Κυκλοφορεί το νέο φύλλο της “ΦΩΝΗΣ” Δείτε το εξώφυλλο και διαβάστε το editorial. Κυκλοφορεί το νέο φύλλο της “ΦΩΝΗΣ” Δείτε το εξώφυλλο και διαβάστε το editorial.
Κυκλοφορεί από αύριο το νέο φύλλο της “ΦΩΝΗΣ” για το 1ο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου Δείτε το εξώφυλλο και διαβάστε το editorial Το Editorial. Ο... Κυκλοφορεί το νέο φύλλο της “ΦΩΝΗΣ” Δείτε το εξώφυλλο και διαβάστε το editorial.

Κυκλοφορεί από αύριο το νέο φύλλο της “ΦΩΝΗΣ” για το 1ο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου Δείτε το εξώφυλλο και διαβάστε το editorial

Το Editorial.

Ο πραγματικός ρόλος της μειοψηφίας μείζονος και ελάσσονος σε έναν Δήμο εξαρτάται από τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν στον συγκεκριμένο Δήμο. Συνήθως, ωστόσο, η μειοψηφία έχει τους ακόλουθους πιθανούς ρόλους:

  1. Επίβλεψη της δημοτικής πλειοψηφίας: Η μειοψηφία πρέπει να λειτουργεί ως μηχανισμός ελέγχου και ισορροπίας παρακολουθώντας τις δράσεις της δημοτικής αρχής και ασκώντας κριτική όταν αυτή ξεπερνά τα όρια της εξουσίας της ή δεν εκτελεί τα καθήκοντά της.
  2. Προώθηση εναλλακτικών πολιτικών: Η μειοψηφία πρέπει να προσφέρει εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις και λύσεις σε θέματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος , ενισχύοντας έτσι τον δημόσιο διάλογο και τη δημοκρατική διαδικασία. ( Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να έχει την απαραίτητη άμεση πληροφόρηση και αν δεν την έχει, να την απαιτήσει και να την επιβάλλει με κάθε τρόπο. )
  3. Εκπροσώπηση των απόψεων του μέρους του πληθυσμού που την υποστηρίζει: Η μειοψηφία πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα και τις απόψεις των ατόμων και των ομάδων που, δικαίως και νόμιμα πάντα, δεν συμφωνούν με την δημοτική αρχή και την επίσημη πολιτική γραμμή της.

Συνολικά, η μείζονα και ελάσσονα μειοψηφία αποτελούν σημαντικό στοιχείο στο πλαίσιο της δημοκρατίας, διασφαλίζοντας την ύπαρξη ελέγχου της εξουσίας , προωθώντας τον διάλογο και την εναλλακτική σκέψη, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυσκολιών που επιφέρουν αυτά στην καθημερινότητα των πολιτών.

Συμβαίνουν όμως όλα αυτά στο Δήμο μας; Απο τη πλευρά της μειοψηφίας και σε γενικές γραμμές δείχνουν να συμβαίνουν. Προσκρούουν όμως στους τοίχους της αδιαφάνειας, της πολιτικής αλαζονείας και του άκρατου πολιτικού λαϊκισμού που έχει ορθώσει η δημοτική αρχή, όπου το ελάχιστο μετατρέπεται σε μέγα μέσω των κοινωνικών και μόνο δικτύων. Αυτό θα πρέπει να προσέξει η μειοψηφία και να μην πέσει στην παγίδα που όλα δείχνουν ότι στήνεται, για να την παρασύρει μακριά από τον πραγματικό της ρόλο με συνέπεια  να υποβαθμιστεί και ο ρόλος της και κατά άμεση συνέπεια και η ίδια. Τα προβλήματα του τόπου μας είναι μεγάλα και πρέπει να αντιμετωπιστούν με την απαραίτητη σοβαρότητα. Προς το παρόν όμως ας υποδεχτούμε το καρναβάλι που έρχεται, σαν πρόσκαιρη διαφυγή από τα προβλήματα που μας ταλανίζουν. Ζήτω στους μασκαράδες λοιπόν.

error: Content is protected !!