Γιατί τόσο μένος κατά του  ΚΙΦΑ Σαλαμίνας κε Δήμαρχε; Γιατί τόσο μένος κατά του  ΚΙΦΑ Σαλαμίνας κε Δήμαρχε;
Μέσα σε όλα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στα δημοτικά πράγματα, τις μεγάλες φουρτούνες που έφεραν συγκεκριμένες επιλογές και παραλείψεις, έρχεται και μια εισήγηση... Γιατί τόσο μένος κατά του  ΚΙΦΑ Σαλαμίνας κε Δήμαρχε;

Μέσα σε όλα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στα δημοτικά πράγματα, τις μεγάλες φουρτούνες που έφεραν συγκεκριμένες επιλογές και παραλείψεις, έρχεται και μια εισήγηση του δημάρχου για κατάργηση του Κοινωνικού Ιατρείου & Φαρμακείου με το αιτιολογικό ότι πλέον οι ανασφάλιστοι μπορούν να απευθύνονται στις κρατικές δομές υγείας για όποια ανάγκη τους παρουσιάζεται. Όμως στην εισήγησή του αυτή, δεν αναφέρει ότι αυτό ισχύει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις εξ αιτίας των οποίων η μεγαλύτερη μερίδα των ανασφάλιστων μένει και πάλι εκτός υπηρεσιών υγείας. Όπως και δεν αναφέρει ότι οι πληροφορίες που ζήτησε από την διοίκηση του ΚΙΦΑ δεν είναι να δυνατόν να του δοθούν αφού ο δήμος είναι αναρμόδιος για τον έλεγχο όχι του ΚΙΦΑ αλλά της ΑμΚΕ «Στάση Ζωής» που το διαχειρίζεται τη απουσία εδώ και 4 χρόνια εκπροσώπων του δήμου (δεν όρισε η δημοτική αρχή εκπροσώπους- άγνωστο γιατί).

Γιατί άραγε αυτό το μένος λοιπόν;

Τις απαντήσεις μπορείτε να τις βρείτε στα παρακάτω. Πρώτα στην εισήγηση του δημάρχου για το θέμα που ο ίδιος θέτει και κατόπιν στην απάντηση της εκπροσώπου της ΑμΚΕ «Στάσης Ζωής» και υπεύθυνης του ΚΙΦΑ κας Έφης Ζήση.

Εμείς δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.

Η εισήγηση του κ. δημάρχου προς το Δ.Σ

Συζήτηση και λήψη απόφασης περί λειτουργίας του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» στο Δήμο Σαλαμίνας

Παρακαλούμε όπως συμπεριλάβετε στα θέματα της Η.Δ. το ως ανωτέρω θέμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας με την υπ’ αρ. 219/2012 είχε ομόφωνα αποφασίσει την ίδρυση Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης στο Δήμο Σαλαμίνας, το οποίο θα είχε σκοπό να προσφέρει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους πολίτες του Δήμου.

Πλέον, με την επικαιροποιημένη νομοθεσία έχει εκλείψει ο λόγος ίδρυσης του κοινωνικού ιατρείου αλληλεγγύης στο Δήμο Σαλαμίνας. Αναλυτικότερα με τον ν.4368/2016 και την ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016 θεσπίζεται το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η πλέον θεμελιώδης αλλαγή που εισάγει το ανωτέρω θεσμικό πλαίσιο είναι η εξίσωση του δικαιώματος ασφαλισμένων, ανασφάλιστων και πρώην κατόχων Ατομικού Βιβλιαρίου Οικονομικά Αδυνάμου ή Ανασφάλιστου ως προς την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η υγειονομική κάλυψη που εγγυάται το νέο πλαίσιο είναι πλήρης και περιλαμβάνει τη νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψή τους.

