Δώρα συνταξιούχων: Η απόφαση-σταθμός του Αρείου Πάγου και οι «προσδοκίες» Δώρα συνταξιούχων: Η απόφαση-σταθμός του Αρείου Πάγου και οι «προσδοκίες»
Ο Άρειος Πάγος κλήθηκε να κρίνει αν είναι νόμιμη η κατάργηση για τους  συνταξιούχους των επιδομάτων εορτών και αδείας με τη διάταξη του άρθρου... Δώρα συνταξιούχων: Η απόφαση-σταθμός του Αρείου Πάγου και οι «προσδοκίες»

Ο Άρειος Πάγος κλήθηκε να κρίνει αν είναι νόμιμη η κατάργηση για τους  συνταξιούχους των επιδομάτων εορτών και αδείας με τη διάταξη του άρθρου πρώτου  παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.6 περ. 3 ν. 4093/2012 και εάν η κατάργησή τους εξυπηρετεί  σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και όχι απλώς ταμειακό συμφέρον τού Δημοσίου ή  των λοιπών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.



Επειδή με την πρόσφατη απόφασή του 1509/2023 (Β2 Πολιτικό Τμήμα) ο  Άρειος Πάγος αποδέχεται μεν τη συνταγματικότητα της ως άνω διάταξης (περί κατάργησης) αλλά αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις υπ’αριθ. 2287-2288/2015 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (έστω και αν μεταγενέστερα  ανατράπηκαν με τις 1890 και 1891/2019 αποφάσεις ΟλΣΤΕ), παραπέμπει στο  Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) την οριστική κρίση επί του ζητήματος της  συνταγματικότητας ή μη της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης.



Όπως αναφέρει ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚ, οι προσδοκίες των συνταξιούχων βεβαίως δεν είναι μεγάλες αφού τα  Ανώτατα Δικαστήρια της πατρίδας μας, στην πλειονότητά τους, μέχρι τώρα έκριναν  συνταγματικές τις μνημονιακές συνταξιοδοτικές περικοπές και την κατάργηση των Δώρων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι συνταξιούχοι πρέπει να αναμένουν την εξέλιξη  που άνοιξε η 1509/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου ενώπιον του ΑΕΔ.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για το θέμα, στο παρακάτω έγγραφο:

aftodioikisi.gr



error: Content is protected !!