ΑΑΔΕ – Ακίνητα: Τέσσερις ημερομηνίες SOS για Airbnb και ΕΝΦΙΑ ΑΑΔΕ – Ακίνητα: Τέσσερις ημερομηνίες SOS για Airbnb και ΕΝΦΙΑ
Εως τις 28 Φεβρουαρίου οι  ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις,θα πρέπει να οριστικοποιήσουν επακριβώς τις δηλώσεις του 2023 στο Μητρώο Ακινήτων... ΑΑΔΕ – Ακίνητα: Τέσσερις ημερομηνίες SOS για Airbnb και ΕΝΦΙΑ

Εως τις 28 Φεβρουαρίου οι  ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις,θα πρέπει να οριστικοποιήσουν επακριβώς τις δηλώσεις του 2023 στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, διαφορετικά απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα.

Τέλος χρόνου για την πληρωμή αλλά και την τακτοποίηση  τεσσάρων κρισιμων  υποχρεώσεων των ιδιοκτητών ακινήτων στην εφορία.Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα για βραχυχρόνια χρήση θα πρέπει, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου , να υποβάλουν  την απαραίτητη δήλωση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ενώ δύο ημέρες αργότερα ολοκληρώνεται το περιθώριο που είχαν οι ιδιοκτήτες με ασφαλισμένες κατοικίες να προχωρήσουν σε αίτηση στο Myproperty  για να εξασφαλίσουν έκπτωση 10% στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Εως τις 28 Φεβρουαρίου οι  ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις,θα πρέπει να οριστικοποιήσουν επακριβώς τις δηλώσεις του 2023 στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, διαφορετικά απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα.

Τέλος,στις 29 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία πληρωμής της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του περασμένου έτους.

Ειδικότερα:  • Bραχυχρόνια Μίσθωση Ακινήτων. Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης οφείλουν να υποβάλουν  δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής καθώς ο νόμος προβλέπει  ότι η σχετική υποχρέωση πρέπει να πραγματοποιηθεί  μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο». Για παράδειγμα,  βραχυχρόνια Μίσθωση που έχει συναφθεί με ημερομηνία αναχώρησης 5-12- 024 η δήλωση πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2024. Σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από τον μισθωτή, υποβάλλεται αρχική «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση. Οι «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» δύνανται να τροποποιούνται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και πριν την οριστικοποίηση του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
  • Αίτηση Χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ 10% για ασφαλισμένες κατοικίες . Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές την σχετική αίτηση στο myProperty, προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ. Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει έως τις 11 Μαρτίου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται. Ειδικά για την φετινή εκκαθάριση, την έκπτωση θα δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει το όριο των 1000 ευρώ. Η έκπτωση του 10% θα χορηγηθεί σε όσους είχαν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για ολόκληρο το 2023. Πάντως από την εικόνα που έχει δημιουργηθεί, χωρίς την έκπτωση έως 10% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ  μένουν πολλοί φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες. Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι ενώ έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό και πυρκαγιά δεν τα έχουν ασφαλισμένα και για πλημμύρα καθώς βρίσκονται σε όροφο πολυκατοικίας και δεν απειλούνται από τέτοιου είδους φυσική καταστροφή. Επίσης χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ το 2024, λόγω βοηθητικών χώρων. Οι βοηθητικοί χώροι ήτοι πυλωτές, παρκινγκ και αποθήκες που εμφανίζονται με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνονται στον νόμο για την έκπτωση.


  • Οριστικοποίηση Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής . Με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ αλλά και αποβολή από τις πλατφόρμες, κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, αν παραλείψουν να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία για το 2023 στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έως τις 28 Φεβρουαρίου. Οι ιδιοκτήτες – διαχειριστές ακινήτων θα πρέπει να ελέγξουν τις δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής που υπέβαλαν το 2023 στην ΑΑΔΕ. Όσοι φορολογούμενοι δεν φροντίζουν να οριστικοποιήσουν στο Μητρώο της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2023 κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν τα έχουν εισπράξει.
  • Τελευταία δόση πληρωμής ΕΝΦΙΑ .Στις 29 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της δέκατης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2023. Εντός Απριλίου αναμένεται να αναρτηθούν στο taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ  που θα προβλέπουν ότι ο φετινός λογαριασμός  θα μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.Από  το 2025, ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους. Διορθώσεις, προσθήκες και διαγραφές στα στοιχεία των ακινήτων που εμφανίζονται στο Ε9 θα πρέπει να γίνονται έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους καθώς ο φόρος  υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία που αποτυπώνονται στο Ε9. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό  ευρώ. Το πρόστιμο δεν θα επιβάλλεται στην περίπτωση που το σχετικό εισόδημα έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.

imerisia.gr

error: Content is protected !!