Απαντήσεις σχετικά με το δευτερεύον δίκτυο ακαθάρτων της περιοχής Παλουκίων Σαλαμίνας – Απαντήσεις σχετικά με το δευτερεύον δίκτυο ακαθάρτων της περιοχής Παλουκίων Σαλαμίνας –
Αθήνα, 08/01/2024 ΕΡΩΤΗΣΗΤης:         ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑΣ – ΧΑΪΔΩΣ Βουλευτού Β’ ΠειραιώςΠΡΟΣ:     Την κ. Υπουργό ΕσωτερικώνΤον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Υποδομών και... Απαντήσεις σχετικά με το δευτερεύον δίκτυο ακαθάρτων της περιοχής Παλουκίων Σαλαμίνας –

Αθήνα, 08/01/2024

ΕΡΩΤΗΣΗ
Της:         ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑΣ – ΧΑΪΔΩΣ Βουλευτού Β’ Πειραιώς
ΠΡΟΣ:     Την κ. Υπουργό Εσωτερικών
Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:    «Σχετικά  με   το   δευτερεύον  δίκτυο  ακαθάρτων   της   περιοχής Παλουκίων Σαλαμίνας»

Κυρία Υπουργέ, Κύριοι Υπουργοί,

Με βάση σχετική επιστολή των κατοίκων της περιοχής Παλουκίων Σαλαμίνας, η εγκατάσταση του δικτύου ακαθάρτων της ως άνω περιοχής, έγινε όπως αναφέρουν: «σε ακατάλληλο βάθος πέντε (5) μέτρων στην παραλιακή ζώνη, χωρίς να στεγανοποιηθούν εξ αρχής τα φρεάτια με την κατασκευή τους. … Η μελέτη είχε συνταχθεί από το 1979 και είχε εγκριθεί αρμοδίως από το Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη το βάθος εγκατάστασης του δικτύου να είναι στο ενάμισι με δύο μέτρα στο παραλιακό μέτωπο, λόγω των τοπικών και εδαφικών συνθηκών». Συνεχίζουν αναφέροντας ότι: «Εν έτη 2023 – 2024, το δίκτυο στο παραλιακό μέτωπο παραμένει αστεγανοποίητο και η ΕΥΔΑΠ έχει βάλει μπαλονάκι φραγής στο φρεάτιο που οδηγεί τα θαλάσσια ύδατα στο αντλιοστάσιο, για τον λόγο ότι αλμυρό νερό κατευθυνόμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Ψυτάλειας δημιουργεί πρόβλημα στα μηχανήματα. … Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από αυτοψία που έκανε πραγματογνώμονας της ΕΥΔΑΠ στις 03/03/2023, τόσο στην Ακτή Σαλαμινομάχων όσο και στην οδό Νάξου που είχε ιδιαίτερα υψηλό υδροφόρο ορίζοντα. … Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι ότι η ΕΥΔΑΠ μέχρι και σήμερα εδώ και 32 χρόνια, δεν έχει κάνει οριστική παραλαβή του δικτύου εξαιτίας της αποτυχίας στεγανοποίησής του. Για το λόγο αυτό το έργο δεν έχει φάκελο υγείας και ασφαλείας (ΦΑΥ). Υπόψιν ότι το δευτερεύον δίκτυο ακαθάρτων δουλεύει από τη χρονολογία που συνδέθηκε το 2006, με τον ένα αγωγό

συλλεκτήρα και όχι με τους τρεις όπως θα έπρεπε να λειτουργεί. Είναι άξιο λόγου να σημειωθεί ότι το εν λόγω δίκτυο, έχει γίνει ένα απέραντο πηγάδι λυμάτων, όπου τα λύματα περιφέρονται μέσα σε αυτό και εκτονώνονται μέσα στα αστεγανοποίητα φρεάτια με κατεύθυνση τη θάλασσα διαμέσου των υπογείων νερών καθώς επίσης και με το φαινόμενο της παλίρροιας και της άμπωτης που παρατηρείται στην περιοχή και ήταν έντονο και ορατό με ξέρα πριν την επιχωμάτωση του λιμανιού, διακυβεύοντας τα θεμέλια των σπιτιών με επιθετικά λύματα. … Το ίδιο ισχύει και για την οδό Ρουκα και Νάξου, όπου οι βόθροι σε πολυκατοικία δεν σφραγίστηκαν, εξακολουθώντας να υπάρχουν και να μολύνουν τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα που περνάει από την οδό Νάξου. Επίσης, το δίκτυο νερού από τους βόθρους της πολυκατοικίας της οδού Νάξου απέχει σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου ενώ ο νόμος αναφέρει ότι οι βόθροι πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 20 μέτρα από το δίκτυο ύδρευσης. Είναι άξιο λόγου να σημειωθεί ότι η οδός Νάξου βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της περιοχής Παλουκίων και εκεί συγκεντρώνονται οι βροχοπτώσεις σε έναν κακότεχνο δρόμο χωρίς μελέτη μηκοτομής κ.λπ.»