Πλέον τούτων με το με αρ. πρωτ. 20551/2023/12-10-2023 έγγραφό μου προς την υπεύθυνη του Σωματείου ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ κα. Έφη Ζήση ζήτησα να μας γνωρίσει:

α) τα στοιχεία του αρμοδίου υπαλλήλου ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ, ο οποίος, σύμφωνα με το αρ.1 του Κανονισμού Λειτουργίας είναι ο υπεύθυνος για την διαχείριση του ιατρείου καθώς και τα στοιχεία της σύμβασης εργασίας που έχει συνάψει με το σωματείο,

β) τα στοιχεία των μελών της Επιτροπής Διοίκησης, η οποία ασκεί την επίβλεψη της λειτουργίας του,

γ) θεωρημένα αντίγραφα των πρακτικών συνεδριάσεων της επιτροπής διοίκησης από την σύσταση έως σήμερα,

δ) θεωρημένα αντίγραφα εκ του βιβλίου εισερχομένων φαρμάκων στο κοινωνικό ιατρείο από την σύσταση του έως και σήμερα,

ε) θεωρημένα αντίγραφα εκ του βιβλίου εξερχομένων φαρμάκων στο κοινωνικό ιατρείο από την σύσταση του έως και σήμερα.

Επειδή δεν έλαβα καμία απάντηση στο ως άνω έγγραφό μου, επανήλθα με το με αρ. πρωτ. 24259/2023/06-12-2023 έγγραφό μου προς την υπεύθυνη του Σωματείου ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ κα. Έφη Ζήση.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, ουδεμία απάντηση έχει λάβει ο Δήμος Σαλαμίνας από την υπεύθυνη του Σωματείου ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Δήμος Σαλαμίνας καταβάλει για τη μίσθωση του χώρου, όπου στεγάζεται το κοινωνικό ιατρείο αλληλεγγύης το ποσό των (€856) οχτακοσίων πενήντα έξι ευρώ μηνιαίως.

Για τους λόγους αυτούς

ΕΙΣΗΓΟΥΜΕΘΑ

Τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης περί κατάργησης του ιδρυθέντος με την υπ’αρ. 219/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαλαμίνας Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Δήμο Σαλαμίνας.

Και η απάντηση της υπεύθυνης του ΚΙΦΑ Σαλαμίνας κας Έφης Ζήση

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,

Σε απάντηση της υπ΄αρ.Πρωτ.: 23259/06.12.2023 ηλεκτρονικής  επιστολή σας με θέμα «ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ» , σας ενημερώνω τα εξής:  

  1. Διάβασα προσεκτικά την επιστολή σας,  το περιεχόμενο της οποίας  κυριολεκτικά με κατέπληξε όχι μόνο διότι ήταν απροσδόκητο αλλά διότι το αίτημά σας είναι άκρως καταχρηστικό αφού ο Δήμος στερείται δικαιοδοσίας για οποιοδήποτε έλεγχο και εποπτεία του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Σαλαμίνας «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ»,και τούτο διότι ούτε Δημοτική υπηρεσία είναι, ούτε Δημοτικό Ν.Π.Δ.Δ., αλλά Ανθρωπιστική Οργάνωση (μη Κερδοσκοπικό Σωματείο) με κύριο στόχο την δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής δράσης, η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και εν γένει δράσης που διέπεται από φιλανθρωπικά συναισθήματα, στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο και βασίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό και την αρωγή από διάφορους φορείς μεταξύ των οποίων είναι και ο Δήμος Σαλαμίνας ο οποίος κατανοώντας την κοινωνική προσφορά της, αποφάσισε δια των υπ ΄αριθμ. 219 και 369/2012 αποφάσεων του ΔΣ να συνδράμει οικειοθελώς την προσπάθεια του Σωματείου προσφέροντας μέχρι σήμερα στέγη και ρεύμα, χωρίς καμία αξίωση επέμβασης στον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης των θεμάτων που αφορούν το Κοινωνικό Ιατρείο, παρά μόνο το δικαίωμα εκπροσώπησής του στην Επιτροπή Διοίκησης, το οποίο ποτέ δεν αμφισβητήθηκε. Το γεγονός ότι η διοίκηση του Δήμου επι σειρά ετών αμέλησε να ορίσει εκπροσώπους ώστε να μπορεί να ενημερώνεται για ό,τι ενδεχομένως την ενδιαφέρει, δεν είναι της δικής μας αρμοδιότητας, ούτε ευθύνης.Συνεπώς, το να έρχεσθε τώρα μετά από 9 ολόκληρα χρόνια και να ζητάτε, δίκην Εισαγγελέως, τέτοιου είδους ενημέρωση χωρίς να την δικαιούσθε, αν μη τι άλλο υποδηλώνει εμπάθεια, στοχεύει στον εκφοβισμό κι εμφανώς προσδιορίζει τον πολιτικό διωγμό ως κίνητρο της μετεκλογικής αυτής ενέργειας εκ μέρους σας, αφού στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 συμμετείχα στον αντίπαλό σε σας, συνδυασμό της κας Μπόγρη χωρίς να μπορώ να αφήσω ασχοολίαστο το γεγονός ότι μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών θυμηθήκατε ακριβώς σε μιάμισηημέρα στις 12 Οκτωβρίου 2023,από το βράδυ της Κυριακής 10 Οκτωβρίου 2023, να ζητήσετε τα στοιχεία που αναφέρετε.
  2. Σύμφωνα με το Κανονισμό Λειτουργίας , και δεδομένου όπως προείπα η «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ» δεν διαθέτει υπαλλήλους παρά μόνο εθελοντές,  ο υπεύθυνος για τη διαχείριση του Κοινωνικού Ιατρείου ορίζεται από το Σωματείο και την οποία θέση κατέχει η υπογράφουσα αμισθί. Το Σωματείο «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ» παρέχει τις υπηρεσίες του ΔΩΡΕΑΝ από εθελοντές και δεν έχει υπαλλήλους πόσο μάλλον έμμισθους καθότι δεν διαχειρίζεται χρήμα.
  3. Και σας ερωτώ αγαπητέ κύριε Δήμαρχε…

