμάτων, όπως σε Ξάνθη 28 στρέμματα, Χαλκιδική 42 στρέμματα, Λάρισα 40 στρέμματα, Παιανία 20 στρέμματα, Κηφισιά 11 στρέμματα, Μαρούσι 1,5 στρέμμα κ.α.

ecopress.gr

error: Content is protected !!