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Είναι πράγματι αληθή τα όσα αναφέρονται ανωτέρω περί αποτυχίας του δευτερεύοντος δικτύου ακαθάρτων της περιοχής Παλουκίων Σαλαμίνας κι αν ναι, πώς σκοπεύετε να δράσετε για την αποκατάστασή του;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Α. Π.: ΥΠΕΝ/ΥΠΣΥΝ/9340/172 Ημ/νία: 29/01/2024
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Υπηρεσία Συντονισμού
Γραφείο Νομικών & Κοινοβουλευτικών Θεμάτων

ΠΡΟΣ: Βουλή των Ελλήνων

ΚΟΙΝ.:
1.    Βουλευτή κα Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου
2.    Υπουργείο Εσωτερικών
3.    Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 2495/08.01.2024 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τη Βουλευτή κα Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η διαχείριση των αστικών λυμάτων καθορίζεται από την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ “περί επεξεργασίας αστικών λυμάτων”, που ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 5673/400/1997, όπως ισχύει. Οι οικισμοί που εμπίπτουν στις διατάξεις της ανωτέρω Οδηγίας έχουν την υποχρέωση της ορθής διαχείρισης των αστικών λυμάτων με την κατασκευή υποδομών συλλογής και επεξεργασίας, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση τους με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Αρμόδιοι φορείς για την υλοποίηση και λειτουργία των έργων είναι οι Δήμοι, οι ΔΕΥΑ, οι εταιρείες Ύδρευσης – Αποχέτευσης.

Επιπρόσθετα επισυνάπτουμε τα υπ’ αριθμ. πρωτ. 03/15-01-2024 και 1238/22-01-2024 έγγραφα της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας Α.Ε. (ΕΥΔΑΠ Α.Ε.).

Ο Υπουργός
Θεόδωρος Σκυλακάκης


ΕΥΔΑΠ
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Αθήνα, 15/1/2024

Αρ. Πρωτ. 03

Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γραφείο Νομικών & Κοινοβουλευτικών Θεμάτων

Θέμα: Απάντηση στην 2495/8-1-2024 Ερώτηση της Βουλευτού κας Σοφίας – Χάιδως Ασημακοπούλου, με θέμα: «Σχετικά με το δευτερεύον δίκτυο ακαθάρτων της περιοχής Παλουκίων Σαλαμίνας»

Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε ότι:

Η αρμοδιότητα κατασκευής των δευτερευόντων δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων (διατομές αγωγών μικρότερες ή ίσες με 300 χλστ.) καθώς και των ιδιωτικών συνδέσεων των ακινήτων, βάσει των Ν. 1068/1980 και Ν. 2744/1999 όπως ισχύει, ανήκει στους ΟΤΑ. Στο άρθρο 15 του Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύου Αποχέτευσης (ΦΕΚ 846/Β/ 09.05.2006), καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες τα δίκτυα που κατασκευάζονται από τους ΟΤΑ παραλαμβάνονται από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και εντάσσονται στο οριστικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων.

Το συγκεκριμένο δίκτυο, στο οποίο αναφέρεται η Ερώτηση (δίκτυο επί των οδών Ακτής Σαλαμινομάχων, Ρούκα και Νάξου), αφορά δευτερεύον δίκτυο το οποίο κατασκευάστηκε από το Δήμο Σαλαμίνας. Το εν λόγω δίκτυο δεν έχει παραληφθεί από την ΕΥΔΑΠ και όπως έχει διαπιστωθεί από ελέγχους και αυτοψίες, παρουσιάζει κακοτεχνίες για τις οποίες οι Υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ έχουν ενημερώσει το Δήμο Σαλαμίνας με σχετική επιστολή, καθώς είναι και ο αρμόδιος για να τις αποκαταστήσει.

Σε ό,τι αφορά στην τοποθέτηση μπαλονιού φραγής σε φρεάτιο, σας γνωρίζουμε ότι τέτοια ενέργεια δεν έχει γίνει από την ΕΥΔΑΠ.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ΕΥΔΑΠ σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του Ν. 2744/1999, δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο δίκτυο όμβριων – ρεμάτων, καθώς αυτή, με τον Ν.2744/99 ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, ενώ από 1/1/2008 με το Ν.3481/06 περιήλθε στους οικείους ΟΤΑ ή την Περιφέρεια ή το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, κατά περίπτωση. Οι φορείς αυτοί έχουν την ευθύνη για τη μελέτη, κατασκευή, ένταξη, λειτουργία και συντήρηση των αγωγών όμβριων, των εξωτερικών διακλαδώσεων των όμβριων, των φρεατίων υδροσυλλογής, των διευθετημένων ή μη ρεμάτων (ανοικτών ή καλυμμένων) και εν γένει των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Χαράλαμπος Σαχίνης
Διευθύνων Σύμβουλος
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ Α.Ε.