Με ποιες διατάξεις οι Δήμοι ορίζονται ως ελεγκτές των Κοινωνικών Ιατρείων Αλληλεγγύης και μάλιστα να θέτουν και κανόνες;;;

Λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας, ότι τα Σωματεία που μια από την δράση του συγκεκριμένου είναι και το Κ.Ι.Φ.Α. Σαλαμίνας διατηρούν στοιχεία προσωπικών δεδομένων των βοηθούμενων συνανθρώπων μας τα οποία δεν επιτρέπετε να κοινοποιηθούν σε καμία Δημοτική υπηρεσία.

  1. Θα έπρεπε να γνωρίζετε πως μετά την πλήρη αδιαφορία των 2 τελευταίων Δημοτικών Αρχών και ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε λάβει ΕΣΠΑ διότι πληρούσαμε από την πρώτη στιγμή τις προϋποθέσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας όταν οι περισσότεροι Δήμοι της Χώρας έχουν λάβει για «Κοινωνικό Φαρμακείο», «Κοινωνικό Παντοπωλείο», «Κοινωνική Μαγειρείο» και ενώ σας είχα ενημερώσει δια ζώσης, εσείς κωφεύατε ώστε να ροκανίζετε τον χρόνο μη ανταποκρινόμενος σε κανένα απολύτως αίτημά μας.
  2. Σας ενημερώνουμε ότι από την 5η Σεπτεμβρίου 2014 έχουμε υπογράψει την «Χάρτα των Κοινωνικών Ιατρείων» όπως όλα τα ανεξάρτητα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης που δεν παίρνουν ΕΣΠΑ παρά μόνο παραχώρηση χώρου με φώς, νερό, τηλέφωνο αλλά και πλήρη κάλυψη των εξόδων αυτών (από γραφική ύλη, έως βενζίνη για τις μετακινήσεις τους, χρηματική βοήθεια για έξοδα, αποστολές που φθάνουν με courier, συναυλίες που ενισχύουν τον σκοπό τους, εκδηλώσεις) κ.λ.π. που αυτά στο Νησί ΔΕΝ τα έχουμε δει από εσάς, ούτε στην φαντασία μας …

Η «Χάρτα» περιλαμβάνει τον κανονισμό λειτουργίας όλων των Κ.Ι.Φ.Α. περιληπτικά αναφέρει τα εξής προς γνώση σας και μόνο … Οργανώνουμε την καθημερινότητά μας, δημιουργώντας δομές αλληλεγγύης για τη στήριξη και την ανακούφιση όλων όσων έχουν ανάγκη. Αγωνιζόμαστε μαζί με την κοινωνία που μας έχει αγκαλιάσει για την ανατροπή των πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων, για να υπάρξει ένα δωρεάν δημόσιο, και καθολικό σύστημα υγείας που να υπηρετεί τις υγειονομικές ανάγκες, από την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση όλων των ανθρώπων χωρίς καμία μορφή αποκλεισμού.

