Πότε πρέπει να έχω αντιολισθητικές αλυσίδες και ποιο είναι το πρόστιμο; Πότε πρέπει να έχω αντιολισθητικές αλυσίδες και ποιο είναι το πρόστιμο;
Κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, κάθε όχημα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με χιονοαλυσίδες, ή κουβέρτες κλπ. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπεται πρόστιμο.... Πότε πρέπει να έχω αντιολισθητικές αλυσίδες και ποιο είναι το πρόστιμο;

Κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, κάθε όχημα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με χιονοαλυσίδες, ή κουβέρτες κλπ. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπεται πρόστιμο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, οι οδηγοί οφείλουν να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο και να τα χρησιμοποιούν σε όσες περιοχές απαιτείται, αλλιώς προβλέπονται πρόστιμα.



Κάθε χρόνο, η υποχρεωτικότητα του μέτρου ισχύει μετά από σχετική οδηγία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με το τί ισχύει έως τώρα, το πρόστιμο είναι 80 ευρώ για όσους δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αντί για αλυσίδες, οι οδηγοί επιτρέπεται να έχουν στο όχημά τους χιονοκουβέρτες ελαστικών ή χιονολάστιχα, δηλαδή ελαστικά που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S.

Σύμφωνα με ΦΕΚ:



Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ

Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών μέσων στα οχήματα ισχύει κατά τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους.
Ακόμα και αυτό το διάστημα, όμως, τα αντιολισθητικά μέσα (συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων) είναι υποχρεωτικά μόνο εφόσον απαιτηθεί από τις καιρικές συνθήκες και εκδοθεί σχετική απόφαση από τις αρμόδιες αρχές.

Οι οδηγοί θα πρέπει επίσης:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3.
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.


Πού και πότε τοποθετούμε τις αλυσίδες

1. Τα αντιολισθητικά είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.

2. Τα αντιολισθητικά τοποθετούνται και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος. Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα.

dnews.gr

error: Content is protected !!