ΕΝΦΙΑ: 3 «κόφτες» στην έκπτωση 10% για ασφαλισμένα σπίτια ΕΝΦΙΑ: 3 «κόφτες» στην έκπτωση 10% για ασφαλισμένα σπίτια
Oλες τις προϋποθέσεις χορήγησης της έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες, οι οποίες λειτουργούν ως «κόφτες» για χιλιάδες ιδιοκτήτες, προκαλώντας την... ΕΝΦΙΑ: 3 «κόφτες» στην έκπτωση 10% για ασφαλισμένα σπίτια

Oλες τις προϋποθέσεις χορήγησης της έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες, οι οποίες λειτουργούν ως «κόφτες» για χιλιάδες ιδιοκτήτες, προκαλώντας την εξαίρεσή τους από το δικαίωμα της λήψης της έκπτωσης, ανέδειξε με χθεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜ.ΙΔΑ).



Παγίδες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε η Ομοσπονδία, δεν είναι μόνο η υποχρέωση ταυτόχρονης ασφάλισης για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα που αποκλείει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες από το δικαίωμα λήψης της έκπτωσης (κυρίως ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε ορόφους, όπως ήδη από προχθές αποκάλυψε η «Ν»), αλλά και ορισμένες άλλες προϋποθέσεις όπως:

* το όριο ασφαλιστέας αξίας των 900 ευρώ ανά τ.μ., κάτω από το οποίο δεν χορηγείται η έκπτωση,

* η συμπερίληψη και των βοηθητικών χώρων στον υπολογισμό της ασφαλιστέας αξίας χωρίς ξεχωριστό χαμηλότερο όριο.



Οπως εξήγησε η ΠΟΜΙΔΑ, το ότι πολλά παλαιά συμβόλαια υπολείπονται ελάχιστα από το ελάχιστο όριο των 900 ευρώ και το ότι συνυπολογίζονται και οι βοηθητικοί χώροι με το ίδιο ελάχιστο όριο είναι οι παράγοντες που επίσης αφήνουν σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών εκτός της έκπτωσης, πράγμα που δεν γνώριζαν ούτε οι ίδιοι, αλλά ούτε καν οι ασφαλιστές τους.

Η ΠΟΜΙΔΑ με την επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη και τους υφυπουργούς Χ. Θεοχάρη και Αθ. Πετραλια) ζήτησε τη μη εξαίρεση από την έκπτωση 10% επί του ΕΝΦΙΑ όσων ιδιοκτητών ασφαλισμένων κατοικιών υπολείπονται ελάχιστα από κάποιες από τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, εξηγώντας ότι η εξαίρεση των εν λόγω ιδιοκτητών δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας προς το όλο μέτρο.



Προτάσεις

Πρότεινε δε να εκδοθεί απόφαση με την οποία να ισχύσουν ως προς το θέμα αυτό οι εξής μεταβατικές ρυθμίσεις:

* Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημμύρας και
* Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως την 31.3.2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.

eleftherostypos.gr

error: Content is protected !!