Τα Κ.Ι.Φ.Α. αποτελούν ανοιχτούς χώρους συνεύρεσης, προσπαθούν να δραστηριοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, προωθούν τη συμμετοχή από κοινού εθελοντών, ασθενών αλλά και της κοινωνίας, λειτουργούν ως ανοιχτές συλλογικότητες, με άμεση συμμετοχική δημοκρατία και στη βάση της ισοτιμίας όλων των μελών. Όλες οι αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία και τους στόχους τους παίρνονται στην ανοιχτή γενική συνέλευση, στην οποία μπορούν να παρευρεθούν όλοι/ες.

Τα Κ.Ι.Φ.Α. στηρίζονται στην αλληλεγγύη των ανθρώπων και δεν έχουν καμιά εξάρτηση, ούτε και δέχονται χρήματα από οποιονδήποτε στηρίζει την κατεδάφιση της Δημόσιας Υγείας, άμεσα ή έμμεσα. Δέχονται δωρεές παραχωρήσεων χώρων με λειτουργικά έξοδα από τον εκάστοτε Δήμο, προσφορές και δωρεές κάθε είδους που έχουν ανάγκη αλλά δε διαφημίζουν κανέναν για την όποια δωρεά κάνει. Δεν επιτρέπουν καμία κομματική εμπλοκή στη λειτουργία τους, ούτε επιτρέπουν την εκμετάλλευση του έργου τους για προσωπική προβολή ή όφελος οποιουδήποτε. Προωθούν την ισότιμη συμμετοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ τους.

  1. Όσον αφορά την Σαλαμίνα, έχουμε προσέξει και όχι μόνο εμείς, την πλήρη και αποκλειστική στήριξή σας στην Μ.Κ.Ο. ΔΗ.ΣΚΕ.ΑΝ που όπως καλά γνωρίζεται έχει μεγάλα κονδύλια από το ΕΣΠΑ αλλά κι εσείς τόσο προσωπικά δώσατε έναν μισθό σας με την Μ.Κ.Ο. κλειστή λόγω (Covid), όσο και ο Δήμος χρηματοδοτεί την Μ.Κ.Ο. ανελλιπώς με δωροεπιταγές, Οικονομικές ενισχύσεις από ΔΕΣΦΑ, εκδηλώσεις, ακόμη και από τους μωβ κάδους τα ανταποδοτικά κλπ που φυσικά τα γνωρίζετε και αρκεί κάποιος να μπει στην Διαύγεια για να έχει πλήρη γνώση …
  2. Όπως άριστα γνωρίζετε το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης έχει προσφέρει τα μέγιστα στο Νησί και έχει περάσει πέρα από τα σύνορα της Ελλάδος γι’ αυτό και οι επισκέψεις οργανώσεων του εξωτερικού που στέλνουν φοιτητές για ένα δίμηνο σχεδόν την κάθε φορά ώστε να κάνουν την εργασία τους στον χώρο μας.
  3. Δυστυχώς για εσάς κύριε Δήμαρχε, δεν δώσατε ως Δήμος για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Σαλαμίνας ούτε ένα (1) ευρώ !!!

