Sexting: Τι είναι, γιατί το επιλέγουν οι έφηβοι και ποιες οι συμβουλές προς τους γονείς Sexting: Τι είναι, γιατί το επιλέγουν οι έφηβοι και ποιες οι συμβουλές προς τους γονείς
Η ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου αναλύει τον λόγο που οι νέοι επιλέγουν το sexting ως επικοινωνία κι εξηγεί πώς μιλάμε στα παιδιά για τους κίνδυνους... Sexting: Τι είναι, γιατί το επιλέγουν οι έφηβοι και ποιες οι συμβουλές προς τους γονείς

Η ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου αναλύει τον λόγο που οι νέοι επιλέγουν το sexting ως επικοινωνία κι εξηγεί πώς μιλάμε στα παιδιά για τους κίνδυνους που κρύβει.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεκάδες περιστατικά προσέγγισης ανηλίκων μέσω κοινωνικών δικτύων από αρρωστημένα μυαλά που μόνο αθώες προθέσεις δεν έχουν.



Τι είναι το sexting

Ο όρος sexting προκύπτει από τις αγγλικές λέξεις sex + texting και χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ανταλλαγή μηνυμάτων με ερωτικό περιεχόμενο. Ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στην ερωτική φρασεολογία, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και οπτικό υλικό -φωτογραφίες ή/και βίντεο-  προκλητικού και γυμνού περιεχομένου που μοιράζονται οι χρήστες μεταξύ τους.



Τι λένε οι ειδικοί

Η ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου αναλύει γιατί οι έφηβοι επιλέγουν το sexting ως επικοινωνία και εξηγεί πώς μιλάμε στα παιδιά για τους κίνδυνους που κρύβει, αλλά και τι πρέπει να ξέρουμε για τη δημοφιλία που έχει. Οι έφηβοι επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων, συνήθως, καθώς χρειάζονται την αποδοχή και θέλουν να νιώσουν αρεστοί και επιθυμητοί, εξηγεί η ψυχολόγος.

«Αυτή η ανάγκη χρειάζεται να γίνει κατανοητή από τους γονείς, οι οποίοι οφείλουν να προσπαθούν να τη μειώνουν στα παιδιά. Συνήθως, οι έφηβοι νιώθουν ότι δεν έχουν πάρει αυτό που χρειάζονται από τους ανθρώπους της ζωής τους και το επιζητούν με άλλους τρόπους».



Όπως εξηγεί, η ανάγκη ανταλλαγής μηνυμάτων μπορεί να δείχνει μια κακή εικόνα που έχουν οι έφηβοι για τον εαυτό τους. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές και πράξεις, προκειμένου να λάβουν την επιβεβαίωση που χρειάζονται.

«Όταν επιζητούν αυτή την αποδοχή χωρίς φροντίδα για τον εαυτό τους, μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Προχωρώντας στην εφηβεία, οι νέοι έχουν την ανάγκη να ανακαλύψουν την ερωτική πλευρά της ζωής τους μέσω μηνυμάτων.» Επιζητούν προσοχή και προσπαθούν να συνδεθούν με άλλα άτομα της ηλικίας τους, χωρίς όμως να θέτουν προσωπικά όρια σε αυτές τις σχέσεις.

Ο ρόλος των γονιών

Η Αγγελική Καβαλλιεράτου δήλωσε πως «ως γονείς πρέπει να φροντίσετε να μην είστε σκληροί ή επικριτικοί με το παιδί σας, εάν μάθετε ότι συνομιλεί με τέτοιο τρόπο. «Ως γονείς, είναι σημαντικό να διαχειριστείτε τη δική σας αγωνία για μια συζήτηση», εξηγεί.

«Η υπερβολική εξοικείωση με τα συγκεκριμένα μέσα και εφαρμογές μπορεί να μη τους βοηθάει να έχουν στο νου τους ορισμένους κινδύνους. Χρειάζεται η δική σας παρέμβαση, ώστε να τους μιλήσετε για το ουσιαστικά ασφαλές μοίρασμα στα κοινωνικά δίκτυα».

Επιπλέον, «πρέπει να δείξετε εμπιστοσύνη, να τους πείτε ότι θα είστε εκεί και να δείξετε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε ερώτηση, απορία ή συζήτηση επιθυμούν».

tovima.gr

error: Content is protected !!