ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ
Με ύψος χρέους 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, -το οποίο μάλιστα και συνεχώς διογκώνεται-, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πιθανόν είναι να τινάξουν κάποια στιγμή στον... ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ

Με ύψος χρέους 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, -το οποίο μάλιστα και συνεχώς διογκώνεται-, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πιθανόν είναι να τινάξουν κάποια στιγμή στον αέρα την παγκόσμια οικονομία, και κατά το παρελθόν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν πίστεψαν πως έπρεπε να λάβουν απαραίτητες προφυλάξεις.

Ίδρυσαν, έτσι, μία ομάδα, η οποία και με την κατόπιν  προσχώρηση της Νότιας Αφρικής, έλαβε την ονομασία «BRICS» εκ των αρχικών γραμμάτων των ονομασιών των χωρών που συμμετείχαν.

Για το 2024, είχαν προσκληθεί να συμμεθέξουν και οι χώρες Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ από το 2014 έχουν ιδρύσει την δική τους Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Έκτοτε, σταδιακά και σταθερά, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποσπασθούν από το δολάριο, σαν πλέον, μη φερέγγυο οικονομικό νόμισμα. Έτσι, όλο και περισσότερο συχνά «κλείνουν» τις συναλλαγές τους σε δολάρια.

               Το άσχημο για τις ΗΠΑ είναι ότι και οι ευρωπαϊκές συμμαχικές τους χώρες, έχουν αρχίσει να διατηρούν επιφυλάξεις και πρόσφατα από την Γαλλία ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε τις δικές του, επ’ αυτού, εκτιμήσεις, επικρίνοντας τον ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ στον έλεγχο άλλων χωρών, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι η αύξηση του δολαρίου στις Κεντρικές Τράπεζες θα μπορούσε να ωθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε μία καθοδική περιδίνηση.


                Έτσι, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν υπόψη την προειδοποίηση της Γαλλίας και να αξιολογούν τις προοπτικές του δολαρίου ΗΠΑ για το εμπόριο.
Θεωρούν πως μία νέα παγκόσμια κρίση χρέους, θα έβλαπτε μόνο την οικονομία της ΕΕ και το δολάριο θα ήταν υπεύθυνο για την επερχόμενη κατάρρευση.
               Οι BRICS, οι αναπτυσσόμενες χώρες και κάποιοι από τους συμμάχους των ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν το δολάριο για διακανονισμούς πληρωμών, και η χρησιμοποίησή του περιλαμβάνεται σε λιγότερο από το 60% του παγκόσμιου εμπορίου. Ενώ δε, άλλα νομίσματα ανεβαίνουν αργά, πλην όμως σταθερά, το δολάριο χρησιμοποιείται πλέον μόνο για το 58% των παγκόσμιων συναλλαγών

Το Ιράκ, μάλιστα, απαγόρευσε σε οκτώ Τράπεζές του να ξεκινούν συναλλαγές σε δολάρια, ενώ  έχουν σταματήσει την χρήση του μήνες αφότου απαγορεύτηκαν όλες οι αναλήψεις «μετρητών» σε αυτό το νόμισμα. Πιστεύεται άλλωστε πως
αυτή η απαγόρευση συναλλαγών σε δολάρια θα ενισχύσει επίσης το τοπικό νόμισμα του Ιράκ, -το ιρακινό δηνάριο.

Είναι στα αλήθεια παράξενο, πώς μία χώρα με μέχρι πρότινος ανθηρή οικονομία, όπως οι ΗΠΑ, κινδυνεύει οικονομικά, και ενώ θεωρείται ακόμη ως ηγέτης του κόσμου.

error: Content is protected !!