Σας κοστίσαμε «τζάμπα» αγαπητέ κύριε Δήμαρχε εκτός φυσικά του ενοικίου και

του ρεύματος …

  1. Τι να πρωτοθυμηθούμε … Τα Ιατροφαρμακευτικό Υλικό που κάναμε δωρεές από τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Κοινωνικό Φροντιστήριο, όλους τους Αθλητικούς Συλλόγους ακόμη και σε Ναούς για το Κατηχητικό ;;;
  2. Όταν εποχής Covid τις εκατοντάδες μάσκες, γάντια, αντισηπτικά που σας είχαμε προμηθεύσει διότι δεν είχατε… όμως η Διαύγεια άλλα έλεγε ότι είχατε προμηθευτεί απο φαρμακεία της επιλογής σας… Αρκούσε λοιπόν να μπω στην Διαύγεια και ν’ αρχίσω να μετράω ποσά από τις απ’ ευθείας αναθέσεις που είδα για τα ίδια ακριβώς πράγματα που η ίδια σας έστελνα…
  3. Να θυμηθούμε τις βραδιές γαστρονομίας που σας διαθέσαμε 50 κιλά χταπόδια, μύδια, όλη την μαναβική που χρειαζόσαστε ακόμη και το ελαιόλαδο που καταναλώσατε για τις βραδιές σας;;;
  4. Να θυμηθούμε ότι ξεκινήσαμε να μαγειρεύουμε αρχικά 100 μερίδες φαγητού και τις κάναμε 400 την ημέρα για 48 ημέρες λόγω Covid χωρίς ΠΟΤΈ να μας παραδώσετε πρώτες ύλες για το μαγείρεμα ούτε καν συσκευασίες για το φαγητό …;;;
  5. Ακόμη και το ψωμί δική μας δωρεά ήταν από τους φούρνους που έχουμε άριστες σχέσεις όταν χρειάστηκε ξανά να βοηθήσουμε στις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα, στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και όπου αλλού κληθήκαμε να στηρίξουμε, διότι ούτε κι αυτό το είχατε προβλέψει …
  6. Αλήθεια …Το «Βοήθεια στο σπίτι» για ποιό λόγο τα φάρμακα των ασθενών τα παίρνει απο το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Σαλαμίνας;;;
  7. Να θυμηθούμε την 29η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαλαμίνας την 14η Οκτωβρίου 2022 και συγκεκριμένα κατά την συζήτηση του θέματος αρ. 21 από μέρους του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Διολέτη Παντελεήμονα ακούστηκε ο ισχυρισμός ότι από μεριάς του Δήμου Σαλαμίνας καλύφθηκαν τα έξοδα για τον ήχο –μικροφωνική εκδήλωσης του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Σαλαμίνας , που φυσικά με απάντησή σας μετά απο 4 μήνες περίπου και με αρκετή πίεση απο μεριάς μου, μου απαντήσατε ότι ποτέ ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΉΧΟ…;;; Ή να θυμηθώ το ποσόν των 5.000 ευρώ που υποτίθεται ότι υπήρχε σε κωδικό για τα έξοδα που είχαμε πραγματοποιήσει ως την ελάχιστη βοήθεια για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης που όμως ΠΟΤΈ ΔΕΝ ΉΡΘΑΝ…!!!
  8. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν για δύο ολόκληρα χρόνια σας ζητούσαμε ραντεβού και η γραμματέα σας ενώ σας ενημέρωνε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν μας δεχτήκατε…!!!

Και πάλι, παρ’ όλες τις πικρίες, ανταποκριθήκαμε άμεσα στο κάλεσμά σας όταν χρειαστήκατε μια μεγάλη ποσότητα από ινσουλίνες με το γνωστό αποτέλεσμα καπηλευόμενος το έργο μας…

  1. Πρώτη φορά συνάντησα Δήμαρχο που περνούσε έξω από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης με έβλεπε να μπαίνω στο φορτηγό και δεν έλεγε ένα απλό «Καλημέρα»…
  2. Για να μη συζητήσουμε καλύτερα για το «κουτί του φοιτητή» που ποτέ δεν δώσατε το ευρώ σας, ούτε φέρατε κάτι γι να το ενισχύσουμε αλλά στην Διαύγεια είδα κάτι 5.000 ευρώ γι’ αυτόν τον σκοπό … Έκτοτε ως δια μαγείας δεν ξέρω τι έγινε … Σταμάτησε και γιατί ;;;
  3. Αξίζει δε να σας ενημερώσω ότι το 96% των δωρεών σε φάρμακα προέρχεται από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και μόνο ένα 4% προέρχεται από την Σαλαμίνα και ως επί το πλείστον ληγμένα αφού όταν χάνεται κάποιος συγγενής τους μέχρι ν’ αδειάσουν το σπίτι οι συγγενείς τα σκευάσματα έχουν ήδη λήξει…

Με τιμή 

Εφη Ζήση

error: Content is protected !!