ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΗΜΕΡΕΣ» ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΗΜΕΡΕΣ»
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Γράφει η Λίλυ Νούραη Συχνά ακούμε για τις «Αλκυονίδες Ημέρες», τις οποίες και βιώνουμε κάθε χρόνο στην καρδιά του χειμώνα,... ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΗΜΕΡΕΣ»

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Γράφει η Λίλυ Νούραη

Συχνά ακούμε για τις «Αλκυονίδες Ημέρες», τις οποίες και βιώνουμε κάθε χρόνο στην καρδιά του χειμώνα, γεμάτες από ήλιο και θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμη και τους 20ο βαθμούς Κελσίου. Γιατί όμως, τις ονομάζουμε έτσι; Υπάρχει ένα ολόκληρο «ιστορικό πίσω τους.

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, λοιπόν, ο Βασιλιάς Κύηας, παντρεμένος με την Αλκυόνη, κόρη του Αιόλου, ο οποίος ήταν Θεός των Ανέμων, έδειξαν κατά την διάρκεια του βίου τους, μεγάλη υπεροψία καθώς και ασέβεια προς τον πατέρα των Θεών Δία και την σύζυγό του Ήρα, ώστε να προκαλέσουν την οργή τους, και εκείνος να τις μεταλλάξει σε πουλιά, τα οποία έλαβαν την ονομασία «Αλκυόνες». Προκειμένου όμως να μπορούν να γενούν τα παιδιά τους, παρεχώρησε λίγες ανοιξιάτικες ημέρες στην καρδιά του χειμώνα και τους όρισε στις άκρες της θάλασσας να τα φέρνουν στον κόσμο. Έτσι, αυτές οι ημέρες, παρέμειναν ως «αλκυονίδες».

Υπάρχουν όμως και δύο άλλες εκδοχές του Μύθου.  Κατά την πρώτη, ο Κύηας θέλησε να πάει για ψάρεμα, παρά τις αντιρρήσεις της Αλκυόνης, αλλά δεν έσρξε να επιστρέψει. Αλαφιασμένη και πονεμένη έτρεξε και έψαχνε να τον βρεί εκείνη οργώνοντας της παραλίες, ώσπου ο Δίας την λυπήθηκε και μετά από ημέρες αγωνίας, την μετέτρεψε σε πουλί, όπως μας πληροφορεί ο Λουκιανός σε έργο του με τον τίτλο «Αλκυών».



Η άλλη εκδοχή είναι ότι η Αλκυόνη, σαν είδε το πλοιάριο του άντρα της να βυθίζεται, απελπισμένη έπεσε στην θάλασσα, από έναν βράχο και πνίγηκε. Οι Θεοί, τους μεταμόρφωσαν σε πουλιά, εντυπωσιασμένοι από τον έρωτά τους  και η Αλκυόνη επώαζε τα αυγά της στην ακροθαλασσιά, αλλά τα κύματα τα έπαιρναν και χάνονταν. Επεμβαίνοντας και πάλι ο Δίας, έκανε τις ημέρες της επώασης, να επικρατεί καλοκαιρία και η μητέρα, να μπορεί να ολοκληρώνει το έργο της. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι «αλκυόνες» γεννούν την Άνοιξη, και όχι κατά την διάρκεια του χειμώνα.



Αλλά και ένας ακόμη μύθος είναι γνωστός, σύμφωνα με τον οποίον, οι Αλκυονίδες ήταν επτά Νύμφες, κόρες του γίγαντα Αλκυονέα. Όταν ο Ηρακλής τον σκότωσε, αυτές έπεσαν στη θάλασσα, και η Αμφιτρίτη τις μεταμόρφωσε σε επτά γαλάζια πουλιά, τις Αλκυόνες. 



Να σημειώσουμε ακόμη, ότι υπάρχει και ένας αστερισμός στο ουράνιο στερέωμα, ο οποίος ονομάζεται «Πλειάδες», του οποίου το πιο λαμπρό αστέρι, φέρει την ονομασία «Αλκυών», και αυτό ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν πολύ σημαντικό, καθώς επίσης και οι Βαβυλώνιοι. Ο δε Ησίοδος, αναφέρει, κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα σύμφωνα με αυτόν τον αστερισμό, οι άνθρωποι ξεκινούσαν τις γεωργικές εργασίες και τα ταξίδια τους. Ο αστερισμός αυτός, κατά την διάρκεια του χειμώνα, φαίνεται στον Ουρανό, μόνον όταν υπάρχει αιθρία, και αυτές είναι οι λεγόμενες «Αλκυονίδες Ημέρες».

Στατιστικά, οι επιστήμονες, ορίζουν τις ημέρες αυτές μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 15 Φεβρουαρίου κάθε έτους. Από αύριο, Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου του 2024, αναμένονται οι εφετεινές, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, παρά το γεγονός ότι πάντα τις περιμένουμε και εμφανίζονται κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, και παρά το γεγονός, επίσης, ότι και εφέτος υπήρξαν μέσα στον Ιανουάριο αίθριες ημέρες.

error: Content is protected !!