ΕΥΔΑΠ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
Πληροφορίες : Ε. Ψαρρά τηλ. : 210 749 5561,5562 email: epsara@eydap.gr

Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γραφείο Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων

Θέμα: Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτού

Σχετ. : Η υπ’αριθμ. 2495/9-01-2024 Ερώτηση της Βουλευτού Β’ Πειραιώς κας Ασημακοπούλου Σοφίας – Χάϊδως

Σε συνέχεια του με αριθμ. πρωτ. 03/15.01.2024 εγγράφου του Διευθύνοντα Συμβούλου Ε.ΥΔ.Α.Π. αναφορικά με την ως άνω σχετική ερώτηση, συμπληρωματικά σας ενημερώνουμε ότι:

Με το με αρ. πρωτ. Ε.Υ.Α.Π. 19627/29.09.2015 (συν.1) και με το με αριθμ. πρωτ. Ε.ΥΔ.Α.Π. 19629/29.09.2015 (συν.2) έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σαλαμίνας, προς την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ζητήθηκε ο ορισμός εκπροσώπου για την παραλαβή του έργου «Παραλαβή Δευτερεύοντος Δικτύου Αποχέτευσης περιοχής Παλουκίων Σαλαμίνας», (συν. 1)

Με το με αρ. πρωτ. Γ.Γ. Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. 17308/16.12.2015 η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. (συν. 3) όρισε εκπρόσωπο το κο Καλαφάτη Κων/νο Τεχνολόγο Μηχανικό. Με το έγγραφο αυτό επίσης ζητήθηκε:

  1. 1.       Η διαβίβαση των οικονομικών στοιχείων του έργου προκειμένου να εκδοθεί η αναλογούσα χρέωση, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν.1068/80, του ποσοστού 22% επί της δαπάνης κατασκευής του έργου αγωγών αποχέτευσης και
  2. 2.       Η διαβίβαση των κατασκευαστικών στοιχείων του έργου (οριζοντιογραφίες – μηκοτομές -υλικά κατασκευής) προκειμένου να είναι δυνατή η διενέργεια ελέγχου του δικτύου.

Με το με αρ. πρωτ. Ε.ΥΔ.Α.Π 2830/01.02.2018 (συν. 4) έγγραφο ο Δήμος Σαλαμίνας διαβίβασε τα τελικά οικονομικά στοιχεία του έργου «ΠΑΛΟΥΚΙΑ» συνολικής δαπάνης 1.446.951,52€ και του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ» συνολικής δαπάνης 10.393.801,00€.

Μέχρι σήμερα ο Δήμος Σαλαμίνας δεν έχει προσκομίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. τα κατασκευαστικά στοιχεία του έργου στην περιοχή των Παλουκιών Σαλαμίνας όπως προβλέπεται από τους όρους του άρθρου 15 του Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύου Αποχέτευσης (ΦΕΚ 846 τ. Β/06-05-2009). Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι από επί τόπου επισκέψεις έχουν διαπιστωθεί κατασκευαστικά προβλήματα στο εν λόγω δίκτυο, για τα οποία έχει ενημερωθεί ο Δήμος λόγω αρμοδιότητας, η ΕΥΔΑΠ δεν έχει προβεί στην παραλαβή του.

ΕΥΔΑΠ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

Συνημμένα:

-Το με αριθμ. πρωτ. Ε.ΥΔ.Α.Π. 19627/29.09.2015 εισερχόμενο έγγραφο Δήμου Σαλαμίνας

  • –       Το με αριθμ. πρωτ. Ε.ΥΔ.Α.Π. 19629/29.09.2015 εισερχόμενο έγγραφο Δήμου Σαλαμίνας
  • –       Το με αριθμ. πρωτ. Ε.ΥΔ.Α.Π. 17308/16.12.2015 εξερχόμενο έγγραφο προς Δήμο Σαλαμίνας
  • –       Το με αριθμ. πρωτ. Ε.ΥΔ.Α.Π. 2830/01.02.2018 εισερχόμενο έγγραφο Δήμου Σαλαμίνας

Η Διευθύντρια Δικτύου Αποχέτευσης
Ε. Ψαρρά

error: Content is protected !!